Back to top

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

A malmi búza ára az idei aratás után tonnánként 48–50 ezer forint volt, ám ez mára átlagosan 60 ezer forintra emelkedett, de amire a liszt alapanyaga beérkezik a malomba, a szállítási költségekkel együtt már 62 ezer forintba kerül.

Eközben a gabonaiparban is drágul az élet, nemcsak a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emeléssel lesznek kénytelenek szembesülni jövőre, hanem a villamosenergia drágulásával is.

Átlagosan 30 százalékkal magasabb összegért juthatnak majd a malmok áramhoz. Így várhatóan a már említett idei drágulás jövőre is folytatódhat. Az árak pedig tovább gyűrűznek a pékségekbe, ahol már eddig is nehezen birkóztak a költségekkel - írja a nool.hu.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, a liszt áremelkedése csak egy a sok gond között.

– A szeptemberi alapanyagár-emelés mellett nőttek az energia és a szállítás költségei, valamint a munkabérek is. Ahhoz, hogy a sütőipari cégek meg tudják tartani a dolgozóikat, rendszeres béremelésre van szükség – mondta Septe József.

Hozzátette:

a sütőipar az egyik olyan ágazat, ahol a legnagyobb a kézimunkaerő-igény, nem véletlen, hogy már régóta nincs elég szakember.

Mintegy 22–23 ezer ember dolgozik a sütőiparban, de még 3–6 ezer emberre lenne szükség, köztük szak- és segédmunkásra, valamint logisztikai szakemberre.

Septe József szerint a pékek munkáját az is nehezíti, hogy az üzletek, főként a multinacionális láncok nem ismerik el a sütőipari cégek költségeit. Ezért a fehér kenyér kilóján átlagosan hat, a félbarna kenyéren 23 forint vesztesége volt egy átlagos pékségnek, a vizes zsemlét pedig gyakran csak önköltségi áron tudták értékesíteni.

– A vállalkozások ezt a költségnövekedést már szeretnék érvényesíteni az áraikban. Bár egyénileg döntik el, milyen mértékű áremelést hajtanak végre, minimum 20–30 százalék kell ahhoz, hogy ellensúlyozzák a liszt és az energia drágulását. Ha ezt az áremelést sem fogadják el a multinacionális láncok, az több sütőipari vállalkozásnak is a végét jelentheti – tette hozzá.

Forrás: 
nool.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

Fahéjas-epres ehető fagyiskanál a legmenőbb startup ötlet

Csoki, vanília, fahéj, eper és citrom ízben készítik, és a fagyihoz adott egyszer használatos műanyagkanalak kiváltására szánják ehető kanalukat a Zöld Hét idei startup-versenyének győztesei. Egy kiskanálnyi lépés a műanyagmentes világ felé…