Back to top

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara rendezvényén a gödöllői Szent István Egyetemen az intézmény rektora, Palkovics László köszöntötte elsőként kollégáit. A hazai felsőoktatásban erős a növényorvos képzés, de még tovább kívánják emelni a színvonalát, és most folynak az egyeztetések arról, miként lehetne jobban közelíteni a gyakorlathoz, mondta.

A generációváltásnak ugyanis folyamatosnak kell lennie, az a cél, hogy az egyetemről kikerülő fiatalok azonnal hasznosítható szaktudással rendelkezzenek.

Böröczky Károly, Huszárné Bodor Éva és dr. Kiss László miniszteri elismerő oklevelet vett át Bognár Lajostól
Fotó: Horváth Csilla

Bognár Lajos, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kijelentette: nem kérdéses a fenntartható mezőgazdaság létjogosultsága, ennek a modellnek a sikere a növényorvosok kezében van. Mind nagyobb az élelmiszer-biztonság jelentősége, amit három területen lehet menedzselni.

Az első a kockázatok felmérésén alapuló védekezés, a másik a növényi termékek nyomon követése, a harmadik pedig a szaporítóanyagok felügyelete.

Erősödnie kell az állami szerepvállalásnak a rövid távú egyéni érdek és a társadalom hosszú távú érdekei közti egyensúly megteremtésében. A szaktárca most tekinti át a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet, amit az EU 2009-ben született növényvédelmi irányelvének megfelelően készítettünk. Kiemelten fontosnak tartják az élelmiszerlánc ellenőrzését, és arra törekszenek, hogy kiszámíthatóan működjön a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a jelenleg folyó államigazgatási leépítések ellenére.

Szántó Dávidné Lengyel Mária, Simonfalvi Elemér, Németh Csaba, Dövényi-Nagyné Szabó Anikó, Benke Mihály, Balogh László
Fotó: Horváth Csilla

Gábriel Géza főosztályvezető-helyettes azt tette hozzá, hogy az EU-ban 2014-től kötelező betartani az integrált növényvédelem alapelveit. A nemzeti cselekvési terv megalkotása óta módosult sok jogszabály, például két éve kötelező szerződést kötni növényorvossal, ha a termelőnek nincs szakirányú végzettsége. Ez pedig lehetővé teszi, hogy nagyobb szaktudással folyjon a növényvédelem.

"A kollégák több hatósági ellenőrzést, a korábbihoz hasonló szakmai együttműködést várnak a növényvédelmi hatóságtól."

- mondta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese. A világ azonban nem ebbe az irányba halad, hanem a termelő és a növényorvos vállára rakja a felelősséget, hangsúlyozta. Az idén a tömeges hazai méhpusztulás okait vizsgálják nagy erőkkel, és bár még nem tudjuk, mi okozhatta, az bizonyos, hogy a mezőgazdasági tevékenység során felelősséggel tartozunk a méhek és minden megporzó rovar, valamint a hasznos és semleges szervezetek védelméért.

Fotó: Horváth Csilla
Az idén három növényvédő szakember kapott miniszteri elismerő oklevelet színvonalas munkájáért. Böröczky Károly, Huszárné Bodor Éva és dr. Kiss László Bognár Lajostól vehette át az elismerést.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara hat tagjának a munkáját ismerte el Kiváló Növényorvos aranygyűrűvel. Dövényi-Nagyné Szabó Anikó, Benke Mihály, Balogh László, Szántó Dávidné Lengyel Mária, Németh Csaba és Simonfalvi Elemér kitüntetését a szervezet elnöke, Tarcali Gábor nyújtotta át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.