Back to top

Minden növény megsínyli a csapadékhiányos időt

Gazdaszemmel nézve nem jól megyünk a télbe, ugyanis majdnem minden elvetett növény vízhiánnyal küzd. Hetvenöt napja nem esett számottevő eső, és úgy tűnik, a következő hetekre sem várható csapadék.

A végéhez közeledik a betakarítás Baranyában is, már csak a cukorrépa van a földeken. A munkákat nem könnyíti meg a csapadékhiányos időjárás - írja a bama.hu.

– Az idén kukoricából 56 505 hektáron 9,6 tonnányi mennyiséget takarítottak be a gazdák, ez az országban a legmagasabb.

Napraforgót 17 300 hektáron vetettek a gazdálkodók 3,2 tonna átlaggal, szójából 17 900 hektáron 3,5 tonna volt a termésátlag, burgonyából 40 hektárnyi területen 21 tonnányi, cukorrépából 670 hektáron 66,5 tonna mennyiséget tudtak betakarítani a gazdák – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az időjárás nem kedvez az őszi vetéseknek, a már elvetett növényeket a szeptemberi, száz millimétert meghaladó eső tette tönkre, azóta viszont hetvenöt napja nem esett számottevő csapadék, 2, 3 és 5 milliméter között előfordult eső, de ez nyilvánvalóan nem elég az elvetett növényeknek.

– A csapadékhiány nagyon rányomja a búzára és az árpára a bélyegét, de elmondható, hogy mindenhol az aszály jelei mutatkoznak,

vízhiánnyal küzdenek az elvetett növények is. A gazdáknak nem sikerült jól a talaj előkészítése sem, nem jó magágyakat készítettek, ugyanis nagyon száraz volt a föld – tette hozzá a szakember. A szárazság miatt az őszi szántások is akadoznak, mert valahol annyira kemény a talaj, hogy nem fogadja be az ekét. Van, ahol esőre várnak a gazdák, és van, ahol mélylazítást végeznek és úgy szántanak. Ez utóbbi viszont jelentős többletköltséget ró a gazdákra, de már mindenki számolgat, kalkulál, hiszen

egyelőre úgy tűnik, hogy a fagy előbb köszönt be, minthogy eső lenne. A növények sínylődnek, tehát gazdálkodói szemmel nem jól megyünk a télbe.

Az őszi káposztarepce vetését egyébként 19 ezer hektáron végezték el, az őszi árpát 14 500, őszi búzát 57 000 hektáron tervezték elvetni a gazdák, rozst 270 hektáron, tritikálét 1800 hektáron vetettek el.

Ami az árakat illeti, majdnem mindegyik esetében stagnál a felvásárlási ár, a kukorica esetében talán esett is az ár az korábbihoz képest.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás és a menekültek

A Világbank számítása szerint 2050-ig mintegy 140 millió ún. „klímamenekülttel” kell számolni a világban; megjegyezve, hogy a fogalom annyiban félrevezető, hogy a klímaváltozást hivatalosan továbbra sem ismerik el a menekülési okok sorában.

Klímaváltozás és a Balaton

Az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló szélsőséges időjárás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja egyebek közt a Széchenyi 2020 program 300 millió forint támogatású projektje - áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Még nem kell félniük a hétvégi fagyoktól a gyümölcstermesztőknek

Aggódnak a gyümölcstermesztők. A héten volt olyan nap, amikor 15-17 C-fokot is mértek, de napközben országszerte is 8-10 C-fok körül alakult a hőmérséklet. A hétvégére viszont erős lehűlést jeleztek a meteorológusok. A bogyós gyümölcsök már elkezdtek hajtani, mi lesz így a növényekkel – kérdeztük Ledó Ferenctől FruitVeB elnökétől.

Megvan a klímaváltozás első emlős áldozata

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt: ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett. Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium a héten jelentette be, hogy a korábban a Nagy-korallzátony egy távoli szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Kialakult az El Nino

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségében, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani.