0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Sorban állnak a vidékfejlesztési pályázatok nyertesei a garanciáért

Sorban állnak a vidékfejlesztési pályázatok nyertesei a támogatási előlegekhez szükséges garanciáért, a Start Garancia Zrt. tapasztalatai szerint a kisebb piaci szereplőknek gyakran problémát okoz az önerő és a támogatás maradék összegének előfinanszírozása, ezért sokan visszalépnek a projektek megvalósításától - írta a Magyar Idők.
A lap szombati száma szerint a nyertesek, a támogatási szerződés megkötését követően, az összeg felét előlegként lehívhatják, ehhez azonban – az európai uniós szabályok szerint – valamilyen garanciára van szükség.

Zoltán Csaba, a zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: az előlegekhez szükséges garanciaigényükkel az elmúlt hónapokban tömegével jelentek meg az agrárvállalkozások a társaságnál. Tavaly kétmilliárd forintnyi garanciavállalási kérelemmel jelentkeztek az ügyfelek, idén ez az összeg már most meghaladja a hatmilliárd forintot – mutatott rá.

A zrt. csak az előlegekhez szükséges garanciát tudja biztosítani, az önerő finanszírozásához szükséges hitelekhez azonban más szervezetek, így például az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tud kezességet nyújtani.

A hatmilliárd forint igényléshez képest ugyanakkor alacsony a ténylegesen megkötött szerződések értéke.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az idén eddig kétmilliárd forintnyi garanciára kötöttek megállapodást az ügyfelekkel, további kétmilliárd forintnyi projekt elbírálása pedig folyamatban van. A fennmaradó kétmilliárd forintnyi ügylet viszont meghiúsult. Ennek oka részben az, hogy a vállalkozás nem kapta meg a megfelelő pontszámot, vagyis nem jutott át a garanciaszervezet szűrőjén, másrészt Zoltán Csaba szerint nagy számban vannak olyan nyertes pályázók, akik időközben visszalépnek.

Forrás: MTI-Eco