Back to top

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Fotó: Tömpe Anna
A szervezők – a Szatymazi Gazdakör, Szatymaz önkormányzata, a NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás, valamit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete

e hét péntekére várják az érdeklődő környékbelieket a szatymazi Dankó Pista Művelődési Házba (Dózsa György utca 42.). A 10.00 órakor kezdődő rendezvényhez egy konferencia is kapcsolódik, melynek címe „A ma iránt érzett felelősség a jövő záloga – átalakuló mezőgazdaság a Homokhátságon”.

Dr. Somogyi Norbert IPA-projektvezető megnyitóbeszéde után (a projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az IPA pályázat – Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program – keretében valósul meg) elsőként dr. Horváth Lajos, a Növényi Diverzitás Központ Szántóföldi növények osztályának vezetője tart előadást alternatív maghüvelyesek termesztésbe vonásának lehetőségeiről. Ezután dr. Kókai Zoltántól, a Szent István Egyetem egyetemi docensétől a fűszerpaprika-őrlemények lehetséges minőségi hibáiról és ezek kiváltó okairól hallhatnak az érdeklődők, majd dr. Tar Melinda, a NAIK NÖKO osztályvezetője a hüvelyes növényekkel folyatott öthalmi kísérletek tapasztalatairól számol be; Bráj Róbert, a NAIK ZÖKO szegedi kutatóállomás-vezetője pedig a fűszerpaprika-nemesítés jövőbeni célkitűzéseit vázolja.

A 11.30-kor kezdődő kávészünet alatt édesburgonyából készült ételeket lehet kóstolni, majd kötetlen szakmai foglalkozással folytatódik a nap.

Érdekesnek ígérkezik a jelleghibás fűszerpaprika-őrlemények érzékszervi bírálata,

de részt lehet venni búzaliszt-helyettesítő anyagokkal (elsősorban alternatív gabonákból, cirokból, maghüvelyesekből és édesburgonyából készült lisztekkel) készített termékek bemutatásán és érzékszervi bírálatán is.

A rendezvényhez kapcsolódó paprika- és borbírálat az idén is zártkörű, 10.00-kor kezdőik a művelődési ház kistermében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

A hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködését ösztönzi a NAK

Szebb településkép, könnyebb karbantartás, tervezhetőség és kedvezőbb árak – mindezt eredményezheti a hazai díszfaiskolák és az önkormányzatok szorosabb együttműködése.

A zöldségchips és a lekvárkészítés titkai

2018. december 7-8-án lezajlott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk Együtt!” programsorozatának idei utolsó eseménye. A zöldség- és gyümölcsfeldolgozási gyakorlaton élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők egyaránt részt vettek.

Marihuánás bort karácsonyra?

Méregzöld bort kínál karácsonyra egy brit webáruház. A 9,5 százalék alkoholtartalmú, félédes, „Winabis” fantázianevű bor marihuánaszármazékot, pontosabban kannabiszolajat tartalmaz.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Mibe is kóstoltunk bele?

2018-ban izgalmas előadássorozatot hirdetett meg a Budapesti Gazdasági Egyetem Nemzetközi Bormarketing Akadémia címmel. A rendezvényt a BGE Marketing Tanszékének kollégái - Totth Gedeon, Harsányi Dávid és Szabó Zoltán - hívták életre, melynek nem titkolt célja volt, hogy megismertesse a fiatalokat és az érdeklődőket a borágazat fontos vonatkozásaival, marketing kihívásaival.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

A termelői közösségek az élő hagyományok, közös kincseink őrzői

A „Termelői Közösségek Napja” a hagyományos termékeket előállító közösségek ünnepére rendezett szakmai konferencia. A Termelői Közösségek Napjának évenkénti megszervezésével az agrártárca célul tűzte a hagyományos termékeket előállító közösségek tevékenységének szakmai támogatását, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítését.

Amiről szőlész eleink nem is hallottak: tőkepótlás szőlőültetvényeinkben

Ha az interneten kutakodunk a tőkepótlás témakörében, azt tapasztaljuk, hogy a keresőprogramok általában gazdasági-pénzügyi oldalak felé irányítanak bennünket. Olvasóinkat – gyanítjuk – jobban érdekli a pótlás gyakorlata, így jelen írásunkban ezt szeretnénk körüljárni egy elismert szőlész kollégánk megjegyzéseivel, tanácsaival kiegészítve.