0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

A keserű íz ősidők óta jelent természetes védelmet az ember számára, hiszen a kellemetlen íz segít elkerülni a káros, mérgező anyagok elfogyasztását. Ebből kifolyólag arra gondolhatnánk, hogy

a kávé íze inkább elrettentő az ember számára, mintsem kedvelt élvezeti termék. Természetszerűleg ki kellene köpnünk ahelyett, hogy literszámra isszuk.

Egy nemrégiben végzett angol kutatás több mint 400 000 embert vizsgált abból a szempontból, ki mennyire érzékeny a koffein ízére. A kutatás kimutatta, hogy minél érzékenyebb valaki a koffein ízére, annál több kávét fogyaszt. A koffeinre való érzékenység pedig egyénenként változó genetikai alapokra vezethető vissza.

Joggal feltételezhetnénk, hogy azok az emberek, akik érzékenyebbek a koffein/kávé keserű ízére, azok kevesebb kávét fogyasztanak. – állítja Marilyn Cornelis, a chicago-i Northwestern University professzora, a kutatás vezetője –

A valóság az, hogy a koffein ízére fokozottan érzékeny emberek számára ez az íz kellemes asszociációkat jelent. Ezt a stimulációt a koffein anyaga okozza az agyban.

A téma további kutatásokat igényel, melyek biológiai szempontból vizsgálják majd a koffein hatását.

Forrás: upi.com