0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

135 éve oktatják az leendő erdészeteket Ásotthalmon

Egy iskola mindig hidat képez múlt, jelen és jövő között. Továbbörökíti a múlt tudását, alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz és átadja azokat az ismereteket és készségeket a diákoknak, amelyekre szükségük lesz a jövőben – mondta köszöntőjében Farkas Sándor Ásotthalmon, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 135 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen.

Az intézmény 1883-ban azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy az akkori erdőtörvény rendelkezéseinek megfelelően olyan erdészeket képezzen, akiket az állami és jogi erdőbirtokosságokon alkalmazni lehet. Az iskola azóta megszakítás nélkül működik, szép számú erdész szakembert adva az országnak.

Nekünk, döntéshozóknak felelősségünk van abban, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét ráirányítsuk a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Az agrárium munkahelymegtartó képességét növelni kell,

olyan válaszokat kell találjunk a jelen kihívásaira, amelyben benne van a biztos jövő ígérete és mind az ágazat, mind a vidék fejlődése szempontjából létfontosságú

– fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Farkas Sándor hangsúlyozta: a mezőgazdasági ágazat népszerűsítésében az iskolák élen járhatnak, hiszen a képzés színvonalával, az intézmény felszereltségével és a pedagógusok szakértelmével meggyőzhetik a gyermekeket és elsősorban a szülőket.

A miniszterhelyettes az ásotthalmi iskolát példaértékűnek nevezte, mint fogalmazott: a 442 hektáros tanulmányi erdő, a gépek, a fóliaházak révén rendelkeznek a színvonalas képzéshez szükséges feltételekkel, ahol a diákok szakoktatók segítségével sajátíthatják el a szakma fortélyait.

A tanárok munkáját dicséri az országos versenyeken elért kiváló eredmények, míg az iskola vezetésének munkáját jól tükrözik a folyamatos fejlesztések, amelyet hűen példáz az ez alkalomból átadott, a kor színvonalának megfelelően felújított két tanterem is.

Farkas Sándor szólt az iskola névadójáról, az ország fő-erdőmesteréről, Bedő Albertről, akinek 100 évvel ezelőtti haláláról is megemlékeztek a 135 éves fennállását ünneplő intézmény ünnepségén. Mint mondta, az ásotthalmi iskola csodálatos parkját alkotó fák a történelem tanúi. Közülük már több itt állott akkor, amikor 1883-ban maga Ferenc József magyar király idelátogatott.

Átélhették azt is, ahogy a 20. század történelmi viharai ellenére a korabeli vezetők is belátták, hogy az iskolára szükség van és így napjainkig folyamatosan fennmaradhatott az erdészeti képzés.
Forrás: AM Sajtóiroda