Back to top

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Köztudott tény, hogy a haszonállatainkat azért tenyésztettük ki, hogy a vágás után különböző módon dolgozzuk fel őket.

Nem is gondolnánk, hogy a szarvasmarha részeinek nemcsak az élelmiszergyártás, hanem az ipar számos más területe is hasznát veszi.

Olyan egyedülálló termékek készülnek a különböző ehetetlen részekből, mint például a luxusautók bőrülései, szarvakból készült gombok, a marha csontból előállított bone-china porcelánok, a tűzoltó hab vagy a teniszütők húrjai.

Néhány vállalat innovatív megoldásokkal igyekszik elérni, hogy a haszonállatok részeit minél nagyobb arányban lehessen felhasználni. Egy norfolki cég például szarvasmarha beleket vásárol fel a helyi vágóhidaktól és teniszütő húrokat készít belőlük a világ első számú teniszezőinek. Egy átlagos ütőhöz hozzávetőlegesen négy marha beleire van szükség.

A húrok előállításához a beleket megtisztítják és nagyjából 12 méteres darabokra vágják, majd kémiai anyagokkal kezelik.

Mindegyik húr 15 különálló szálból készül. A szálakat összesodorják és a széthasadás elkerülése érdekében egy nedves helyiségben kiszárítják. A hat hétig tartó munkafolyamat nagy precizitást és türelmet igényel.

A marhabélből készült teniszütő használatával csökken a teniszkönyök kialakulásának veszélye,

ugyanis amikor a teniszjátékos az ütővel eltalálja a labdát a szintetikus húr megfeszül és kevésbé vezeti el az ütközés által keletkezett rezgéseket, míg a bélből készült húrok sokkal rugalmasabbak. Az úgynevezett "természetes memóriájuknak" köszönhetően, a megnyúlást követően az eredi állapotukba igyekeznek visszatérni. A gondos munkának természetesen ára van, a bélből készült húrok jóval drágábbak, mint a szintetikus húrok.

A norfolki vállalat, már több mint 100 éve foglalkozik a húrkészítés mesterségével, a sporteszközökön kívül, hárfák és más húros hangszerek számára is készítenek húrokat.

A bél csak egy része a szarvasmarha testrészeinek, amely értékes felhasználásra kerül. Egy modern fejlesztésnek köszönhetően a marhák patái egy életmentő termék alkotóelemeivé váltak.

A patákból kinyert keratin nevű proteint, egy speciális tűzoltó hab előállítására használják, amelyet a repülőtéri tűzoltók és mentőcsapatok alkalmaznak az Egyesült Királyságban.

A habot úgy tervezték, hogy kifejezetten a repülőgép-üzemanyag által kiváltott forró, nagy intenzitású tüzeket oltsa el. A keratin segítségével a tűzoltó anyag egy tartós habréteggé áll össze. A kialakult "habtakaró" pedig a fojtogató lángok feltörését és belobbanását akadályozza meg.

Forrás: 
www.bbc.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Rekordhideggel kénytelenek szembenézni a gazdák

A tengerentúlon, Washington államban ezekben a napokban is tombol a tél: a hóviharok és a rendkívüli hideg miatt rengeteg tejelő szarvasmarha is elpusztult az elmúlt hetekben. A kormányzó vészhelyzetet hirdetett a térségben.