0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A méheket pusztítja az atka, sok az üres kaptár Tolna megyében

A hosszan tartó meleg őszi napoknak nem örültek a megye méhészei. Attól tartanak ugyanis, hogy a kaptárakban a téli időszakra szánt mézkészlet idő előtt elfogyhat. Az idei év amúgy is sok bosszúságot okozott a termelőknek. A méztermés közepesre sikerült, az atkás betegség pedig sok kaptárt meggyérített.

Sok a gond az idén, a méztermelés sem ment zökkenők nélkül – mondta Nagyernyei Attila, a Tolna megyei méhész szövetség elnöke a teol.hu-nak. Márciusban még javában tél volt, majd áprilisban hirtelen nyárra váltott az időjárás. A repceméz nagyon gyengére sikerült, ennek oka, hogy a legtöbb méhcsalád még nem állt készen a gyűjtésre. Az akácvirágzás alatti gyűjtés közepes, a napraforgóméz végeredménye pedig gyenge lett.

Szeptember és október hónapban a méh-egészségügyi felügyelők végigjárták a megye méhészeit, és ellenőrizték a kaptárakat. A végeredmény lehangoló, romokban van a méhek egészségügyi állapota. A legnagyobb gondot az atkák okozzák,

bár az elmúlt harminc-harmincöt évben az atkafertőzésre mindig oda kellett figyelni, most úgy tűnik, nagyobb a gond.

Azokat a készítményeket, melyek hatásosak lennének, az élelmiszerbiztonsági előírások miatt nem szabad használni, így más megoldást kell találni a betegség gyógyítására. Dombóvártól Tamásiig minden körzetben van legyengült állomány, kérdéses, hogy tavaszig javul-e a helyzet.

Mindenesetre a hosszú, meleg ősz nem kedvezett a méheknek. Keményre főzött cukorlepénnyel érdemes már most etetni a méheket, hogy a fiasításhoz szükséges fűtés idejére szánt mézkészlethez ne nyúljanak a rovarok.

A gondokat tetézi, hogy a nagyobb tételben felvásárolt méz ára a tavalyi évhez képest nem emelkedett. A kiskereskedelmi ár – például a piacokon – elfogadható a méhészek számára, a vegyes méz kilójáért 1500–1800, az akácmézért 2500–2800 forintot kérnek. Tolna megyében közel negyvennyolcezer méhcsalád van, körülbelül hétszáz méhész tulajdonában. Az elmúlt évben inkább csökkent, mint nőtt a számuk. A méhészeteket a huszonkilenc méh-egészségügyi felügyelő ellenőrzi minden évben.

Kezdődik a mézfogyasztás szezonja

A rendszeres mézfogyasztók kevesebbet mennek a patikába. A többi méhészeti termék sorsa viszont mostoha. Kevesen használják a propoliszos mézes pálinkát, amely gyulladásgátló és antibakteriális hatású, a torok doktora. Este lefekvés előtt néhány cent elfogyasztása nyugtatja a gyomrot, és erős fertőtlenítő. Gyermekeknek ez természetesen nem ajánlott, nekik a langyos teát hársméz-ízesítéssel javasolják.

A méhek által gyűjtött virágpor rendszeres fogyasztásával növelhető a terhelhetőség, és a stressztűrő képesség. Húsz aminosavat és nélkülözhetetlen ásványi anyagokat – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kalcium, magnézium – tartalmaz.

Csontritkulás ellen is jó a méz: a kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását. Az egy főre jutó mézfogyasztás hazánkban meglehetősen alacsony, alig fél kiló évente, míg az uniós országokban ez két és félkiló körül van. A magyar méz az unióban elismert minőségű terméknek számít.

Forrás: teol.hu