Back to top

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

A flavonoidok növényi eredetű természetes anyagok, származékaik nagy számban, változatos formában fordulnak elő a természetben. A növényi sejtek felépítésében és működésében játszanak szerepet. A friss hajtásokban, rügyekben, virágokban és termésekben egyaránt fellelhetőek. Kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek, antifungális, antibakteriális, antioxidáns, valamint gyulladásgátló hatásukról ismertek. 

A flavonoidoknak megannyi származéka ismert, ezek közül az egyik a kumarin, amely a kurkumában, orchideafajokban, pillangós és ernyős virágzatú növények található meg.

Biológiai szerepüket 1930-ban, neves tudósunk Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezése kapcsán ismerte fel. Kutatótársával Rusznyák István belgyógyásszal rájöttek, hogy a szintetikus úton előállított C-vitamin másképp hat, mint a paprikából kivont, természetes változat. A kutatási eredmények azt bizonyították, hogy a skorbutban szenvedő kísérleti állatok vérzékenységét a természetes C-vitaminnal hatásosan tudják kezelni, míg a mesterségesen előállított változattal nem.

A titok, a citromlében is megtalálható C-vitamint kísérő bioflavonoidban, rejlett, amelyet tévesen P-vitaminnak neveztek el, a hajszálerek falának áteresztő képességének -permeabilitásának - csökkentése miatt.

Később rájöttek, hogy a bioflavonoidok nem tekinthetők vitaminnak, mert fogyasztásuk nem elengedhetetlenül szükséges az egészség megőrzéséhez. A P-vitamin élettani hatását jó néhány más flavonoid is produkálja, mint például a rutin, amely a japán akác bimbójából nyerhető ki.

Egy flavonoid akkor tekinthető bioflavonnak/bioflavonoidnak, ha P-faktor hatással rendelkezik, vagyis képes az érfalakat erősíteni és gátolja a kollagén lebomlását.

A legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, illetve azokat erősíti. A flavonoidok az A-, C-, E-vitaminokkal a sejtmembránok épségét védik szabadgyökök közömbösítésével.

Az antioxidáns bioflavonoidok a legtöbb növényi eredetű élelmiszerben megtalálhatóak, és jótékony hatásukkal segítenek megőrizni az egészségünket. A vegyületcsoportnak köszönhető a francia paradoxon néven ismert jelenség is.

Franciaország egyik leghíresebb szőlőtermesztő vidékén, Burgundia és Bordeaux környékén élő embereknél ritkábban fordul elő szívkoszorúér megbetegedés,

mint más európai országban, pedig a térség lakói koleszterinben igen gazdag ételeket fogyasztanak. Ennek oka, az hogy az asztalon mindig megtalálható egy üveg bor és egy tál saláta. Így naponta jelentős mennyiségű C-vitamint és flavonoidot visznek a szervezetükbe, melyek szabadgyökfogó antioxidáns hatásukkal megelőzik a sejtek károsodását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Rózsák Afrikából

Kenya a világ legnagyobb rózsa­exportőre. A Kenyai Virágiroda szerint az ország virágkertészeti ipara 2016-ban 890 millió USD bevétellel zárt.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.