Back to top

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Köztudott tény, hogy a haszonállatainkat azért tenyésztettük ki, hogy a vágás után különböző módon dolgozzuk fel őket.

Nem is gondolnánk, hogy a szarvasmarha részeinek nemcsak az élelmiszergyártás, hanem az ipar számos más területe is hasznát veszi.

Olyan egyedülálló termékek készülnek a különböző ehetetlen részekből, mint például a luxusautók bőrülései, szarvakból készült gombok, a marha csontból előállított bone-china porcelánok, a tűzoltó hab vagy a teniszütők húrjai.

Néhány vállalat innovatív megoldásokkal igyekszik elérni, hogy a haszonállatok részeit minél nagyobb arányban lehessen felhasználni. Egy norfolki cég például szarvasmarha beleket vásárol fel a helyi vágóhidaktól és teniszütő húrokat készít belőlük a világ első számú teniszezőinek. Egy átlagos ütőhöz hozzávetőlegesen négy marha beleire van szükség.

A húrok előállításához a beleket megtisztítják és nagyjából 12 méteres darabokra vágják, majd kémiai anyagokkal kezelik.

Mindegyik húr 15 különálló szálból készül. A szálakat összesodorják és a széthasadás elkerülése érdekében egy nedves helyiségben kiszárítják. A hat hétig tartó munkafolyamat nagy precizitást és türelmet igényel.

A marhabélből készült teniszütő használatával csökken a teniszkönyök kialakulásának veszélye,

ugyanis amikor a teniszjátékos az ütővel eltalálja a labdát a szintetikus húr megfeszül és kevésbé vezeti el az ütközés által keletkezett rezgéseket, míg a bélből készült húrok sokkal rugalmasabbak. Az úgynevezett "természetes memóriájuknak" köszönhetően, a megnyúlást követően az eredi állapotukba igyekeznek visszatérni. A gondos munkának természetesen ára van, a bélből készült húrok jóval drágábbak, mint a szintetikus húrok.

A norfolki vállalat, már több mint 100 éve foglalkozik a húrkészítés mesterségével, a sporteszközökön kívül, hárfák és más húros hangszerek számára is készítenek húrokat.

A bél csak egy része a szarvasmarha testrészeinek, amely értékes felhasználásra kerül. Egy modern fejlesztésnek köszönhetően a marhák patái egy életmentő termék alkotóelemeivé váltak.

A patákból kinyert keratin nevű proteint, egy speciális tűzoltó hab előállítására használják, amelyet a repülőtéri tűzoltók és mentőcsapatok alkalmaznak az Egyesült Királyságban.

A habot úgy tervezték, hogy kifejezetten a repülőgép-üzemanyag által kiváltott forró, nagy intenzitású tüzeket oltsa el. A keratin segítségével a tűzoltó anyag egy tartós habréteggé áll össze. A kialakult "habtakaró" pedig a fojtogató lángok feltörését és belobbanását akadályozza meg.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.