0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ne égessük, komposztáljuk!

Még sokan hódolnak a régi „hagyománynak”, hogy egy kupacba gyűjtik a lehullott leveleket, fanyesedékeket, lemetszett vesszőket, majd meggyújtják. A füst pedig gomolyog, belepi a környéket. Amellett, hogy az égetés nem megengedett, rendkívül veszélyes is.

Egy svájci tanulmány szerint egy nagyobb kupac avar 6 órás égésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során.

Sajnos a kerti hulladékok elégetése során a mérgező vegyszermaradvány is elég, s nem ritka, hogy a meggyújtott zöldben műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, ami egészségünkre káros.

Levegő Munkacsoport arra hívja fel a figyelmet, hogy óriási légszennyezést okoz a kerti hulladék elégetése, ugyanis egy átlagos kerti tűz, amelyben avart, fűnyesedéket és gallyakat égetünk  alacsony égéshőt eredményez, valamint a  magas nedvességtartalom és a rossz légellátás miatt a növényi részekben lévő szén csak részben oxidálódik, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely veszélyes a szervezetre. Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi jelentésében az olvasható, hogy

a szuper finomságú részecskék, amik az égetés során a levegőbe kerülnek, hazánkban évente mintegy 11.970 ember idő előtti elhalálozását okozzák.

Az érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Rendelet,  mely minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára kötelező érvényű , kimondja, hogy

az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos

 –  azaz csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet.

Egyre több település önkormányzata látja be az égetésnek a környezetre és az egészségre gyakorolt negatív hatását, ezért betiltotta egész évben az avarégetést. Aki nem tartja be, az komoly  pénzbüntetésre számíthat.

A megoldás: égetés helyett a komposztálás.

Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá., amely hosszú távon tárolja és a növények számára azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükségesek. De talán ennél is fontosabb, hogy a tömegének sokszorosát kitevő víz megkötésére, tárolására képes. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, viszont értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu