0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

A technikai lehetőségek bővülésével egyre szélesebb körben vonnak be méhcsaládokat a környezeti hatások értékelésébe. Ehhez megfigyelik a méhcsalád életjelenségeivel összefüggő paraméterek (aktivitás, mortalitás, kaptárhőmérséklet, páratartalom stb.) változását, valamint a méhek által gyűjtött és termelt különböző anyagok (nektár, virágpor, propolisz, viasz)  mennyiségét, összetételét.

A GreenBee projekt célja, hogy méhcsaládok segítségével vállalati, ipari környezetben is megbízhatóan, viszonylag alacsony költségekkel adatokat szolgáltassanak a partner vállalatok környezeti teljesítményének értékeléséhez.

A vizsgálatok során számos környezetet terhelő anyag jelenlétét tudják kimutatni, például adatokat gyűjtenek a PAH, BTEX, VOC vegyületekről, nehézfémekről és egyéb környezetszennyező anyagokról.

A méhcsaládok egész évben a vizsgálandó területen élnek, számukra készített és telepített kaptárakban. A megfelelő helyre telepített méhcsaládok jól jelzik a partner vállalatok környezetvédelem iránti elkötelezettségét, s kiváló lehetőséget nyújtanak különböző társadalmi aktivitások szervezéséhez is.

A vállalati méhészeteket meglátogató óvodás, iskolás, vagy akár felnőtt csoportok nem csak a méz ízével és a kaptár illatával gazdagodva térnek haza, hanem jó hírét viszik a vállalati környezetvédelem  szép példájának is.

Forrás: Soproni Egyetem