Back to top

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Fotó: Tömpe Anna
A szervezők – a Szatymazi Gazdakör, Szatymaz önkormányzata, a NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás, valamit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete

e hét péntekére várják az érdeklődő környékbelieket a szatymazi Dankó Pista Művelődési Házba (Dózsa György utca 42.). A 10.00 órakor kezdődő rendezvényhez egy konferencia is kapcsolódik, melynek címe „A ma iránt érzett felelősség a jövő záloga – átalakuló mezőgazdaság a Homokhátságon”.

Dr. Somogyi Norbert IPA-projektvezető megnyitóbeszéde után (a projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az IPA pályázat – Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program – keretében valósul meg) elsőként dr. Horváth Lajos, a Növényi Diverzitás Központ Szántóföldi növények osztályának vezetője tart előadást alternatív maghüvelyesek termesztésbe vonásának lehetőségeiről. Ezután dr. Kókai Zoltántól, a Szent István Egyetem egyetemi docensétől a fűszerpaprika-őrlemények lehetséges minőségi hibáiról és ezek kiváltó okairól hallhatnak az érdeklődők, majd dr. Tar Melinda, a NAIK NÖKO osztályvezetője a hüvelyes növényekkel folyatott öthalmi kísérletek tapasztalatairól számol be; Bráj Róbert, a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomás-vezetője pedig a fűszerpaprika-nemesítés jövőbeni célkitűzéseit vázolja.

A 11.30-kor kezdődő kávészünet alatt édesburgonyából készült ételeket lehet kóstolni, majd kötetlen szakmai foglalkozással folytatódik a nap.

Érdekesnek ígérkezik a jelleghibás fűszerpaprika-őrlemények érzékszervi bírálata,

de részt lehet venni búzaliszt-helyettesítő anyagokkal (elsősorban alternatív gabonákból, cirokból, maghüvelyesekből és édesburgonyából készült lisztekkel) készített termékek bemutatásán és érzékszervi bírálatán is.

A rendezvényhez kapcsolódó paprika- és borbírálat az idén is zártkörű, 10.00-kor kezdőik a művelődési ház kistermében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Erdőgazdálkodók figyelem! Lezárul az erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat

Napokon belül zárul a VP5- 8.5.1.-17. kódszámú „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” elnevezésű felhívás. A pályázat támogatási kérelmének benyújtási határideje 2019. február 28.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Átszervezi a falugazdász hálózatot az agrárkamara 

Átszervezi a falugazdász hálózatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte Darabos Tamás a kamara főigazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Április közepétől indul a jégkármérséklő-rendszer

A tavalyi indulásnál korábban, már április közepén üzembe helyezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jégkármérséklő-rendszert. Négy régióban még közel ötven munkatárs jelentkezését várják a működtetéshez.

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.