Back to top

Minden növény megsínyli a csapadékhiányos időt

Gazdaszemmel nézve nem jól megyünk a télbe, ugyanis majdnem minden elvetett növény vízhiánnyal küzd. Hetvenöt napja nem esett számottevő eső, és úgy tűnik, a következő hetekre sem várható csapadék.

A végéhez közeledik a betakarítás Baranyában is, már csak a cukorrépa van a földeken. A munkákat nem könnyíti meg a csapadékhiányos időjárás - írja a bama.hu.

– Az idén kukoricából 56 505 hektáron 9,6 tonnányi mennyiséget takarítottak be a gazdák, ez az országban a legmagasabb.

Napraforgót 17 300 hektáron vetettek a gazdálkodók 3,2 tonna átlaggal, szójából 17 900 hektáron 3,5 tonna volt a termésátlag, burgonyából 40 hektárnyi területen 21 tonnányi, cukorrépából 670 hektáron 66,5 tonna mennyiséget tudtak betakarítani a gazdák – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Az időjárás nem kedvez az őszi vetéseknek, a már elvetett növényeket a szeptemberi, száz millimétert meghaladó eső tette tönkre, azóta viszont hetvenöt napja nem esett számottevő csapadék, 2, 3 és 5 milliméter között előfordult eső, de ez nyilvánvalóan nem elég az elvetett növényeknek.

– A csapadékhiány nagyon rányomja a búzára és az árpára a bélyegét, de elmondható, hogy mindenhol az aszály jelei mutatkoznak,

vízhiánnyal küzdenek az elvetett növények is. A gazdáknak nem sikerült jól a talaj előkészítése sem, nem jó magágyakat készítettek, ugyanis nagyon száraz volt a föld – tette hozzá a szakember. A szárazság miatt az őszi szántások is akadoznak, mert valahol annyira kemény a talaj, hogy nem fogadja be az ekét. Van, ahol esőre várnak a gazdák, és van, ahol mélylazítást végeznek és úgy szántanak. Ez utóbbi viszont jelentős többletköltséget ró a gazdákra, de már mindenki számolgat, kalkulál, hiszen

egyelőre úgy tűnik, hogy a fagy előbb köszönt be, minthogy eső lenne. A növények sínylődnek, tehát gazdálkodói szemmel nem jól megyünk a télbe.

Az őszi káposztarepce vetését egyébként 19 ezer hektáron végezték el, az őszi árpát 14 500, őszi búzát 57 000 hektáron tervezték elvetni a gazdák, rozst 270 hektáron, tritikálét 1800 hektáron vetettek el.

Ami az árakat illeti, majdnem mindegyik esetében stagnál a felvásárlási ár, a kukorica esetében talán esett is az ár az korábbihoz képest.

Forrás: 
bama.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem minden tesz jót a vadméheknek

Néhány méhbarátnak tekintett növény negatívan befolyásolhatja a vadméh lárváinak fejlődését. A számukra nem megfelelő pollent termelő növények között található többek között a levendula, a mák, a napraforgó, a repce vagy a kukorica.

Az év legmelegebb napja

Április 25-én az év eddigi legmelegebb napja vár ránk. Ma délután mintegy 8-10 fokkal leszünk az ilyenkor szokásos 18 fok fölött, néhol 28, esetleg 29 fok sem kizárt.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Sokba fog még kerülni, hogy a Hortobágy nem lát vizet

Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak.

Pénteken kezdődik a Szőlő és klíma konferencia Kőszegen

Április 26-27-én ismét megrendezik Kőszegen a Szőlő és klíma konferenciát, ahol az éghajlatváltozásnak a szőlőre gyakorolt hatásáról és a lehetséges alkalmazkodási módokról lesz szó. Minden érdeklődőt várnak, regisztrálni vagy előre jelentkezni sem kell a részvételhez. Kőszegen a Szőlő jövésnek könyvében 1740-től vezetnek följegyzéseket a szőlő fejlődési állapotáról.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Drasztikus esés a fagyasztott meggy kereskedelemében

Globális szinten 2018-ban 17,6%-kal csökkent a fagyasztott meggy kereskedelme a legfőbb termelő ország exportjának csökkenése miatt. A NAK piaci pillanatképe.

Fagykár és aszály a Délvidéken

A március utolsó hetében jelentkezett -6-8 Celsius-fokos fagy felkészületlenül érte a délvidéki gyümölcstermelők többségét. Elmaradt a nagyszülők idejében még rendre elvégzett füstöléses védekezés.