Back to top

A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

A vadmadarak védelme érdekében hónapokkal ezelőtt civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult. Ehhez csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is. A céljuk az volt, hogy Tatán ne lehessen pirotechnikai eszközöket használni addig, amíg a vonuló madarak a tavon tartózkodnak.

Korábbi tapasztalatok alapján ugyanis az újévi háborús zajokat idéző tűzijátékozás hetekre is elriasztotta a vadludakat a tóról.

Az online petíciót 3 ezren írták alá, melyet a Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete sem hagyott figyelmen kívül. 2018. október 31-én a testület egyhangúlag elfogadta a tűzijátékok használatának korlátozásáról szóló rendeletet, miszerint

november 1. és február 28. között nem megengedett a 2. és 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok használata, Tata teljes közigazgatási területén, Agostyán kivételével.

Ez gyakorlatilag az összes, lakosság számára elérhető kültéri tűzijátékot érinti. Persze az árusítást nem befolyásolja, azonban aki durrogtatni akar, más településre kell mennie. A közeli Agostyánt például nem érinti a rendelet, mivel kellően távol esik a tótól, így az innen érkező zavaró hanghatások már nem jelentenek veszélyt az itt telelő vadludakra.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2018 (X.31.) önkormányzati rendelete a tűzijátékok korlátozásáról 2018. november 24-én lép életbe, nem sokkal a Tatai Vadlúdsokadalom előtt. Azonban már most is rengeteg vadmadár tartózkodik a helyszínen, november 10-én már 65.000 példány vadlúd éjszakázott a tavon.

A mostani rendelet valószínűleg nem arat osztatlan sikert, azonban a ludak mellett a kutyatulajdonosok, kisgyermekes családok és az idősek is örülhetnek majd a háborús-zajoktól mentes téli időszaknak.

Forrás: 
MME facebook

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Eltűnőfélben a mezei nyulak

Bárhol is rójuk hazánk útjait, egyre ritkábban találkozunk mezei nyúllal. Úgy tűnik, több vidékről teljesen eltűnt. Valóban így van ez, vagy csupán az állatok egyszerűen távolabb húzódnak az embertől? Apróvadunk helyzetéről Szemethy László egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Vidékfejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatott.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.

A „póktej” táplálóbb mint a tehéntej

Mikroszkóp alatt megvizsgálták az anyapókot, gyengén megnyomták potrohukat. Néhány csepp krémes, fehér folyadék jött ki belőlük, valami olyasmi, ami ránézésre nagyon hasonlított az emberi vagy emlős tejre.