0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Farkast láttak, és lőttek is a Bükkben

A hét elején járta be a sajtót az a poszt, melyen öt farkas látható a Bükkben. Sajnos nem sokkal később a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oldalán is megjelent egy hír, miszerint október elején egy lelőtt farkast találtak Nagyvisnyó külterületén.

A nemzeti park a honlapján azt írja, az egyik természetvédelmi őr 2018. október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén.

Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt.

Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáink már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született.

A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény. Az igazgatóság természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.

Amellett, hogy nálunk törvényi védelmet élveznek a ragadozók, a kilövésekkel sem feltétlenül védjük meg a háziállatokat tőlük. Az USA-ban született tanulmány, illetve olaszországi példa is arra mutat, hogy a falkatagok lelövésével nemhogy csökkennek a haszonállatok elleni támadások, de még romlik is a helyzet.

A fotót készítő Pósa Tamás a Sokszínű Vidéknek elmondta, hogy 45-50 méteres távolságban lett figyelmes a farkasfalkára, a felvételeken ez a nagylátószögű objektív miatt tűnik többnek. Összesen hét állatot láttak, de csak ötről sikerült fotót készíteni.

Hosszú percekig figyelte őket, teljesen nyugodtan viselkedtek, még játszottak is.

Hogy pontosan hol készültek a képek, nem árulta el a farkasok védelme érdekében, amiért a nemzeti park külön köszönetét fejezte ki.

Forrás: Sokszínű Vidék/BNPI