Back to top

Orgonavesszőn sütötték meg a gardát

Mindig is büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket - hangzott el a hétvégi a hétvégi gardafesztiválon. Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

– Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt - írja a veol.hu. Célunk, hogy emléket állítsunk a balatoni halászatnak, tisztelegjünk halászaink öröksége előtt – ezt mondta Tósoki Imre polgármester a hétvégi gardafesztiválról, a Gardáliáról, amelynek fővédnöke Kontrát Károly államtitkár, díszvendége pedig Gyula városa volt. (részletes képgaléria)

Kitűnő hangulatban fogadta a hajóállomáson a vendégeket a Tihanyi Népzeneoktatás és a Tihanyi Hegyenjárók Táncegyüttes, ahonnan a gardák múltbeli vermelőhelyéhez, a Tihanyi-kúthoz nosztalgiahajózásra futott ki a Szent Miklós. Fedélzetén

Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

Fotó: veol.hu

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy városa a rangos esemény díszvendége, és utalt rá, mindkét településen a hal és a víz meghatározó a gasztronómiában. Tósoki Imre polgármester felidézte, 17 évvel ezelőtt néhány lelkes helyi vállalkozó és borosgazda indította el a rendezvényt. Mindig büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték a kenyerüket. Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt.

Kikötéskor megkoszorúzták a Garda-szobrot és a Balatont, tisztelegve a halászok emléke előtt. A menet aztán elindult a Tihanyi Apátság felé, a hazai borrendek több száz képviselője, mások mellett Tósoki Imre és Varró János alpolgármester vitte a halat, illetve az újbort a templomba. A halat és a bort Korzenszky Richárd megáldotta, beszédében a szeretetre, az emberségre és a család jelentőségére helyezte a súlyt.

Mindeközben a Visszhang-dombon a falugondnokság képviselői a hagyomány szerint minden egyes halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön, majd a gardákat orgonavesszőre fűzték,

mert így megmarad a hal eredeti íze, sós-pirospaprikás bundába forgatták, aztán meggyújtották a szőlővenyigét és ropogósra sütötték a halat.

Fotó: veol.hu

– Amikor elkezdett deresedni a határ, lehűlt a Balaton vize tíz fok alá, akkor a Tihanyi-kútban össze szokott gyűlni a garda. Az is megtörtént, hogy a 11 méteres vízben 10 méter vastagságban volt ez a hal – említette Kántor Bálint a sütéskor, aki annak idején még halászott gardát Tihanynál. Felidézte, a zsákmányt a nagy kerítőhálóval meghúzták, amit gyakran a sok haltól nem tudtak kivenni.

Adódott, hogy egyszerre 200 mázsát fogtak a hatvanas években. Régen Tihanyban rengeteg jégverem volt a haltartósítás miatt, többen halkereskedéssel foglalkoztak,

vitték távolra is a gardát. Sokan ecetesen, dézsákban tartósították a halat, először megsütötték, majd hagymás, babéros, ecetes lébe tették.

A Gardálián a közönség kitűnő programok közül válogathatott, amelynek kiemelkedő eseménye volt, amikor Bujtor Balázzsal, a legendás művész fiával és a bencés szerzetesekkel bejárták a Pogány Madonna című film helyszíneit. Mindemellett a fesztiválon borrendi tagokat avattak, szerveztek halétel- és halászléfőző versenyt, túrát a vulkánok és hévforrások világába, a kicsiket külön Gyerkőc-félszigettel várták.

A vendéglősök, kézművesek kitűnő ételeket, illetve portékákat kínáltak a hétvégén, ahol egész hétvégén hatalmas tömeg érdeklődött a fesztivál iránt.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy gyengéd szer a halaknak

Új készítményt fejlesztettek ki halak számára a krakkói Jagelló Egyetem kutatói. A kutatók nemrég szabadalmaztatták a halbetegségek megelőzésére és a betegségek kezelésére szolgáló innovatív készítményt. A termék már a piacon van és felhasználható mind az akváriumi halak mind a fogyasztásra szánt pikkelyesek számára.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

Már turistaúton is megközelíthető a pilisszántói Kőfülke

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó 1000 kilométeres turistaút-hálózat. A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.

Együttműködik az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel

Stratégiai partnerségi megállapodást és közfeladat-ellátási szerződést kötött az Agrárminisztérium (AM) a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz) pénteken Budapesten.

Gyorsabban nőnek a pontyok

Harmadára rövidítették a pontyok tenyészidejét a Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói. Az intézmény Halbiológiai Laboratóriumában olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel 12-13 hónap alatt elérik az ivarérettséget és a piaci méretet az egyedek.

Amit eddig nem tudtunk a paradicsomléről

A paradicsomlé többek között káliumot tartalmaz, amely segíti az izmok és az idegrendszer megfelelő működését és támogatja a megfelelő vérnyomás fenntartását. 100 ml paradicsomlé 260 mg káliumot tartalmaz, ami a napi ásványi anyag bevitel referenciaértékének 13% -át biztosítja.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

Csak tudományosan érdemes enni: ünnepi konyhakémia

Mitől lesz jó a sült hús? Hogyan főzzünk jó tojást, tésztát és virslit? Milyen zsiradékot használjunk? Mi történik a kenyérrel sütés közben? A Laboratorium.hu összeállításból kiderül.

NAV: jövőre a horgászengedély igényléséhez is kell adóigazolvány

Jövőre a horgászengedélyek kiváltásához is szükség lesz az adóazonosító jelet igazoló okmányra - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.