Back to top

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.

Sorsolt lovával, Walterstown Cruise Z-tel kiváló lovaglással, hibátlanul teljesített Vince az első fordulóban, majd a másodikban a már kissé fáradt lovával 8 hibaponttal végzett, ezzel a 12. helyet szerezte meg. Az egyéni versenyben öt lovas vetett össze, európai győzelemmel. Vince csapattársa, a 17 éves Giacomo Casadei a leggyorsabb hibátlannal vihette haza Olaszországba a jól megérdemelt aranyérmet. Köszönet jár Weinhardt Virágnak a kvótaszerzésért, az egész lovassport és a szakág sikere ez az eredmény, hiszen különösen nehéz a kvótaszerzés erre a megmérettetésre, mert kontinensenként csak öt lovas indulhat. Sportdiplomáciai siker volt, hogy a csapatverseny döntőjén ott szurkolt Ingmar de Vos FEI-elnök mellett Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Habsburg György, a MOB nagykövete is. Sikerült a lapzártánkkor hazatért Vincét elkapnunk egy interjúra.

Jármy Vince és Walterstown Cruise Z
Jármy Vince és Walterstown Cruise Z

Mi az az ifjúsági olimpia, hogy sikerült kijutnod, mi a kijutás feltétele?

Az ifjúsági olimpia négyévente kerül megrendezésre, minden sportágban 14 és 18 év közötti sportolók versenyeznek. Életében mindenki csupán egyszer juthat el erre a versenyre.

Az európai csapatba az olimpiát megelőző évben rendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni döntőjének legjobb öt nemzete minősül.

Ezt a kvótát Weinhardt Virág szerezte meg, de a korhatár miatt alakult úgy, hogy más képviseli Magyarországot.

Hogyan lehet erre a versenyre felkészülni, hiszen nem saját lóval versenyeztek.

Azt gondolom, hogy nincs semmiféle különleges módszer, csupán az a fontos, hogy az adott lovas korábban többféle lovon üljön és versenyezzen, amivel kellő rutint szerez, hogy az idegen lóval is boldoguljon. Szerencsére sok lehetőségem volt ismeretlen lovakra ülni, ami előnyt jelentett.

Miért hasznos egy ilyen verseny?

Mivel közel 4000 azonos korú fiatal lakik az olimpiai faluban, nagyon sok új barátot tud szerezni az ember. Az pedig, hogy a világ minden tájáról megismersz lovasokat, a későbbiekben akár hasznos kapcsolatrendszert is jelenthet.

Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői
Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői

Mutasd be a lovat, amivel indultál! Elégedett voltál a sorsolás eredményével?

Ő egy 17 éves szürke zangersheidei herélt. Tapasztalt lónak számít, gyerekekkel is versenyzett. A sorsoláson voltak jobbak is, de azt gondolom, hogy ugyan középszerű, de hasznos és segítőkész lovat kaptam.

Mennyire befolyásolta a végeredményt itt a ló képessége?

Sajnos úgy éreztem, hogy az utolsó pályán már a ló képességén felül teljesített. A két verőhiba mellett több ugráshoz is hozzáért, emiatt úgy gondolom, egy esetleges hibátlant követően nem lett volna esélyem az összevetésben.

Mennyi idő volt összeszokni a lóval és neked ez hogy sikerült?

Az első versenynapot megelőzően mindenkinek négy napja volt az edzéseken lovagolni és megismerni a lovát. Mivel alapvetően egy segítőkész lóról beszélünk, nem telt sok időbe összeszokni vele, egyedül a kisméretű vágtáját kellett megszokni.

Volt egy sajnálatos, ám szerencsés kimenetelű baleseted. Hogyan történt?

Valóban, az első versenynapon a felszállásnál hanyatt vágta magát a ló, ezt követően pedig rám esett, amiben megsérült a bal bokám. Este szerencsére kiderült, hogy nincs törés, sem szakadás, így folytathatom a versenyzést.

Kikkel voltál egy csapatban?

A brit Jack Whitaker, a belga Simon Morssinkhof, a holland Rowen van de Mheen és az olasz Giacomo Casadei mellett szerepeltem az európai csapatban.

A dobogón a második helyezett csapat, Európa csapata: Jármy Vince, Giacomo Casadei, Jack Withaker, Rowen van den Mheen, Simon Morssinkhof

Milyen tapasztalatokat szereztél?

Teljesen más verseny volt, mint a többi. Segített szokni a csapatért való lovaglást, de talán a sorsolt ló miatt nem nehezedett ránk olyan nyomás, mint egy nemzeti csapatban való lovagláskor.

Egy ilyen verseny teljesen más kihívást jelentett mindenki számára, viszont mindenki megtapasztalta, milyen is az az olimpiai szellem.

Hogyan alakul a téli időszakod?

Egy kéthetes belga edzőtábor következik, majd itthon kezdjük a fedeles szezont. Javarészt itthon és a közeli nemzetközi versenyeken fogok részt venni.

 Fotó: Fei/Liz Gregg és Jármy Kata

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

Pálinka és párlatversenyt rendeztek Kőszegen

A pálinka az elmúlt évszázadok alatt a mindennapjaink részévé vált, hozzátartozik a magyar emberhez, a kultúránkhoz, és a magyar tájhoz is - fogalmazott V. Németh Zsolt miniszteri biztos a kőszegi Jurisics-várban rendezett III. Páratlan Párlatnapon február 3-án.

Lusitanók földje

Portugália egyik legnagyobb kincse a lusitano, vagyis PSL (Puro Sangue Lusitano), mely az ibériai ősi ló közvetlen leszármazottja, és mintegy tizenötezer éves múltra tekint vissza a tenyésztése. DNS vizsgálatok alapján az ibériai ló a legtöbb modern fajta gyökerét adja. Azt mondják, a Kentaurok legendája is a lusitanókhoz köthető, amikor ember és ló eggyé vált.

Videojátékban vetnek, aratnak és milliókat nyernek vele

Saját bajnokságot indít a népszerű földművelős videojátékot, a Farming Simulatort fejlesztő Giants Software, miután felvetődött, hogy a programot profi szinten űzőket akár egy nagyobb mérkőzés keretein belül is egymásnak ereszthetnék.

Hangos siker lett a Legyél Te is mezőgépész! fináléja

Remek hangulatú versengéssel vitte hírét a MEGFOSZ a mezőgépész szakmának: a Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság 24 csapatából a legjobb 6 az AGROmashEXPO-n mérhette össze tudását. A mezőgépészethez kötődő szakokon tanuló középiskolások népes szurkolótábor előtt vettek részt a már hagyománynak számító, ezúttal azonban merőben új koncepció mentén szervezett kezdeményezés fináléjában.

Közel száz vad brumby halt szomjan

Ausztráliában extrém hőhullámok okoznak problémát mind a vadvilágnak, mint az embereknek. A szárazság és a hőség következtében 90 elpusztult vagy haldokló vadlovat találtak egy kiszáradt vízgyűjtő medrében.

Lovas legendák először együtt

Idén a fedeles fogathajtó világkupa-forduló kiegészítő programja egy világszenzáció volt. Együtt bemutatózott a világ három legismertebb lószelídítője: Monty Roberts, Lorenzo és Jean-Francois Pignon. A telt házas előadásokon a 32 tagú Magyar Nemzeti Díszegység is fellépett. A közönség a lovas show alkalmával Meskó Zsolt rendezésében egy kerekesszékes kisfiú történetét is megismerhette.