0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Orgonavesszőn sütötték meg a gardát

Mindig is büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket - hangzott el a hétvégi a hétvégi gardafesztiválon. Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

– Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt – írja a veol.hu. Célunk, hogy emléket állítsunk a balatoni halászatnak, tisztelegjünk halászaink öröksége előtt – ezt mondta Tósoki Imre polgármester a hétvégi gardafesztiválról, a Gardáliáról, amelynek fővédnöke Kontrát Károly államtitkár, díszvendége pedig Gyula városa volt. (részletes képgaléria)

Kitűnő hangulatban fogadta a hajóállomáson a vendégeket a Tihanyi Népzeneoktatás és a Tihanyi Hegyenjárók Táncegyüttes, ahonnan a gardák múltbeli vermelőhelyéhez, a Tihanyi-kúthoz nosztalgiahajózásra futott ki a Szent Miklós. Fedélzetén

Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy városa a rangos esemény díszvendége, és utalt rá, mindkét településen a hal és a víz meghatározó a gasztronómiában. Tósoki Imre polgármester felidézte, 17 évvel ezelőtt néhány lelkes helyi vállalkozó és borosgazda indította el a rendezvényt. Mindig büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték a kenyerüket. Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt.

Kikötéskor megkoszorúzták a Garda-szobrot és a Balatont, tisztelegve a halászok emléke előtt. A menet aztán elindult a Tihanyi Apátság felé, a hazai borrendek több száz képviselője, mások mellett Tósoki Imre és Varró János alpolgármester vitte a halat, illetve az újbort a templomba. A halat és a bort Korzenszky Richárd megáldotta, beszédében a szeretetre, az emberségre és a család jelentőségére helyezte a súlyt.

Mindeközben a Visszhang-dombon a falugondnokság képviselői a hagyomány szerint minden egyes halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön, majd a gardákat orgonavesszőre fűzték,

mert így megmarad a hal eredeti íze, sós-pirospaprikás bundába forgatták, aztán meggyújtották a szőlővenyigét és ropogósra sütötték a halat.

– Amikor elkezdett deresedni a határ, lehűlt a Balaton vize tíz fok alá, akkor a Tihanyi-kútban össze szokott gyűlni a garda. Az is megtörtént, hogy a 11 méteres vízben 10 méter vastagságban volt ez a hal – említette Kántor Bálint a sütéskor, aki annak idején még halászott gardát Tihanynál. Felidézte, a zsákmányt a nagy kerítőhálóval meghúzták, amit gyakran a sok haltól nem tudtak kivenni.

Adódott, hogy egyszerre 200 mázsát fogtak a hatvanas években. Régen Tihanyban rengeteg jégverem volt a haltartósítás miatt, többen halkereskedéssel foglalkoztak,

vitték távolra is a gardát. Sokan ecetesen, dézsákban tartósították a halat, először megsütötték, majd hagymás, babéros, ecetes lébe tették.

A Gardálián a közönség kitűnő programok közül válogathatott, amelynek kiemelkedő eseménye volt, amikor Bujtor Balázzsal, a legendás művész fiával és a bencés szerzetesekkel bejárták a Pogány Madonna című film helyszíneit. Mindemellett a fesztiválon borrendi tagokat avattak, szerveztek halétel- és halászléfőző versenyt, túrát a vulkánok és hévforrások világába, a kicsiket külön Gyerkőc-félszigettel várták.

A vendéglősök, kézművesek kitűnő ételeket, illetve portékákat kínáltak a hétvégén, ahol egész hétvégén hatalmas tömeg érdeklődött a fesztivál iránt.

Forrás: veol.hu