Back to top

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

A malmi búza ára az idei aratás után tonnánként 48–50 ezer forint volt, ám ez mára átlagosan 60 ezer forintra emelkedett, de amire a liszt alapanyaga beérkezik a malomba, a szállítási költségekkel együtt már 62 ezer forintba kerül.

Eközben a gabonaiparban is drágul az élet, nemcsak a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emeléssel lesznek kénytelenek szembesülni jövőre, hanem a villamosenergia drágulásával is.

Átlagosan 30 százalékkal magasabb összegért juthatnak majd a malmok áramhoz. Így várhatóan a már említett idei drágulás jövőre is folytatódhat. Az árak pedig tovább gyűrűznek a pékségekbe, ahol már eddig is nehezen birkóztak a költségekkel - írja a nool.hu.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, a liszt áremelkedése csak egy a sok gond között.

– A szeptemberi alapanyagár-emelés mellett nőttek az energia és a szállítás költségei, valamint a munkabérek is. Ahhoz, hogy a sütőipari cégek meg tudják tartani a dolgozóikat, rendszeres béremelésre van szükség – mondta Septe József.

Hozzátette:

a sütőipar az egyik olyan ágazat, ahol a legnagyobb a kézimunkaerő-igény, nem véletlen, hogy már régóta nincs elég szakember.

Mintegy 22–23 ezer ember dolgozik a sütőiparban, de még 3–6 ezer emberre lenne szükség, köztük szak- és segédmunkásra, valamint logisztikai szakemberre.

Septe József szerint a pékek munkáját az is nehezíti, hogy az üzletek, főként a multinacionális láncok nem ismerik el a sütőipari cégek költségeit. Ezért a fehér kenyér kilóján átlagosan hat, a félbarna kenyéren 23 forint vesztesége volt egy átlagos pékségnek, a vizes zsemlét pedig gyakran csak önköltségi áron tudták értékesíteni.

– A vállalkozások ezt a költségnövekedést már szeretnék érvényesíteni az áraikban. Bár egyénileg döntik el, milyen mértékű áremelést hajtanak végre, minimum 20–30 százalék kell ahhoz, hogy ellensúlyozzák a liszt és az energia drágulását. Ha ezt az áremelést sem fogadják el a multinacionális láncok, az több sütőipari vállalkozásnak is a végét jelentheti – tette hozzá.

Forrás: 
nool.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.