Back to top

Egyre súlyosabb a sertéspestis helyzet Kínában, nem tudják megfékezni a kórt

Az afrikai sertéspestis gyorsan terjed Kínában, már a tartományok több, mint felében jelen van annak ellenére, hogy a kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni azt. Korábban ugyan azt nyilatkozták, hogy sikerült kontrollálni a járvány terjedését, azonban mostanra nagyon súlyossá vált a helyzet.

A betegség következtében Kínában a sertéshús ára már augusztusban kilőtt, ami különösen aggodalmas a világ legnagyobb sertéstermelő országában.

„Az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása és kontrollálása jelenleg komoly feladat” jelentették ki együttes nyilatkozatukban a mezőgazdasági-, közlekedési- és közbiztonsági minisztériumok szerda késő délután.

„A járvány már 17 tartományban ütötte fel a fejét, és a Kína déli részén lévő nagy sertéstermelő tartományok felé terjed.”

Szeptember elején a kormányzati média még azt nyilatkozta, hogy az ASP csak öt tartományban jelent meg, és az agrárminisztérium szerint a vírust megfékezték.

A három minisztérium most az élősertés szállítmányok fokozott ellenőrzésére koncentrál, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését.

A járványt először augusztusban jelentették Kínából, az északkeleti Liaoning tartományból.

Azóta a betegség folyamatosan a nagy sertéstartó tartományok felé terjed dél felé annak ellenére, hogy számos módon próbálják megakadályozni – beleértve több tízezer sertés kényszervágását is.

A minisztériumok szerint ennek oka abban gyökerezik, hogy

a sertésszállítást sújtó korlátozásokat nem veszik komolyan az érintett területeken.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már augusztusban figyelmeztetett, hogy a sertéspestis Ázsia egyéb részein is megjelenhet.

A betegség az emberre nem veszélyes, azonban halálos vérzéses lázzal járó tüneteket okoz a házi sertésnél és a vaddisznóknál is. Mivel nincs ellene gyógyszer vagy oltóanyag,

az egyetlen ismert módszer a megfékezésére az beteg állatok kényszervágása és megsemmisítése.

Az ASP terjedése Kínában azért is aggasztó, mivel a világ sertéseinek felét itt tenyésztik, illetve a legnagyobb a népességre jutó sertéshús-fogyasztás is, a FAO adatai alapján.

Forrás: 
phys.org/AFP

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtása: most!

Bár még nem jelent meg a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet helyébe lépő jogszabály, az Agrárminisztérium bejelentette, hogy folytatódik a sertés állatjóléti támogatási program.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Magyar tulajdonban lévő kutató és oltóanyag-termelő központot adtak át

Átadták szombaton a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját, a cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Decembertől újra igényelhető a sertés állatjóléti támogatás

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

18 év alattiaknak nem ajánlott, gyomorforgató Nébih fogás - videóval

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. A telepen nevelt sertések jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen.

Sertéspestis háztáji állományban

Afrikai sertéspestist állapított meg a romániai Hegyközkovácsi (Cauaceu) település egyik háztáji sertés-állományában a román állategészségügyi hatóság.