Back to top

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

A lóval való törődés és a lovaglás pozitív hatását a személyiségfejlődésre régóta ismerjük, de a tevékenység iskolai keretek között egyelőre még nem valósítható meg. Társadalmi, illetve szociális szinten is hátrányokkal küzdő gyerekekből válik igazi vezető Bükkösdön, a Lovarda Light Hagyományteremtő Lovas Sportegyesület tagjainak közreműködésével - írja a bama.hu.

– Ha valaki lovas szeretne lenni, az első lépés, hogy megismerje az állatot, ezután el kell kezdeni a lóval talajon foglalkozni. Ennek az a lényege, hogy elmagyarázzuk a lónak, a rangsorban felette állunk.

Olyan gyerekek lesznek itt a lovaknak a vezetői, akik az élet más területén a rangsor alján állnak

– fogalmaz Zoltán. Hozzáteszi: Az elsődleges dolog, hogy megszűnjenek a gyerekek félelmei az állattal kapcsolatban, kellő önbizalommal kell, hogy rendelkezzenek a ló irányításához. Ez később pozitívan hat az iskolai teljesítményükre is.

(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Öt település általános iskoláiból és két település óvodájából járnak a gyerekek a lovardába, Bicsérdről, Királyegyházáról, Szabadszentkirályról, Bükkösdről, és Hetvehelyről.

Királyegyháza Önkormányzata ajánlotta és finanszírozza egy az iskolai tanítási órán kívüli programokra szóló nyertes pályázatának köszönhetően az iskolák és a királyegyházai óvodások lovagoltatását, így a résztvevők számára ingyenesek a foglalkozások.

A kis létszámú, 6–8 fős csoportok lehetőséget adnak arra, hogy a kisebb gyerekek is el tudjanak szakadni a szüleiktől és kipróbálják az önállóságot felügyelet mellett. Mint megtudtuk, a nagyobbak terepre is járnak, nagyon szeretnek a szabadban a legelőkön lovagolni, bójákkal tarkított pályán tehetik próbára ügyességüket.

Figyelnek az állat minden rezdülésére

Az egyesületnek 2014-ben lehetősége volt pályázni európai uniós támogatásra, az ez alapján megnyert húszmillió forintból egy fedett, de oldalról nyitott lovardát hozhattak létre. Szabóék nem a sportban, hanem a lovasturizmusban dolgoznak, a gyerek lovastáborok is a lovasturizmus keretén belül valósulnak meg. A táborok alkalmával Zoltán és fia oktatja a résztvevőket, felesége főz a kicsiknek. De a férfi másik két gyerekének is van kapcsolata lovakkal. Az egyesület 16 tagja között is családias a kapcsolat, a speciálisan képzett, szelíd, és nem mellékesen kiváló egészségi állapotú lovakkal tökéletes egységet alkotnak.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Megújult a Kincsem - Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

Lovak a tájvédelem szolgálatában

Németország egyes tájvédelmi körzeteibe 2002-től kezdve holland mintára konyik lovakat telepítettek a táj védelmének elősegítésére, főleg réti madarak élőhelyeinek fenntartására és a félig nyílt legelő tájak megőrzésére.

Nem úri huncutság a slow feeding: új trend a lovak etetésében

Fokozatosan egyre nagyobb teret hódít magának a lótartók körében az úgynevezett slow feeding, azaz nyersfordításban a lassú etetés módszere. De hogy mi is ez tulajdonképpen, és miért jó, annak megértéséhez meg kell ismerkedni a lovak alapvető táplálkozási szokásaival és emésztőrendszerének felépítésével.

Ló elli a csikót, de zab az anyja

Ahogyan mondani szokták: karácsonykor még az olimpiai bajnokhoz párosít a kancatartó, januárban az ország legjobb ménjéhez, februárban a megye legjobbjához, majd áprilisban, amikor a kanca sárlik – a legközelebbihez. Ami sajnos sok esetben a faluban „illetékes” zugmén…

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Tényleg állva alszanak a lovak?

A lovak alvási szokása eltér az emberekétől. Mi általában hosszan, megszakítás nélkül alszunk. A lovak viszont rövidebb időszakokra pihennek le éjjel és akár nappal is. Hogy pontosan mennyi időre és milyen pozícióban, az legfőképp az életkoruktól függ.

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.