Back to top

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV)
Fotó: pixabay

Az OSZTV-n technikusképzést folytató szakgimnáziumok nappali tagozatos végzős tanulói vehetnek részt, a következő szakképesítésekben: állattenyésztő és állategészségügyi technikus, mezőgazdasági technikus, erdészeti és vadgazdálkodási technikus, élelmiszeripari analitikus technikus, élelmiszeripari technikus, földmérő, földügyi és térinformatikus technikus, parképítő és -fenntartó technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, környezetvédelmi technikus.

Az OSZTV-re benevezett tanulók tudásának mérése két fordulóban történik, elődöntő versenyeken, valamint döntő versenyeken. A döntők bizonyos szakképesítések esetén kétfordulósak, a második fordulót a Szakma Sztár Fesztiválon tartják.

Az iskolák szakképesítésenként az országos versenyre nevezés előtt önállóan válogató versenyeket szervezhetnek.

Az elődöntő egy központi írásbeli versenyt jelent, amelyre a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2018. december 14-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.). A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV)

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképzésben résztvevő tanulók pék, édesipari termékgyártó, szőlész-borász, húsipari termékgyártó, lovász, virágkötő és virágkereskedő, dísznövénykertész, erdészeti szakmunkás, mezőgazdasági gépész, kertész, valamint gazda szakmákban vehetnek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

A SZKTV-re a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2019. január 11-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.).

A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

A megjelölt szakképesítésekben a döntő első fordulójában a legjobb eredményt elért versenyzők a döntő második fordulója során a Szakma Sztár Fesztivál keretei között folytatják a versenyt.

A Herman Ottó Intézet honlapján olvashatók el a részletes kiírások, melyek tartalmazzák egyebek között, hogy melyik versenyeken hány fő indulhat iskolánként, valamint, hogy hogyan zajlik a verseny elbírálása, mik a döntőbe jutás feltételei, és hogy milyen előnyöket élveznek a döntőben sikeresen szereplő diákok a későbbiekben.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agrár-mesekönyv karácsonyra

Ismeretlen vizekre evezett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ: decemberben megjelent egy különleges kiadványa, amely kivételesen nem a hazai agrár-szakirodalmat, hanem az óvodások könyvespolcát hivatott gyarapítani. Három barátságos rovar történetén keresztül kerülhetnek közelebb a kicsik a mezőgazdaság mindennapjaihoz.

Modern lakásba modern karácsonyfa

Lakások és belső berendezésük folyamatosan változnak, egyre modernebbek, és minimalistábbak, ezért a hagyományos karácsonyfák nem mindig illenek hozzájuk. Több olyan lehetőség közül választhatunk, amely egyedi hangulatot ad a belső térnek és illeszkedik a modern megoldásokba.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Jövőre láthatjuk a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Március 22-én, a víz világnapján mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapók című egészestés rajzfilmet, amelynek vetítéseihez számos ismeretterjesztő program is kapcsolódik majd.

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus területén listavezető Németország, ahol minden tizedik ember húsmentes diétán él. Európa sok országában népszerűek a növényekből készült termékek. Egy kutatás szerint a válaszadók 3,7%-a vallotta magát vegetáriánusnak, 1,6%-a pedig a vegán étrendet követi. Az élelmiszeripar intenzíven reagál erre.