Back to top

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

A betegség következtében Kínában a sertéshús ára már augusztusban kilőtt, ami különösen aggodalmas a világ legnagyobb sertéstermelő országában.

„Az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása és kontrollálása jelenleg komoly feladat” jelentették ki együttes nyilatkozatukban a mezőgazdasági-, közlekedési- és közbiztonsági minisztériumok szerda késő délután.

„A járvány már 17 tartományban ütötte fel a fejét, és a Kína déli részén lévő nagy sertéstermelő tartományok felé terjed.”

Szeptember elején a kormányzati média még azt nyilatkozta, hogy az ASP csak öt tartományban jelent meg, és az agrárminisztérium szerint a vírust megfékezték.

A három minisztérium most az élősertés szállítmányok fokozott ellenőrzésére koncentrál, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését.

A járványt először augusztusban jelentették Kínából, az északkeleti Liaoning tartományból.

Azóta a betegség folyamatosan a nagy sertéstartó tartományok felé terjed dél felé annak ellenére, hogy számos módon próbálják megakadályozni – beleértve több tízezer sertés kényszervágását is.

A minisztériumok szerint ennek oka abban gyökerezik, hogy

a sertésszállítást sújtó korlátozásokat nem veszik komolyan az érintett területeken.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már augusztusban figyelmeztetett, hogy a sertéspestis Ázsia egyéb részein is megjelenhet.

A betegség az emberre nem veszélyes, azonban halálos vérzéses lázzal járó tüneteket okoz a házi sertésnél és a vaddisznóknál is. Mivel nincs ellene gyógyszer vagy oltóanyag,

az egyetlen ismert módszer a megfékezésére az beteg állatok kényszervágása és megsemmisítése.

Az ASP terjedése Kínában azért is aggasztó, mivel a világ sertéseinek felét itt tenyésztik, illetve a legnagyobb a népességre jutó sertéshús-fogyasztás is, a FAO adatai alapján.

Forrás: 
phys.org/AFP

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

„Örülök, hogy végre olyan házi kolbászt találtam, amilyenre vágytam: gusztusos megjelenés, gyönyörű, nem mócsingos, mesés füstölés és harmonikus ízvilág. Ennek az a titka, hogy csak három fő összetevőt tartalmaz, ahogy a „békebeli világban”: sertéshús, ipari szalonna és fűszerek a javából – nem folytatódik a sor a különféle gyorsérlelő kultúrákkal, egyéb adalékokkal.”

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot

A magyar mangalicatermékek meghódították a világpiacot Szingapúrtól Kanadáig, jelen vannak többek között Japánban, az Egyesült Államokban, Brazíliában, de a mi életünkben is kedves szerepet töltenek be - mondta Nagy István agrárminiszter a 12. Budapesti Mangalicafesztivál hivatalos megnyitóján, szombaton.

Visszatérhettek a száműzetésből a sertések

Visszatérhettek az élő sertések Hongkongba, velük együtt pedig a friss sertéshús a boltokba, miután véget ért a helyi vágóhidak háromnapos takarítása. Mindennek hátterében az afrikai sertéspestissel kapcsolatos aggályok álltak.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.