Back to top

A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

A vadmadarak védelme érdekében hónapokkal ezelőtt civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult. Ehhez csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is. A céljuk az volt, hogy Tatán ne lehessen pirotechnikai eszközöket használni addig, amíg a vonuló madarak a tavon tartózkodnak.

Korábbi tapasztalatok alapján ugyanis az újévi háborús zajokat idéző tűzijátékozás hetekre is elriasztotta a vadludakat a tóról.

Az online petíciót 3 ezren írták alá, melyet a Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete sem hagyott figyelmen kívül. 2018. október 31-én a testület egyhangúlag elfogadta a tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló rendeletet, miszerint

november 1. és február 28. között nem megengedett a 2. és 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok használata, Tata teljes közigazgatási területén, Agostyán kivételével.

Ez gyakorlatilag az összes, lakosság számára elérhető kültéri tűzijátékot érinti. Persze az árusítást nem befolyásolja, azonban aki durrogtatni akar, más településre kell mennie. A közeli Agostyánt például nem érinti a rendelet, mivel kellően távol esik a tótól, így az innen érkező zavaró hanghatások már nem jelentenek veszélyt az itt telelő vadludakra.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2018 (X.31.) önkormányzati rendelete a tűzijátékok korlátozásáról 2018. november 24-én lép életbe, nem sokkal a Tatai Vadlúdsokadalom előtt. Azonban már most is rengeteg vadmadár tartózkodik a helyszínen, november 10-én már 65.000 példány vadlúd éjszakázott a tavon.

A mostani rendelet valószínűleg nem arat osztatlan sikert, azonban a ludak mellett a kutyatulajdonosok, kisgyermekes családok és az idősek is örülhetnek majd a háborús-zajoktól mentes téli időszaknak.

Forrás: 
MME facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

Nagykoalíciós egyet nem értés

Németországban egy, a közelmúltban a Neue Osnabrücker Zeitung c. napilapnak adott interjúban Svenja Schulze (SPD) szövetségi környezetvédelmi miniszter azt vetette Julia Klöckner (CDU) élelmezési és mezőgazdasági miniszter szemére, hogy az agrártárca vezetőjeként a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről folytatott viták során nem veszi kellően figyelembe a környezetvédelem érdekeit.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Csicsörke a fekete kontinensről

A mozambik csicsörke elterjedési területe Afrika és annak néhány környező kisebb szigete. Ma még nehéz arra kérdésre válaszolni, hogy az elnevezés alatt valójában mit érthetünk – voltaképpen egy fajról van szó, vagy több faj gyűjtőneve. Annyi bizonyos, hogy kb. tucatnyi alfaja van. Ez a tollas (Serinus mosambicus) nem is olyan régen még kedvelt díszmadár volt.

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs!

A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe. Tudni kell azonban, hogy ez a tevékenység a hatályos jogszabályok szerint csak az adott terület vadászatra jogosultjának írásbeli hozzájárulásával történhet. E nélkül a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint lopásnak minősül!

Ausztria: a bio-termelés térnyerése

Az osztrák mezőgazdaságban magasabb a bio-módon megművelt termőföld aránya, mint Európa számos más országában; arányait tekintve pedig az Európában bio-módon megművelt földterület öt százaléka Ausztriában található.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.