Back to top

Várják az innovatív pályázókat

Meghirdették az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatát szerdán Budapesten, ahol agrár- illetve élelmiszergazdasági korábbi díjazottak is bemutatkoztak. A pályázatokat február 13-ig lehet benyújtani.

2019-ben még jelentős mennyiségű elérhető pénz lesz a hazai innovációs piacon a GINOP és egyéb pályázati forrásoknak köszönhetően, 2020-ban azonban ezek a források jelentősen szűkülnek, így az innováció finanszírozásának egyik nagyon fontos pillére lényegében kiesik – fejtette ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke szerdán Budapesten.

Birkner Zoltán erről az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatának meghirdetésének alkalmával megtartott innovációs konferencián beszélt a Magyar Tudományos Akadémián. A változás miatt felértékelődik a támogatási összeg hatékony felhasználása – tette hozzá. A legfontosabb, hogy

a jelentős fejlődésre képes hazai vállalkozások lesznek a pályázatok kiemelt célpontjai, amelyeket a korábbiaktól eltérően nem az előző évek tapasztalatai alapján, hanem az érdekképviseletekkel egyeztetve, országos kitekintéssel kell megtalálni.

A regisztrált innovációs eredmények mindeddig ezermilliárd forintot meghaladó többleteredményt értek el a gazdaságban – mondta el az eseményen Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Előadásában kitért az eddigi eredményekre is:

a 2018-ban 27. alkalommal meghirdetett nagydíjra összesen 1186 pályázat érkezett, és minden kategóriát belevéve eddig 202 innovációs díjat osztottak ki.

Pakucs János elmondta azt is: tévedés azt gondolni, hogy az innováció csak a nagy, tőkeerős vállalatok terepe, hiszen eddig nagydíjat nyert többek között 2 kutatóintézet, valamint 14 kis- és közepes vállalkozás is. Az eseményen elhangzott:

a pályázatok beadási határideje február 13., 15.00 óra, az elismeréseket pedig 2019 márciusában adják át.

A rendezvényen bemutatkozott több eddigi díjazott is, köztük a mezőgazdasághoz, élelmiszeriparhoz kapcsolódó díjazottak. A KITE legutóbb a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárinnovációs Díját kapta a KITEstart Liquid NP folyékony foszfor starter kifejlesztéséért. A technológia megoldást nyújt a széles sortávú kultúrák startertrágyázására abban az esetben is, amikor mikrogranulátum szórása műszakilag nem megoldott.

Az élelmiszeripari bemutatkozó a Kőröstej Csoport volt, amely a Hajdú üveges krémsajttal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díját nyerte el a 2017. évi Magyar Innovációs Díj pályázatán. A Kőröstej az üveges és poharas krémsajtok bevezetésével egyszerre valósított meg termék-, technológiai és műszaki fejlesztést. A klasszikus ömlesztett sajt gyártása során a sajtokat ugyanis jellemzően egyéb tejalapú és nem tejeredetű összetevőkből főzik, majd ezt adagolják és hűtik. A most bevezetett technológiának köszönhetően a Kőröstej közvetlenül a tejből készült friss sajtot használ alapanyagként a Hajdú üveges és poharas krémsajtokhoz – szólt a díjazott eljárás méltatása.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szőlőtermesztés: tények és tévhitek az öntözésről

"Szőlőtermesztéssel foglalkozunk a Neszmélyi borvidéken. A szőlő öntözésének gondolatával régóta foglalkozunk, és az elképzelést a 2016-ban kiírt vízgazdálkodási pályázat segítségével remélhetőleg sikerül megvalósítani. Ahhoz, hogy a vevőinket mindig ellássuk az elvárt szőlőmennyiséggel, már napjainkban is nélkülözhetetlen az öntözés." - Dr. Mikóczy Nárcisz előadásának szerkesztett változata következik.

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

A "Blockchain" technológia képes átalakítani a marhahús ellátási láncot

A professzionális szolgáltató hálózat és számviteli szervezet, a Deloitte szerint, a Blockchain néven ismert adatfeldolgozási innováció átalakíthatja a marhahús ellátási láncot.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Jövő január végéig döntenek a vadgazdálkodási pályázatokról

Az Országos Vadgazdálkodási Alap (OVA) 2018. évi pályázati felhívására összesen 835 pályázatot nyújtottak be a vadászkamarához.

Ökológiai pályázat: öt nappal kitolódott a beadási határidő

Az ökológiai gazdálkodás támogatása kiemelt kormányzati cél, hiszen magasabb hozzáadott értékű, exportképesebb termékek előállítását teszi lehetővé. Az Agrárminisztérium az első ökológiai pályázat sikeréből kiindulva ismét meghirdette ezt a támogatást lehetőséget. A kiírásban megjelent beadási időkertet öt nappal megnövelték, a pályázatokat december 20-ig lehet beadni.