0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Olajokkal a fitt sejtekért

A természetes, hidegen sajtolt étolajak olyanok, mint a folyékony orvosság, hiszen rengeteg növény magja és termése tartalmaz értékes zsírokat, lecitint, antioxidánsokat és nyomelemeket. Aki ügyesen kombinálja ezeket, sokat tesz egészségéért.

Sejtjeink fiatalságát és kifogástalan működését a többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják. Fitten tartják sejtjeinket, gondoskodnak róla, hogy a sejtmembránok, rugalmasak maradjanak, Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav, a linolsav, és omega-3 zsírsav is.

Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert az emberi szervezet nem képes maga előállítani a többszörösen telítetlen zsírsavakat.

A tiszta, hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakban és vitaminokban gazdag olajok pozitív hatása az egészségünkre, külsőnkre és közérzetünkre a tudomány szempontjából is vitathatatlan, de

csakis abban az esetben, ha 100% természetes, a legmagasabb minőségű, tiszta alapanyagokból előállított olajokról van szó.

Legtöbbször finomított olajjal van dolgunk. Ezek gyártásáról a következőket kell tudni: a nyersanyagot először aprítják, majd hevítik és kisajtolják. Utána oldószereket adnak hozzá, hogy növeljék a hozamot. A hozzáadott vegyszereket desztilláció útján távolítják el. Ezután az olajat fehérítik, valamint a végén vákuumban gőzölik, rendkívül magas hőmérsékleten, akár 270 °C-on, a „szagtalanítás” érdekében. Eközben további anyagokat távolítanak el a végtermékből, amelyek az olaj eredeti ízét és illatát meghatározzák. A végeredmény: uniformizált, egyforma minőségű, de jellegtelen olaj, amely mentes minden egyedi karaktertől.

Ezeket az étolajak elsősorban magas hőmérsékleten történő sütésre alkalmasak. Ezzel szemben a hidegen sajtolt olajokhoz nem adnak adalékanyagokat, nem vetik alá hőkezelésnek, ezért nem sérülnek meg az értékes összetevők,  a sajtolás során  megőrzik az olaj gazdag és értékes hatóanyag tartalmát.  Élettani szempontból a legértékesebbek az első sajtolású hidegen préselt olajok.

A világ egyik legelismertebb olaja az olíva, de emellett számos más olajnak van a szervezetünkre igen jótékony hatása A legismertebb a napraforgó olaj, amiből a legtöbb finomított étolajat készítik, de elérhető hidegen sajtolt formában is. Gazdag A-, D- és E-vitaminokban, magas a linolsavtartalma, ez teszi könnyen emészthetővé és igen értékessé. Méregtelenítésre nagyon alkalmas.

A tökmagolajat gyógyászati célra is használják. Jó hatással van a prosztatára, a kutatások szerint a jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél alkalmazása javított a prosztata állapotán. Segíthet az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében: émelygés, hasi görcs, puffadás, reflux és fekélyes betegségek esetén. Emellett kulináris értéke is nagyon magas, aromás, pikáns íze megfűszerezi a salátákat, leveseket,

Értékes összetevői miatt ajánlják a lenmag olajat, hiszen kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása. Jótékony hatása serkentheti az agyműködést, szabályozza a szív- és a bélműködést is, kiváló májtisztító hatású, használják ízületi gyulladás esetén. Külsőleg pedig a rovar- és méhcsípések kezelésre is hatásos.

A mákolaj a csontritkulás természetes csodaszere, mert igen gazdag foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban, hatását klinikai tesztek igazolták. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba. Emellett elősegíti a magas vérnyomás csökkentését, idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású, normalizálja vér koleszterinszintjét. Különleges aromája péksüteményekben érvényesül leginkább, de salátákhoz és gyümölcslevesekhez is kiválóan társítható. sőt számos ünnepi étel készíthető vele, mint például a bejgli vagy a mákos guba.

A dióolaj jótékony hatását elsősorban gazdag B- és E- vitamin mennyiségének köszönheti. Különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából. Csökkenti a koleszterinszintet, vérrögképződést és trombózis kialakulását. Stresszes helyzetben is alkalmas a vérnyomás csökkentésére. Antioxidáns hatása kimutatott, segít a reumatikus ízületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában.

A gasztronómia területén a francia konyhában a legnépszerűbb. Nagyon finom a roston sült húsok utólagos ízesítésére. Salátaszószokban különösen jól harmonizál a kevésbé savanyú ecetfajtákkal a gyümölcs- és a balzsamecettel. Jól használható nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz, leginkább a galambhegysalátához és a céklához illik.

Igazi „csodafegyvernek” számít a máriatövis olaj. Egyik legjelentősebb hatása az, hogy erősíti a májat, segít hatástalanítani a gyógyszerek, a vegyi szennyező anyagok és az alkohol hatását.

Vörös szőlőmag olaj pedig gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, és bioflavonokban, és magas az E vitamin tartalma. A kutatások azt mutatták, hogy, az antioxidáns, szabadgyök megkötő hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.

A kozmetikai ipar is nagyon szereti a hidegen sajtolt olajakat, külsőleg alkalmazva gazdagítják, fiatalítják és ránctalanítják a bőrt, és masszázsolajként is remekül megállják a helyüket. 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu