Back to top

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

A lóval való törődés és a lovaglás pozitív hatását a személyiségfejlődésre régóta ismerjük, de a tevékenység iskolai keretek között egyelőre még nem valósítható meg. Társadalmi, illetve szociális szinten is hátrányokkal küzdő gyerekekből válik igazi vezető Bükkösdön, a Lovarda Light Hagyományteremtő Lovas Sportegyesület tagjainak közreműködésével - írja a bama.hu.

– Ha valaki lovas szeretne lenni, az első lépés, hogy megismerje az állatot, ezután el kell kezdeni a lóval talajon foglalkozni. Ennek az a lényege, hogy elmagyarázzuk a lónak, a rangsorban felette állunk.

Olyan gyerekek lesznek itt a lovaknak a vezetői, akik az élet más területén a rangsor alján állnak

– fogalmaz Zoltán. Hozzáteszi: Az elsődleges dolog, hogy megszűnjenek a gyerekek félelmei az állattal kapcsolatban, kellő önbizalommal kell, hogy rendelkezzenek a ló irányításához. Ez később pozitívan hat az iskolai teljesítményükre is.

(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Öt település általános iskoláiból és két település óvodájából járnak a gyerekek a lovardába, Bicsérdről, Királyegyházáról, Szabadszentkirályról, Bükkösdről, és Hetvehelyről.

Királyegyháza Önkormányzata ajánlotta és finanszírozza egy az iskolai tanítási órán kívüli programokra szóló nyertes pályázatának köszönhetően az iskolák és a királyegyházai óvodások lovagoltatását, így a résztvevők számára ingyenesek a foglalkozások.

A kis létszámú, 6–8 fős csoportok lehetőséget adnak arra, hogy a kisebb gyerekek is el tudjanak szakadni a szüleiktől és kipróbálják az önállóságot felügyelet mellett. Mint megtudtuk, a nagyobbak terepre is járnak, nagyon szeretnek a szabadban a legelőkön lovagolni, bójákkal tarkított pályán tehetik próbára ügyességüket.

Figyelnek az állat minden rezdülésére

Az egyesületnek 2014-ben lehetősége volt pályázni európai uniós támogatásra, az ez alapján megnyert húszmillió forintból egy fedett, de oldalról nyitott lovardát hozhattak létre. Szabóék nem a sportban, hanem a lovasturizmusban dolgoznak, a gyerek lovastáborok is a lovasturizmus keretén belül valósulnak meg. A táborok alkalmával Zoltán és fia oktatja a résztvevőket, felesége főz a kicsiknek. De a férfi másik két gyerekének is van kapcsolata lovakkal. Az egyesület 16 tagja között is családias a kapcsolat, a speciálisan képzett, szelíd, és nem mellékesen kiváló egészségi állapotú lovakkal tökéletes egységet alkotnak.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Két szakágban nyerő - Beszélgetés Koszta Botonddal

Koszta Botond az első olyan lovas a Talent Program eddigi történetében, aki egyszerre két szakágban is felvételt nyert az októberi vizsgán. A fiatal tehetségre már tavaly is felfigyelt az edzői kar, de akkor egy sajnálatos sérülés miatt nem tudta teljesíteni az egész szezont, ezért nem is záróvizsgázhatott. Idén újra nekifutott a felvételinek, amelyet két lóval teljesített két szakágban.

Regionális díjugrató kvalifikációs verseny Budapesten

Budapest rendezheti a 2020-as tokiói nyári olimpia egyik regionális díjugrató kvalifikációs versenyét.

A lovagoltatástól a marhatenyésztésig: egy családi gazdaság sikertörténete

Lovak, mangalicák, szarvasmarhák, mezőgazdaság, vendéglátás és idegenforgalom. Röviden így foglalható össze a Zala-völgyi Kustányban fekvő egykori Batthyány-birtok, ma zalaszentlászló-szentmihálypusztai gazdaság tevékenysége.

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.

Nagy tervek – szép kilátások

Sikeres budapesti ötcsillagos CSIO, helytállás Tryonban és a barcelonai kvalifikáció – melynek gyakorlati megvalósulása ugyan füstbe ment terv lett –, ezek a felnőtt magyar díjugratóválogatott-keret mérföldkövei a 2018-as évben. Megkérdeztük a szövetségi kapitányt, Németh Istvánt, hogyan értékeli a szerepléseket és ezek fényében, hogy alakulnak a jövő évi célok.