0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

A malmi búza ára az idei aratás után tonnánként 48–50 ezer forint volt, ám ez mára átlagosan 60 ezer forintra emelkedett, de amire a liszt alapanyaga beérkezik a malomba, a szállítási költségekkel együtt már 62 ezer forintba kerül.

Eközben a gabonaiparban is drágul az élet, nemcsak a minimálbér- és a garantáltbérminimum-emeléssel lesznek kénytelenek szembesülni jövőre, hanem a villamosenergia drágulásával is.

Átlagosan 30 százalékkal magasabb összegért juthatnak majd a malmok áramhoz. Így várhatóan a már említett idei drágulás jövőre is folytatódhat. Az árak pedig tovább gyűrűznek a pékségekbe, ahol már eddig is nehezen birkóztak a költségekkel – írja a nool.hu.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, a liszt áremelkedése csak egy a sok gond között.

– A szeptemberi alapanyagár-emelés mellett nőttek az energia és a szállítás költségei, valamint a munkabérek is. Ahhoz, hogy a sütőipari cégek meg tudják tartani a dolgozóikat, rendszeres béremelésre van szükség – mondta Septe József.

Hozzátette:

a sütőipar az egyik olyan ágazat, ahol a legnagyobb a kézimunkaerő-igény, nem véletlen, hogy már régóta nincs elég szakember.

Mintegy 22–23 ezer ember dolgozik a sütőiparban, de még 3–6 ezer emberre lenne szükség, köztük szak- és segédmunkásra, valamint logisztikai szakemberre.

Septe József szerint a pékek munkáját az is nehezíti, hogy az üzletek, főként a multinacionális láncok nem ismerik el a sütőipari cégek költségeit. Ezért a fehér kenyér kilóján átlagosan hat, a félbarna kenyéren 23 forint vesztesége volt egy átlagos pékségnek, a vizes zsemlét pedig gyakran csak önköltségi áron tudták értékesíteni.

– A vállalkozások ezt a költségnövekedést már szeretnék érvényesíteni az áraikban. Bár egyénileg döntik el, milyen mértékű áremelést hajtanak végre, minimum 20–30 százalék kell ahhoz, hogy ellensúlyozzák a liszt és az energia drágulását. Ha ezt az áremelést sem fogadják el a multinacionális láncok, az több sütőipari vállalkozásnak is a végét jelentheti – tette hozzá.

Forrás: nool.hu