Back to top

Olajokkal a fitt sejtekért

A természetes, hidegen sajtolt étolajak olyanok, mint a folyékony orvosság, hiszen rengeteg növény magja és termése tartalmaz értékes zsírokat, lecitint, antioxidánsokat és nyomelemeket. Aki ügyesen kombinálja ezeket, sokat tesz egészségéért.

Sejtjeink fiatalságát és kifogástalan működését a többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják. Fitten tartják sejtjeinket, gondoskodnak róla, hogy a sejtmembránok, rugalmasak maradjanak, Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav, a linolsav, és omega-3 zsírsav is.

Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert az emberi szervezet nem képes maga előállítani a többszörösen telítetlen zsírsavakat.

A tiszta, hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag olajok pozitív hatása az egészségünkre, külsőnkre és közérzetünkre a tudomány szempontjából is vitathatatlan, de

csakis abban az esetben, ha 100% természetes, a legmagasabb minőségű, tiszta alapanyagokból előállított olajokról van szó.

Legtöbbször finomított olajjal van dolgunk. Ezek gyártásáról a következőket kell tudni: a nyersanyagot először aprítják, majd hevítik és kisajtolják. Utána oldószereket adnak hozzá, hogy növeljék a hozamot. A hozzáadott vegyszereket desztilláció útján távolítják el. Ezután az olajat fehérítik, valamint a végén vákuumban gőzölik, rendkívül magas hőmérsékleten, akár 270 °C-on, a "szagtalanítás" érdekében. Eközben további anyagokat távolítanak el a végtermékből, amelyek az olaj eredeti ízét és illatát meghatározzák. A végeredmény: uniformizált, egyforma minőségű, de jellegtelen olaj, amely mentes minden egyedi karaktertől.

Ezeket az étolajak elsősorban magas hőmérsékleten történő sütésre alkalmasak. Ezzel szemben a hidegen sajtolt olajokhoz nem adnak adalékanyagokat, nem vetik alá hőkezelésnek, ezért nem sérülnek meg az értékes összetevők,  a sajtolás során  megőrzik az olaj gazdag és értékes hatóanyag tartalmát.  Élettani szempontból a legértékesebbek az első sajtolású hidegen préselt olajok.

A világ egyik legelismertebb olaja az olíva, de emellett számos más olajnak van a szervezetünkre igen jótékony hatása A legismertebb a napraforgó olaj, amiből a legtöbb finomított étolajat készítik, de elérhető hidegen sajtolt formában is. Gazdag A-, D- és E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen értékessé. Méregtelenítésre nagyon alkalmas.

A tökmagolajat gyógyászati célra is használják. Jó hatással van a prosztatára, a kutatások szerint a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél alkalmazása javított a prosztata állapotán. Segíthet az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében: émelygés, hasi görcs, puffadás, reflux és fekélyes betegségek esetén. Emellett kulináris értéke is nagyon magas, aromás, pikáns íze megfűszerezi a salátákat, leveseket,

Értékes összetevői miatt ajánlják a lenmag olajat, hiszen kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása. Jótékony hatása serkentheti az agyműködést, szabályozza a szív- és a bélműködést is, kiváló májtisztító hatású, használják ízületi gyulladás esetén. Külsőleg pedig a rovar- és méhcsípések kezelésre is hatásos.

A mákolaj a csontritkulás természetes csodaszere, mert igen gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban, hatását klinikai tesztek igazolták. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba. Emellett elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású, normalizálja vér koleszterinszintjét. Különleges aromája péksüteményekben érvényesül leginkább, de salátákhoz és gyümölcslevesekhez is kiválóan társítható. sőt számos ünnepi étel készíthető vele, mint például a bejgli vagy a mákos guba.

A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin mennyiségének köszönheti. Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából. Csökkenti a koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását. Stresszes helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére. Antioxidáns hatása kimutatott, segít a reumatikus ízületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában.

A gasztronómia területén a francia konyhában a legnépszerűbb. Nagyon finom a roston sült húsok utólagos ízesítésére. Salátaszószokban különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal a gyümölcs- és a balzsamecettel. Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, leginkább a galambhegysalátához és a céklához illik.

Igazi „csodafegyvernek” számít a máriatövis olaj. Egyik legjelentősebb hatása az, hogy erősíti a májat, segít hatástalanítani a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol hatását.

Vörös szőlőmag olaj pedig gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, és bioflavonokban, és magas az E vitamin tartalma. A kutatások azt mutatták, hogy, az antioxidáns, szabadgyök megkötő hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.

A kozmetikai ipar is nagyon szereti a hidegen sajtolt olajakat, külsőleg alkalmazva gazdagítják, fiatalítják és ránctalanítják a bőrt, és masszázsolajként is remekül megállják a helyüket. 
 
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Most növelhető a bekeverési arány

Magyarország jóval az európai átlag alatt áll a megújuló energiaforrások üzemanyagba keverési arányában. Az agrárkamara és a bioüzemanyag-gyártók szerint most kellene nagyot lépni, mert a 2020-as szintet 2030-ig be kell fagyasztani.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.