Back to top

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

A flavonoidok növényi eredetű természetes anyagok, származékaik nagy számban, változatos formában fordulnak elő a természetben. A növényi sejtek felépítésében és működésében játszanak szerepet. A friss hajtásokban, rügyekben, virágokban és termésekben egyaránt fellelhetőek. Kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek, antifungális, antibakteriális, antioxidáns, valamint gyulladásgátló hatásukról ismertek. 

A flavonoidoknak megannyi származéka ismert, ezek közül az egyik a kumarin, amely a kurkumában, orchideafajokban, pillangós és ernyős virágzatú növények található meg.

Biológiai szerepüket 1930-ban, neves tudósunk Szent-Györgyi Albert, a C-vitamin felfedezése kapcsán ismerte fel. Kutatótársával Rusznyák István belgyógyásszal rájöttek, hogy a szintetikus úton előállított C-vitamin másképp hat, mint a paprikából kivont, természetes változat. A kutatási eredmények azt bizonyították, hogy a skorbutban szenvedő kísérleti állatok vérzékenységét a természetes C-vitaminnal hatásosan tudják kezelni, míg a mesterségesen előállított változattal nem.

A titok, a citromlében is megtalálható C-vitamint kísérő bioflavonoidban, rejlett, amelyet tévesen P-vitaminnak neveztek el, a hajszálerek falának áteresztő képességének -permeabilitásának - csökkentése miatt.

Később rájöttek, hogy a bioflavonoidok nem tekinthetők vitaminnak, mert fogyasztásuk nem elengedhetetlenül szükséges az egészség megőrzéséhez. A P-vitamin élettani hatását jó néhány más flavonoid is produkálja, mint például a rutin, amely a japán akác bimbójából nyerhető ki.

Egy flavonoid akkor tekinthető bioflavonnak/bioflavonoidnak, ha P-faktor hatással rendelkezik, vagyis képes az érfalakat erősíteni és gátolja a kollagén lebomlását.

A legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, illetve azokat erősíti. A flavonoidok az A-, C-, E-vitaminokkal a sejtmembránok épségét védik szabadgyökök közömbösítésével.

Az antioxidáns bioflavonoidok a legtöbb növényi eredetű élelmiszerben megtalálhatóak, és jótékony hatásukkal segítenek megőrizni az egészségünket. A vegyületcsoportnak köszönhető a francia paradoxon néven ismert jelenség is.

Franciaország egyik leghíresebb szőlőtermesztő vidékén, Burgundia és Bordeaux környékén élő embereknél ritkábban fordul elő szívkoszorúér megbetegedés,

mint más európai országban, pedig a térség lakói koleszterinben igen gazdag ételeket fogyasztanak. Ennek oka, az hogy az asztalon mindig megtalálható egy üveg bor és egy tál saláta. Így naponta jelentős mennyiségű C-vitamint és flavonoidot visznek a szervezetükbe, melyek szabadgyökfogó antioxidáns hatásukkal megelőzik a sejtek károsodását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

A kecses keleti csillagsom

A kertészeti gyakorlat és a szakirodalom adatai néha eltérnek egymástól, ezért érhetik az embert kellemes, és kellemetlen meglepetések is. A keleti csillagsom kellemes meglepetést okozott, mert az összes szakirodalom szerint egyáltalán nem való a vácrátóti sovány, meszes homoktalajba, ennek ellenére sikerült szép és gazdagon nyíló példányokat nevelni belőle.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.