0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megjelent a szakközépiskolai, szakgimnáziumi országos versenyek kiírása

Az Agrárminisztérium meghirdette a hatáskörébe tartozó Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV), illetve Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV) kiírásait. Az OSZTV elődöntőire december 14-ig kell jelentkezni, az SZKTV elődöntőire pedig 2019. január 11-ig. Mindkét esetben csak iskoláktól fogad el jelentkezést az agrárkamara, a diákok az iskolájuk igazgatóinál jelentkezhetnek. Az iskolákon múlik, hogy az országos elődöntők előtt szerveznek-e önálló válogatóversenyeket. Mindkét versenyen díjtalan a részvétel.

Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV)

Az OSZTV-n technikusképzést folytató szakgimnáziumok nappali tagozatos végzős tanulói vehetnek részt, a következő szakképesítésekben: állattenyésztő és állategészségügyi technikus, mezőgazdasági technikus, erdészeti és vadgazdálkodási technikus, élelmiszeripari analitikus technikus, élelmiszeripari technikus, földmérő, földügyi és térinformatikus technikus, parképítő és -fenntartó technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, környezetvédelmi technikus.

Az OSZTV-re benevezett tanulók tudásának mérése két fordulóban történik, elődöntő versenyeken, valamint döntő versenyeken. A döntők bizonyos szakképesítések esetén kétfordulósak, a második fordulót a Szakma Sztár Fesztiválon tartják.

Az iskolák szakképesítésenként az országos versenyre nevezés előtt önállóan válogató versenyeket szervezhetnek.

Az elődöntő egy központi írásbeli versenyt jelent, amelyre a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2018. december 14-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.). A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SZKTV)

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképzésben résztvevő tanulók pék, édesipari termékgyártó, szőlész-borász, húsipari termékgyártó, lovász, virágkötő és virágkereskedő, dísznövénykertész, erdészeti szakmunkás, mezőgazdasági gépész, kertész, valamint gazda szakmákban vehetnek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

A SZKTV-re a tanulók az iskola igazgatójánál jelentkezhetnek, a nevezéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csak az iskoláktól fogadja el! A jelentkezők névsorát az iskola igazgatója küldi meg elektronikus úton excel fájlként Bodnár Barbara képzési asszisztens részére (bodnar.barbara@nak.hu) 2019. január 11-ig és egyidejűleg postai úton is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Képzési Igazgatóság címére (1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.).

A jelentkezési lapot a http://www.nak.hu/szolgaltatasok/szakkepzes/48-tanulmanyi-versenyek oldalról lehet letölteni.

A megjelölt szakképesítésekben a döntő első fordulójában a legjobb eredményt elért versenyzők a döntő második fordulója során a Szakma Sztár Fesztivál keretei között folytatják a versenyt.

A Herman Ottó Intézet honlapján olvashatók el a részletes kiírások, melyek tartalmazzák egyebek között, hogy melyik versenyeken hány fő indulhat iskolánként, valamint, hogy hogyan zajlik a verseny elbírálása, mik a döntőbe jutás feltételei, és hogy milyen előnyöket élveznek a döntőben sikeresen szereplő diákok a későbbiekben.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu