Back to top

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.

Sorsolt lovával, Walterstown Cruise Z-tel kiváló lovaglással, hibátlanul teljesített Vince az első fordulóban, majd a másodikban a már kissé fáradt lovával 8 hibaponttal végzett, ezzel a 12. helyet szerezte meg. Az egyéni versenyben öt lovas vetett össze, európai győzelemmel. Vince csapattársa, a 17 éves Giacomo Casadei a leggyorsabb hibátlannal vihette haza Olaszországba a jól megérdemelt aranyérmet. Köszönet jár Weinhardt Virágnak a kvótaszerzésért, az egész lovassport és a szakág sikere ez az eredmény, hiszen különösen nehéz a kvótaszerzés erre a megmérettetésre, mert kontinensenként csak öt lovas indulhat. Sportdiplomáciai siker volt, hogy a csapatverseny döntőjén ott szurkolt Ingmar de Vos FEI-elnök mellett Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Habsburg György, a MOB nagykövete is. Sikerült a lapzártánkkor hazatért Vincét elkapnunk egy interjúra.

Jármy Vince és Walterstown Cruise Z
Jármy Vince és Walterstown Cruise Z

Mi az az ifjúsági olimpia, hogy sikerült kijutnod, mi a kijutás feltétele?

Az ifjúsági olimpia négyévente kerül megrendezésre, minden sportágban 14 és 18 év közötti sportolók versenyeznek. Életében mindenki csupán egyszer juthat el erre a versenyre.

Az európai csapatba az olimpiát megelőző évben rendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni döntőjének legjobb öt nemzete minősül.

Ezt a kvótát Weinhardt Virág szerezte meg, de a korhatár miatt alakult úgy, hogy más képviseli Magyarországot.

Hogyan lehet erre a versenyre felkészülni, hiszen nem saját lóval versenyeztek.

Azt gondolom, hogy nincs semmiféle különleges módszer, csupán az a fontos, hogy az adott lovas korábban többféle lovon üljön és versenyezzen, amivel kellő rutint szerez, hogy az idegen lóval is boldoguljon. Szerencsére sok lehetőségem volt ismeretlen lovakra ülni, ami előnyt jelentett.

Miért hasznos egy ilyen verseny?

Mivel közel 4000 azonos korú fiatal lakik az olimpiai faluban, nagyon sok új barátot tud szerezni az ember. Az pedig, hogy a világ minden tájáról megismersz lovasokat, a későbbiekben akár hasznos kapcsolatrendszert is jelenthet.

Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői
Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői

Mutasd be a lovat, amivel indultál! Elégedett voltál a sorsolás eredményével?

Ő egy 17 éves szürke zangersheidei herélt. Tapasztalt lónak számít, gyerekekkel is versenyzett. A sorsoláson voltak jobbak is, de azt gondolom, hogy ugyan középszerű, de hasznos és segítőkész lovat kaptam.

Mennyire befolyásolta a végeredményt itt a ló képessége?

Sajnos úgy éreztem, hogy az utolsó pályán már a ló képességén felül teljesített. A két verőhiba mellett több ugráshoz is hozzáért, emiatt úgy gondolom, egy esetleges hibátlant követően nem lett volna esélyem az összevetésben.

Mennyi idő volt összeszokni a lóval és neked ez hogy sikerült?

Az első versenynapot megelőzően mindenkinek négy napja volt az edzéseken lovagolni és megismerni a lovát. Mivel alapvetően egy segítőkész lóról beszélünk, nem telt sok időbe összeszokni vele, egyedül a kisméretű vágtáját kellett megszokni.

Volt egy sajnálatos, ám szerencsés kimenetelű baleseted. Hogyan történt?

Valóban, az első versenynapon a felszállásnál hanyatt vágta magát a ló, ezt követően pedig rám esett, amiben megsérült a bal bokám. Este szerencsére kiderült, hogy nincs törés, sem szakadás, így folytathatom a versenyzést.

Kikkel voltál egy csapatban?

