Back to top

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Az egészséges talaj nagyon is él – ez a művelt és a természetes talajokra is vonatkozik. Azonban a föld alatti események nagy része rejtve marad a kutatók előtt. Ha több figyelmet szentelnénk ennek a jelenségnek, az hasznos lehet az ökoszisztémában zajló folyamatok megértéséhez.

Mérhető neszek

Amit nem látunk azt még mindig meghallhatjuk: ez járt a fejében az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) tudósainak, amikor piezoelektromos érzékelőkkel vizsgálták a különböző talajokat, akusztikus jeleket keresve.

Ennek eredményeképpen rájöttek, hogy a gyökerek növekedése vagy a giliszták járatépítése olyan hangokat ad ki, amivel egyszerűen visszakövethetőek ezek az események.

A tanulmányt, mely ezt alátámasztja Marine Lacoste az INRA-tól, Siul Ruiz és Dani Or, az ETH professzora írta.

Or szerint a talajok hangjának vizsgálata egy új lehetőséget nyit a tudomány számára: „Például megtudhatjuk, hogy mikor nőnek a gyökerek. Eddig nem tudtuk, hogy ez nappal vagy éjszaka történik, illetve száraz vagy inkább nedves környezetben. Az új módszer azonban lehetővé teszi, hogy ezt terepen viszonylag egyszerűen megállapítsuk – ásás nélkül.”

Most először mutatták meg a kutatók, hogy a talajéletet akusztikus érzékelőkkel is lehet vizsgálni.

Ahhoz, hogy a feltevésüket alátámasszák, a tudósok vizuális megfigyeléseket vetettek össze felvett hangokkal. A kísérlethez üvegedényekben homokos talajban neveltek kukoricát, illetve vályogos talajban tartottak földigilisztákat.

Piezoelektromos érzékelők regisztrálták a talajból érkező akusztikus jeleket, melyek rugalmas hullámokként jelennek meg az 1-100 kiloherzes frekvenciában. Ilyen hanghullámok keletkeznek akkor is, amikor például apró szemcsék dörzsölődnek egymáshoz.

Az emberi fül számára ez nem hallható.

A földigiliszták esetében hét nap után, míg a gyökereknél 19 nap után összevetették a megfigyelt gyökérnövekedést illetve a járatok mennyiségét a felvett neszekkel – a két adat következetesen egybevágott.

A kontroll edényekből származó mérések, melyek csak talajt tartalmaztak, megerősítették, hogy a neszek tényleg a gyökerektől és a gilisztáktól származtak.

Fotó: Marine Lacoste

Mikor nőnek a gyökerek, és mennyit?

Dani Or már korábban is sikeresen kutatta terepen a földcsuszamlás előjeleit. Ez a munka tanította meg arra, hogyan különböztesse meg és értelmezze a földből érkező akusztikus jelzések széles skáláját.

„A talajból származó neszek nagyon alacsony magnitúdójúak, de a tény, hogy egyedi tulajdonságokat mutatnak azt jelenti, hogy különböző forrásokhoz társíthatók. A talajlakó férgek például sokkal gyorsabban mozognak, mint a gyökerek, így az általuk kibocsátott akusztikus jelek is sokkal szabálytalanabbak.”

Reményei szerint ki tud dolgozni egy olyan új módszert, ami hozzásegíthet a növekvő gyökérvégek számának és a növekedés sebességének meghatározásában. Ezzel lehetőség nyílna a giliszták és a növekvő gyökerek közötti összefüggéseket, illetve a talajok szerkezetének kialakulását is vizsgálni.

Következő lépés: terepi kísérletek

Ezzel a tanulmánnyal a tudósok bebizonyították, hogy a talaj biológiai aktivitását akusztikusan is lehet vizsgálni – legalábbis laboratóriumi körülmények között. A következő lépés, hogy a terepi megvalósíthatóságát is körbejárják. Egy előzetes kísérlet már sikeresnek bizonyult: a tudósok egy oszlopos talajmintában neveltek növényeket – így tudtak akusztikus méréseket végezni. Or nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy a módszerét a jövőben a gazdák is hasznosíthatják a többi talajelemzési eljárás mellett.

Forrás: 
www.ethz.ch

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon. 

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.

Meghatározó talajvédelem

A talaj védelme egyre fontosabb a gazdálkodó számára is, de a jövőbeni támogatások elemeként sem elhanyagolható. Az EU-ban is napirenden van ez a téma.

Viaskodó ölyvcsontvázak, okos talpbetét

Az idei FeHoVa is sok újdonsággal szolgált nemcsak a szűken vett szakmabelieknek, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az újdonságok, ritkaságok iránt, melyet a gyártók a horgászok, vadászok munkájának hatékonyabbá, kényelmesebbé tételére fejlesztettek ki. De legalább ekkora vonzerőt jelentett a látogatók számára az immár hagyományos kutyakiállítás is.

Jobban járhatnak a K+F-re vállalkozó cégek

Kedvező változásokat hozott az idei év a szociális hozzájárulási adóból a kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény vonatkozásában. A tapasztalatok alapján a gyártócégek jelentős része nem jelöli meg, hogy K+F tevékenységet folytat, pedig az ehhez kapcsolódó közvetlen költségek csökkenthetik a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék adóalapját is.