0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Köztudott tény, hogy a haszonállatainkat azért tenyésztettük ki, hogy a vágás után különböző módon dolgozzuk fel őket.

Nem is gondolnánk, hogy a szarvasmarha részeinek nemcsak az élelmiszergyártás, hanem az ipar számos más területe is hasznát veszi.

Olyan egyedülálló termékek készülnek a különböző ehetetlen részekből, mint például a luxusautók bőrülései, szarvakból készült gombok, a marha csontból előállított bone-china porcelánok, a tűzoltó hab vagy a teniszütők húrjai.

Néhány vállalat innovatív megoldásokkal igyekszik elérni, hogy a haszonállatok részeit minél nagyobb arányban lehessen felhasználni. Egy norfolki cég például szarvasmarha beleket vásárol fel a helyi vágóhidaktól és teniszütő húrokat készít belőlük a világ első számú teniszezőinek. Egy átlagos ütőhöz hozzávetőlegesen négy marha beleire van szükség.

A húrok előállításához a beleket megtisztítják és nagyjából 12 méteres darabokra vágják, majd kémiai anyagokkal kezelik.

Mindegyik húr 15 különálló szálból készül. A szálakat összesodorják és a széthasadás elkerülése érdekében egy nedves helyiségben kiszárítják. A hat hétig tartó munkafolyamat nagy precizitást és türelmet igényel.

A marhabélből készült teniszütő használatával csökken a teniszkönyök kialakulásának veszélye,

ugyanis amikor a teniszjátékos az ütővel eltalálja a labdát a szintetikus húr megfeszül és kevésbé vezeti el az ütközés által keletkezett rezgéseket, míg a bélből készült húrok sokkal rugalmasabbak. Az úgynevezett „természetes memóriájuknak” köszönhetően, a megnyúlást követően az eredi állapotukba igyekeznek visszatérni. A gondos munkának természetesen ára van, a bélből készült húrok jóval drágábbak, mint a szintetikus húrok.

A norfolki vállalat, már több mint 100 éve foglalkozik a húrkészítés mesterségével, a sporteszközökön kívül, hárfák és más húros hangszerek számára is készítenek húrokat.

A bél csak egy része a szarvasmarha testrészeinek, amely értékes felhasználásra kerül. Egy modern fejlesztésnek köszönhetően a marhák patái egy életmentő termék alkotóelemeivé váltak.

A patákból kinyert keratin nevű proteint, egy speciális tűzoltó hab előállítására használják, amelyet a repülőtéri tűzoltók és mentőcsapatok alkalmaznak az Egyesült Királyságban.

A habot úgy tervezték, hogy kifejezetten a repülőgép-üzemanyag által kiváltott forró, nagy intenzitású tüzeket oltsa el. A keratin segítségével a tűzoltó anyag egy tartós habréteggé áll össze. A kialakult „habtakaró” pedig a fojtogató lángok feltörését és belobbanását akadályozza meg.

Forrás: www.bbc.com