Back to top

Végre esik, és még hideg is van

A hosszan tartó aszályos idő miatt az őszi vetések már sokfelé maradandó károsodást szenvedtek, sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon kiszáradt repce foltokat is látni. Az időjárás a hét legvégén végre átalakult térségünkben: nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel hosszú idő után csapadék is érkezik.

Erzsébet sokfelé már ma reggelre is megrázta a pendelyét, de a hó csak mutatóban érkezett, és a csapadékmennyiség is kevés volt. A folytatásban kissé enyhül az idő és újabb csapadékhullámok érkeznek.

A mögöttünk álló hét az átlagostól jóval enyhébb idővel indult, hétfőn még 20 fokos maximum hőmérsékletek is előfordultak. A hét második felében hidegebb levegő érkezett fölénk, országszerte megjelentek a reggeli fagyok. Szombaton reggelre -5 Celsius foknál keményebb hideg is előfordult az országban.

A problémát az okozta, hogy egész héten folytatódott a hónapok óta tartó aszályos idő, egyáltalán nem esett. Vasárnap estétől kezdődött változás időjárásunkban, nedvesebb levegő érkezett fölénk, melyből az idei első hópelyhek is megjelentek.

Hétfő reggelre sok helyen leesett az első hó.
Hétfő reggelre sok helyen leesett az első hó.
Fotó: MTI - Varga György
Hétfő reggelre a csapadék első hullámából Csongrád és Békés megyében, ahol eddig a legnagyobb volt a csapadékhiány, 5 mm körüli mennyiség hullott. Napközben az országban sokfelé, de csak gyenge, nagyon gyenge intenzitással esegetett (hó és eső vegyesen), mely bár jól jön a száraz talajnak, de ettől mielőbb jóval több kellene.

A talaj szinte országszerte nagyon száraz.

Nagyjából a Kapuvár-Keszthely-Nagyatád vonaltól nyugatra van leginkább nedvesség a talajban, de az Északi-középhegység térségében, attól északra is van valamennyi. Az ország többi részén viszont, főleg az Alföldön rendkívül száraz a föld, 100-160 mm csapadék kellene a fölső 1 m-es réteg telítéséhez.

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően.

A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce. Ezzel szemben az ország nagyobb részén, a száraz talajú területeken azonban már maradandó károsodások is előfordulnak. Vannak viszonylag jó állapotú táblák keleten is, de többnyire hiányos, alacsony tőszámú a kelés, a repce jelenleg vegetál, épphogy túlél. Sőt egyes táblákon már kiszáradt foltok is vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés alig akart kelni, ezekben is sok a hiányosan kelt állomány. A száraz, kemény talaj miatt alig, csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet az őszi talajmunkákat elvégezni.

Hogy alakul az előttünk álló hét időjárása?

A folytatásban a hőmérsékletben jelentős változás nem várható, bár valamennyit enyhül az idő. Sok lesz a felhő, csak kevés helyen és viszonylag rövid ideig várható napsütés.

A felhős idő miatt komoly fagy nem valószínű a héten, de a maximumok is 10 fok alatt maradnak.

A jó hír az, hogy átalakult az áramlási rendszer térségünkben, több hullámban is érkezik nedves levegő fölénk nyugat, délnyugat felől, melyből csapadék is várható. Kedden érkezik a második hullám (ebből nyugaton és a magasabb hegyekben átmeneti hóréteg is kialakulhat), majd a hét végén a következő. Mivel ebben az időszakban minimális a párolgás, szinte az összes csapadék a talaj vízkészletét fogja növelni.

A jövő hétfőig várható csapadék mennyisége általában 5 és 15 mm között valószínű az országban, de délnyugaton ettől több is hullhat. E miatt az őszi vetések károsodása megáll, az 5 fok fölötti hőmérsékletű időszakokban pedig a kalászosok lassan fejlődni is fognak.
Forrás: 
OMSZ

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.