Back to top

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV)
Fotó: pixabay

Az OSZTV-n technikusképzést folytató szakgimnáziumok nappali tagozatos végzős tanulói vehetnek részt, a következő szakképesítésekben: állattenyésztő és állategészségügyi technikus, mezőgazdasági technikus, erdészeti és vadgazdálkodási technikus, élelmiszeripari analitikus technikus, élelmiszeripari technikus, földmérő, földügyi és térinformatikus technikus, parképítő és -fenntartó technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, környezetvédelmi technikus.

Az OSZTV-re benevezett tanulók tudásának mérése két fordulóban történik, elődöntő versenyeken, valamint döntő versenyeken. A döntők bizonyos szakképesítések esetén kétfordulósak, a második fordulót a Szakma Sztár Fesztiválon tartják.

Az iskolák szakképesítésenként az országos versenyre nevezés előtt önállóan válogató versenyeket szervezhetnek.

Az elődöntő egy központi írásbeli versenyt jelent, amelyre a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2018. december 14-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.). A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV)

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképzésben résztvevő tanulók pék, édesipari termékgyártó, szőlész-borász, húsipari termékgyártó, lovász, virágkötő és virágkereskedő, dísznövénykertész, erdészeti szakmunkás, mezőgazdasági gépész, kertész, valamint gazda szakmákban vehetnek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

A SZKTV-re a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2019. január 11-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.).

A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

A megjelölt szakképesítésekben a döntő első fordulójában a legjobb eredményt elért versenyzők a döntő második fordulója során a Szakma Sztár Fesztivál keretei között folytatják a versenyt.

A Herman Ottó Intézet honlapján olvashatók el a részletes kiírások, melyek tartalmazzák egyebek között, hogy melyik versenyeken hány fő indulhat iskolánként, valamint, hogy hogyan zajlik a verseny elbírálása, mik a döntőbe jutás feltételei, és hogy milyen előnyöket élveznek a döntőben sikeresen szereplő diákok a későbbiekben.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Vasárnapig lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre 

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője csütörtökön az M1-en.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Új magyar borászati kifejezések uniós oltalom alatt

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Támogatás a szőlőkabóca elleni védekezéshez

Támogatási kérelem nyújtható be március 1-jétől a szőlőültetvényeken megvalósuló amerikai szőlőkabóca elleni megelőző védekezéshez. A Magyar Államkincstárhoz 2019. március 1-31. között lehet benyújtani a szőlőültetvények növényegészségügyi megelőző védekezésére, amely az amerikai szőlőkabóca által terjesztett szőlő aranyszínű sárgaságot okozó fitplazma, terjedését hivatott megelőzni.

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

A túlzott fehérjefogyasztásnak egészségkárosító hatása is lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Sokkoló tudatlanság: megöl az agráripar

Tízezrek demonstrálnak „Elegünk van” mottóval Németország-szerte a KAP-pénzek társadalmilag igazságosabb elosztásáért, ugyanakkor megdöbbentő, hogy mennyire félretájékozottak a tüntetésük tárgyát képező ügyekben.