Back to top

Orgonavesszőn sütötték meg a gardát

Mindig is büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket - hangzott el a hétvégi a hétvégi gardafesztiválon. Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

– Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt - írja a veol.hu. Célunk, hogy emléket állítsunk a balatoni halászatnak, tisztelegjünk halászaink öröksége előtt – ezt mondta Tósoki Imre polgármester a hétvégi gardafesztiválról, a Gardáliáról, amelynek fővédnöke Kontrát Károly államtitkár, díszvendége pedig Gyula városa volt. (részletes képgaléria)

Kitűnő hangulatban fogadta a hajóállomáson a vendégeket a Tihanyi Népzeneoktatás és a Tihanyi Hegyenjárók Táncegyüttes, ahonnan a gardák múltbeli vermelőhelyéhez, a Tihanyi-kúthoz nosztalgiahajózásra futott ki a Szent Miklós. Fedélzetén

Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

Fotó: veol.hu

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy városa a rangos esemény díszvendége, és utalt rá, mindkét településen a hal és a víz meghatározó a gasztronómiában. Tósoki Imre polgármester felidézte, 17 évvel ezelőtt néhány lelkes helyi vállalkozó és borosgazda indította el a rendezvényt. Mindig büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték a kenyerüket. Az ittenieknek évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrása a hal, a garda volt.

Kikötéskor megkoszorúzták a Garda-szobrot és a Balatont, tisztelegve a halászok emléke előtt. A menet aztán elindult a Tihanyi Apátság felé, a hazai borrendek több száz képviselője, mások mellett Tósoki Imre és Varró János alpolgármester vitte a halat, illetve az újbort a templomba. A halat és a bort Korzenszky Richárd megáldotta, beszédében a szeretetre, az emberségre és a család jelentőségére helyezte a súlyt.

Mindeközben a Visszhang-dombon a falugondnokság képviselői a hagyomány szerint minden egyes halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön, majd a gardákat orgonavesszőre fűzték,

mert így megmarad a hal eredeti íze, sós-pirospaprikás bundába forgatták, aztán meggyújtották a szőlővenyigét és ropogósra sütötték a halat.

Fotó: veol.hu

– Amikor elkezdett deresedni a határ, lehűlt a Balaton vize tíz fok alá, akkor a Tihanyi-kútban össze szokott gyűlni a garda. Az is megtörtént, hogy a 11 méteres vízben 10 méter vastagságban volt ez a hal – említette Kántor Bálint a sütéskor, aki annak idején még halászott gardát Tihanynál. Felidézte, a zsákmányt a nagy kerítőhálóval meghúzták, amit gyakran a sok haltól nem tudtak kivenni.

Adódott, hogy egyszerre 200 mázsát fogtak a hatvanas években. Régen Tihanyban rengeteg jégverem volt a haltartósítás miatt, többen halkereskedéssel foglalkoztak,

vitték távolra is a gardát. Sokan ecetesen, dézsákban tartósították a halat, először megsütötték, majd hagymás, babéros, ecetes lébe tették.

A Gardálián a közönség kitűnő programok közül válogathatott, amelynek kiemelkedő eseménye volt, amikor Bujtor Balázzsal, a legendás művész fiával és a bencés szerzetesekkel bejárták a Pogány Madonna című film helyszíneit. Mindemellett a fesztiválon borrendi tagokat avattak, szerveztek halétel- és halászléfőző versenyt, túrát a vulkánok és hévforrások világába, a kicsiket külön Gyerkőc-félszigettel várták.

A vendéglősök, kézművesek kitűnő ételeket, illetve portékákat kínáltak a hétvégén, ahol egész hétvégén hatalmas tömeg érdeklődött a fesztivál iránt.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Kapj rá – együnk több halat!

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest kevés halat eszik. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá” marketing kampány célja, hogy a jelenleg évente 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztásunk 2023-ig legalább 2-3 kilóval emelkedjen – tudtuk meg a FEHOVA kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

Izgalmas gasztrohétvége a Balatonnál

A nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezésre kerül a Furmint Napok Köveskálon! Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai várnak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Horgászok figyelem: minden vízterületre kell horgászjegy

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívja a horgászok figyelmét arra, hogy Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez. Az állami horgászjegyen túl területi engedély megváltása is kötelező.

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

Halálosan finom a gömbhal

Egyedi és különleges íze miatt – talán azért is, mert tudvalevő, hogy a fogyasztása halált is okozhat – sokan tekintik delikátesznek a fugut (gömbhal).

Így választunk éttermet

A magyarországi lakosság étterembe járási szokásait vizsgálta az ország első Gasztro Körképe.