A brit Jack Whitaker, a belga Simon Morssinkhof, a holland Rowen van de Mheen és az olasz Giacomo Casadei mellett szerepeltem az európai csapatban.

A dobogón a második helyezett csapat, Európa csapata: Jármy Vince, Giacomo Casadei, Jack Withaker, Rowen van den Mheen, Simon Morssinkhof

Milyen tapasztalatokat szereztél?

Teljesen más verseny volt, mint a többi. Segített szokni a csapatért való lovaglást, de talán a sorsolt ló miatt nem nehezedett ránk olyan nyomás, mint egy nemzeti csapatban való lovagláskor.

Egy ilyen verseny teljesen más kihívást jelentett mindenki számára, viszont mindenki megtapasztalta, milyen is az az olimpiai szellem.

Hogyan alakul a téli időszakod?

Egy kéthetes belga edzőtábor következik, majd itthon kezdjük a fedeles szezont. Javarészt itthon és a közeli nemzetközi versenyeken fogok részt venni.

 Fotó: Fei/Liz Gregg és Jármy Kata

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ünnepek italai

Az Országkóstoló sorozat részeként idén is elkészült az Aszú- és Pezsgőkiválóságok könyve. A legjobb magyar pezsgőket és tokaji aszúkat összegyűjtő kiadványt a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság épületében, a sajtó munkatársai előtt mutatták be. A vendégek megkóstolhatták a TOP pezsgőkiválóságokat, valamint bepillantást nyerhettek a Nébih borászati laboratóriumában végzett munkába

Esni tudni kell: testtudatosság a lovaglásban és a hétköznapokban

Lovas berkekben közismert mondás, hogy „csak az nem esik le, aki fel se ül a lóra”. Egy-két szerencsés kivételtől eltekintve az én lovas ismerősi körömben is jellemzően olyan lovasok vannak, akik már estek lóról – többnyire nem is egyszer.

Christoph Hess átfogó edzése

A nemzetközi IGEQ konferencia előestéjén továbbképzést tartott Christoph Hess, a szervezet élére újonnan megválasztott elnök, nemzetközi díjlovasés lovastusa-bíró, számos könyv, cikk szerzője, társszerzője. A továbbképzés tematikája a különböző korú és képzettségű lovak szemszögéből vizsgálta a képzés során felmerülő nehézségeket, mindezt különböző szakágakon keresztül.

Borárverések újragondolva

Most először két tapasztalt fél összefog, hogy útjára indítson egy igazi, klasszikus kereskedelmi borárverést. Az Axioart valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. egy karácsony előtti borárverést szervez abban bízva, hogy az elmúlt néhány évtizedben újra születtek kiemelkedő minőségű és sokáig eltartható bor tételek.

Átadták Az Év Tanyája díjakat

Az idén 15 tanyagazdaság pályázott a díjra, és most először a határon túli magyar lakta térségekből is neveztek egyéni gazdaságok. A díjátadón azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazták, amelyek jó mintául szolgálhatnak mások számára is.

Jönnek a lengyel borok?

A lengyel bort a jellegzetes ízéről és savasságáról lehet felismerni. Az európai desszertital piacon Lengyelország versenyképessé vált a jégborával. A lengyel borászatok már számos nemzetközi versenyen nyertek díjat boraikkal. A szakértők szerint Lengyelország hamarosan komoly versenytársa lesz az ismert bornagyhatalmaknak.

Mi lesz Magyarország étele 2019-ben?

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete meghirdette a Magyarország étele 2019 élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, valamint az Okés Országos Közétkeztetési szakács-megmérettetést.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.

Lovasok rémálma: a kólika

A hétköznapi nyelvben kólika fogalmán általában a vékony- és vastagbeleket érintő elváltozásokat értjük. Maga a kólika szó hasi fájdalmat jelent, tehát nem egy bizonyos betegség definíciója, hanem számos olyan kórkép együttes tünete, amelyek hasi fájdalommal járnak. Fontos, hogy a lótartók minél hamarabb felismerjék a tüneteket, de még ennél is fontosabb a megelőzés.