Back to top

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén a gödöllői Szent István Egyetemen az intézmény rektora, Palkovics László köszöntötte elsőként kollégáit. A hazai felsőoktatásban erős a növényorvos képzés, de még tovább kívánják emelni a színvonalát, és most folynak az egyeztetések arról, miként lehetne jobban közelíteni a gyakorlathoz, mondta.

A generációváltásnak ugyanis folyamatosnak kell lennie, az a cél, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok azonnal hasznosítható szaktudással rendelkezzenek.

Böröczky Károly, Huszárné Bodor Éva és dr. Kiss László miniszteri elismerő oklevelet vett át Bognár Lajostól
Fotó: Horváth Csilla

Bognár Lajos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kijelentette: nem kérdéses a fenntartható mezőgazdaság létjogosultsága, ennek a modellnek a sikere a növényorvosok kezében van. Mind nagyobb az élelmiszer-biztonság jelentősége, amit három területen lehet menedzselni.

Az első a kockázatok felmérésén alapuló védekezés, a másik a növényi termékek nyomon követése, a harmadik pedig a szaporítóanyagok felügyelete.

Erősödnie kell az állami szerepvállalásnak a rövid távú egyéni érdek és a társadalom hosszú távú érdekei közti egyensúly megteremtésében. A szaktárca most tekinti át a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet, amit az EU 2009-ben született növényvédelmi irányelvének megfelelően készítettünk. Kiemelten fontosnak tartják az élelmiszerlánc ellenőrzését, és arra törekszenek, hogy kiszámíthatóan működjön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a jelenleg folyó államigazgatási leépítések ellenére.

Szántó Dávidné Lengyel Mária, Simonfalvi Elemér, Németh Csaba, Dövényi-Nagyné Szabó Anikó, Benke Mihály, Balogh László
Fotó: Horváth Csilla

Gábriel Géza főosztályvezető-helyettes azt tette hozzá, hogy az EU-ban 2014-től kötelező betartani az integrált növényvédelem alapelveit. A nemzeti cselekvési terv megalkotása óta módosult sok jogszabály, például két éve kötelező szerződést kötni növényorvossal, ha a termelőnek nincs szakirányú végzettsége. Ez pedig lehetővé teszi, hogy nagyobb szaktudással folyjon a növényvédelem.

"A kollégák több hatósági ellenőrzést, a korábbihoz hasonló szakmai együttműködést várnak a növényvédelmi hatóságtól."

- mondta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese. A világ azonban nem ebbe az irányba halad, hanem a termelő és a növényorvos vállára rakja a felelősséget, hangsúlyozta. Az idén a tömeges hazai méhpusztulás okait vizsgálják nagy erőkkel, és bár még nem tudjuk, mi okozhatta, az bizonyos, hogy a mezőgazdasági tevékenység során felelősséggel tartozunk a méhek és minden megporzó rovar, valamint a hasznos és semleges szervezetek védelméért.

Fotó: Horváth Csilla
Az idén három növényvédő szakember kapott miniszteri elismerő oklevelet színvonalas munkájáért. Böröczky Károly, Huszárné Bodor Éva és dr. Kiss László Bognár Lajostól vehette át az elismerést.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hat tagjának a munkáját ismerte el Kiváló Növényorvos aranygyűrűvel. Dövényi-Nagyné Szabó Anikó, Benke Mihály, Balogh László, Szántó Dávidné Lengyel Mária, Németh Csaba és Simonfalvi Elemér kitüntetését a szervezet elnöke, Tarcali Gábor nyújtotta át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

A kecses keleti csillagsom

A kertészeti gyakorlat és a szakirodalom adatai néha eltérnek egymástól, ezért érhetik az embert kellemes, és kellemetlen meglepetések is. A keleti csillagsom kellemes meglepetést okozott, mert az összes szakirodalom szerint egyáltalán nem való a vácrátóti sovány, meszes homoktalajba, ennek ellenére sikerült szép és gazdagon nyíló példányokat nevelni belőle.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.