0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fellendülőben vannak a magyar-ghánai kapcsolatok

Magyarország különleges partnerként tekint Ghánára, és büszke arra, hogy a szakmai és diplomáciai kapcsolatok fellendülőben vannak - mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese szerdán, amikor Gödöllőn megnyitotta a negyedik ghánai-magyar üzleti fórumot.

Farkas Sándor közölte: már vannak magyar gazdasági szereplők a nyugat-afrikai országban, főként a mezőgazdaságban. Legfrissebb példaként az egyik hazai állattenyésztő cégnek két vezető ghánai vállalkozástól elnyert megbízását említette, ami a magyar termékek versenyképességét is jelzi. Ígéretes fejleményként értékelte a miniszterhelyettes, hogy tavaly ősszel megkezdhette működését egy ghánai-magyar mintafarm, ahol a paprika, a tökfélék és az uborka termesztése olyan kedvező volt, hogy magyar vetőmagok, paradicsomok, édesburgonya, és kukorica tesztelése is megkezdődhetett – mondta Farkas Sándor.

A miniszterhelyettes sikernek nevezte, hogy tavaly a magyar és a ghánai cégek közötti disztribúciós megállapodást előkészítő tárgyalások aláírással zárultak, amelyek fő célja a VízŐr termék ghánai, később pedig regionális értékesítése.

Farkas Sándor közölte, a meghatározó magyar termékek már bemutatkozhattak egy korábbi, ghánai-magyar mezőgazdasági-feldolgozóipari szakfórumon, ahol a cégek a termeléstől a csomagolásig, illetve az értékesítésig kínáltak nemzetközileg versenyképes megoldásokat. Hozzátette, Magyarország az egyes növénykultúrák termelésében, feldolgozásában, értékesítésében szerzett tapasztalatait szívesen osztja meg Ghánával. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese véleménye szerint a körzeti mezőgazdasági kirendeltségek létrehozásán keresztül lehetne a leghatékonyabban megvalósítani a tudás- és technológiatranszfert.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt években különösen élénkké váltak a kétoldalú kapcsolatok Ghána és Magyarország között. Példaként említette, hogy

magyar együttműködéssel mangófeldolgozó üzemet hoztak létre Ghánában, valamint mintafarmok létesülnek az országban, ahol a legfontosabb élelmiszernövények fajtáit tesztelik és korszerű termelési technológiákat mutatnak be.

Hozzátette, hogy halászati együttműködést is indult a két ország között, továbbá tárgyalások folynak egy paradicsomfeldolgozó üzem létesítéséről.

A főigazgató kitért arra, hogy afrikai relációban elsőként indították el fiatal kutatók cseréjét a két ország között. A ghánai fiatalok tanulmányozhatják a legkorszerűbb agrárfejlesztési technológiáinkat, a fiatal magyar kutatók pedig ghánai agrárkutatási intézményekben végzik tudományos munkájukat.

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda