0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Már akkor lerakja a tojásait, amikor a gyümölcsök még fehérek, és a bogyókban élő lárvái miatt puhul meg a szamóca, súlyosabb esetben már levet is ereszt a bokron.

Hazánkban kevésbé tud elszaporodni nyáron, mert inkább a hűvösebb, 15-18 C-fokos idő kedvező a számára, 35 C-fokon már két óra alatt elpusztul.

A foltosszárnyú muslica vad gyümölcsökön is szaporodik, a szedret kimondottan szereti. Cseresznyében okoz súlyos kárt Európa hűvösebb klímájú országaiban vagy az USA part menti sávjában. Ott áfonyán, szedren, málnán és szamócán is megtalálták szerte Kaliforniában, más puha gyümölcsökön, mint a nektarin, a szilva vagy a füge csak szórványosan fordult elő.

A kártétel nehezen megelőzhető, mert bár lehet csapdázni a muslicát, a fogási eredmények nem adnak megbízható információt arról, hogy az állományban károsít-e. Elsősorban a csendes búvóhelyeket kell kiiktatni a környezetből, javasolja Klaas Plas. A területen tartsuk röviden a füvet vagy a természetes növényzetet, ne hagyjunk elhullott gyümölcsöt a földön. Időben szedjük le a gyümölcsöt, kétnaponta rendszeresen, a nem értékesíthető szamócát pedig vigyük el a területről.

Célszerű fedett tartályban összegyűjteni a hulladékot, mert ott oxigén hiányában megfulladnak a lárvák, viszont nem elég hatékony komposztálni vagy elásni a fertőzött gyümölcsöt.

Azonban amerikai tapasztalatok szerint megoldás az is, ha átlátszó fóliával leborítjuk és napsugárzásnak tesszük ki a gyümölcsöt, mert a melegben elpusztulnak a lárvák.

Eddig hajtatásban nem károsított, ha a sátor alsó része zárva maradt. Távol tarthatjuk a muslicákat sűrű rovarhálóval is, a lyukméretnek azonban 0,98 mm-nél kisebbnek kell lennie.

Kémiai védekezésre Európa nagy részében engedélyezett a Spintor készítmény, nálunk sajnos nem. Helyette a Karathe Zeon vagy a Decis használható, bár ezek a készítmények ártalmasak a hasznos élő szervezetekre és a beporzókra is. Az USA-ban hetente permeteznek a foltosszárnyú muslica ellen a folyamatosan érő kultúrákban mint a szamóca, cseresznyében 2-3 héttel a szüret előtt javasolt az első permetezés, majd 7-10 nap múlva a következő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu