Back to top

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

A szeptemberi betelelés után, mely a méhek megfelelő mennyiségű élelemmel való ellátását jelenti, a következő fontos esemény a méhész és főleg a méhek számára a fürtbehúzódás.  

Amikor a hőmérséklet 7-8 fok alá süllyed a méhek fürtbe húzódnak a mézzel telt lépek között, hogy így vészeljék át a telet. A méz nagy mennyiségű szénhidráttartalma miatt fűtőanyagként szolgál a számukra.

Míg a fürt közepén a méhek 20-25 fok hőmérsékletet tartanak, addig a köpenyben 12- 15 fokot lehet mérni. 12 fok alá ritkán megy a köpeny hőmérséklete, mert ha a méh testhőmérséklete 12 fok alá süllyed, akkor hidegkómába zuhan, melyet néhány óráig túl tud ugyan élni, de a feléledéshez újra melegre van szüksége.

Telelőfűrt, felülete 12-15 fok Celsius hőmérsékletű, kezünkkel is érezzük a melegét
Fotó: Hevesi Mihály

A fürt fűtését a méhek szárnyizomzatukkal végzik. A szárnyukat nem, csak azok izomzatát hozzák működésbe, rezegtetik úgy, hogy egy „kuplungrendszer” segítségével a szárnyaikat lekapcsolják az izomzatról.

A hő termeléshez a szárnyaikat tehát nem kell mozgatniuk, csak a szárnyizomzatukat. Nem véletlen, hogy szárnyizmaik testtömegük 20%-át is kiteszi, mely más rovarok szárnyizom tömegével összehasonlítva jelentős nagyságrendű.

A megfigyelések során egyértelművé vált, hogy a méhek nem a kaptárt vagy az odút fűtik, hanem csak a telelőfürtöt. Egyidejűleg, főleg a középső lépeken pusztán 15 százalékuk termel hőt, egymást csoportokban váltják ebben a tevékenységben. A hőtermelés kifelé haladva egyre csökken. A fürt „köpenyében” található méhek csak extrém esetben termelnek hőt, amikor például a méhek léputcát váltanak.

A fürt közepét, ahol az anya is tartózkodik, általában 20 fok fölött tartják. A fürt középhőmérsékletétől persze, amennyiben nincs fiasítás a lépeken, előfordulnak maximum 5 fokos eltérések lefelé vagy fölfelé.

Hogy miként képesek a fűtőméhek eldöntetni, mikor és mennyit fűtsenek ahhoz, hogy az állandó 12-25 fokos hőmérsékletet biztosítsák a maguk és társaik számára, arról csak feltételezések vannak. Lehetséges, hogy a fűtőméhek közül többen bejárják a fürtöt és az ő jelzéseik szabályozzák ezt. Mindenesetre ezt még tényszerűen nem sikerült bebizonyítani.

A méhész számára fontos lehet a fürtbe húzódás ténye. Azt jelzi, hogy egyelőre minden rendben van., semmi nem zavarja méheinket.

Behavazott kaptár kátránypapírral védett bejáróval
Fotó: Hevesi Mihály
Illetve ez az atka elleni zárókezelésre is jelzés, például oxálsav csurgatása esetén, mely ilyenkor a fürtben 90-95%-os hatásfokkal működik (egyébként pedig csak 40-50%-ossal).

A méheket télen illik nyugton hagyni, és vigyázni arra, hogy zaj ne zavarja meg őket a telelésben és a kaptár szellőzése folyamatos legyen, a hó pl. ne zárja el teljesen a kijárót.

Ezzel együtt kisebb „zaklatásokat” - mint a fólia és kartonpapírok kaptárba tétele vagy oxálcsurgatás, szublimálás, szükség esetén óvatos pincézés vagy zárthelyiségbe szállítás, ha az nem jár a fürt megbontásával -, minden további nélkül elviselik.

A fiasítás beindulásával azonban már semmiképp ne zaklassuk őket, mert az végzetes lehet számukra.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézkampány

Mézes reggelivel, rádiókampánnyal és jótékonysági akcióval is népszerűsítette a mézfogyasztást az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a 2018. december 9-én befejeződött őszi kampányában.

A méhészet kiemelten támogatott ágazat

A hazai méhészeti ágazat 18-20 000 család megélhetéséhez nyújt kiegészítő vagy fő jövedelemforrást – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár a XI. Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál megnyitóján. Feldman Zsolt kiemelte a méhészet agrárgazdasági jelentőségét is, hiszen az ágazat a mezőgazdaság bruttó termelési értékének 1 százalékát, az állattenyésztésnek mintegy 3 százalékát adja.

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért

Négy hónap börtönre ítélték az ausztriai Karintiában a Szövetségi Gyümölcstermesztők Egyesületének egyik vezetőségi tagját. A mezőgazdász klórpirifoszt (egy méhekre káros szert) juttatott ki szakszerűtlenül a gyümölcsfákra, mely két méhész méhcsaládjainak pusztulását okozta.

Nagy István: a méhészetnek fontos szerepe van a vidékfejlesztésben

A magyar méhészet óriási szerepet játszik a vidékfejlesztésben, a vidék népességmegtartó erejében, valamint az ökológiai egyensúly megtartásában - mondta az agrárminiszter vasárnap Gödöllőn, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) XI. kongresszusán.

Biomarkerekkel a méhpusztulás ellen

A kanadai Québecben 2013-ban figyeltek meg abnormálisan magas mézelőméh-halálozási arányokat. A számos lehetséges tényező közül kiemelt fontosságúnak azonosították a méhek peszticidekkel történő érintkezését, ami növekvő aggodalomra adott okot.

Egymillió méh pusztult el

Legkevesebb egymillió méh hullott el Dél-Afrikában, valószínűleg a borászok által használt vegyszer lehet a bűnös.

"Multifunkcionális" családi gazdaság: összetett ökofarm a vidék jövője

Az elhagyott zártkertek hasznosításának egyik lehetősége a ligetes legelők kialakítása, több kertre kiterjedő környezetkímélő állattartás, mint ahogyan az elhagyott porták udvarait is lehetne hasznosítani juhok legeltetésével, termékeik feldolgozásával. Egy ilyen kezdeményezésről számol be olvasónk, aki sikeres biogazdálkodó.