Back to top

Magyar díjugrató az ötkarikás játékokon

Minden idők legjobb eredményét érték el a magyar fiatalok az ifjúsági olimpián. Összesen 24 érmet szereztek, ebből 12 arany, 7 ezüst és bronz lett a végeredménye a Buenos Airesben rendezett világversenynek. A magyar díjugratósport történetében először jutott egy hazai versenyző az ifjúsági olimpiára. Jármy Vince, az európai csapat tagjaként második helyen végzett a csapatbajnokságban.

Sorsolt lovával, Walterstown Cruise Z-tel kiváló lovaglással, hibátlanul teljesített Vince az első fordulóban, majd a másodikban a már kissé fáradt lovával 8 hibaponttal végzett, ezzel a 12. helyet szerezte meg. Az egyéni versenyben öt lovas vetett össze, európai győzelemmel. Vince csapattársa, a 17 éves Giacomo Casadei a leggyorsabb hibátlannal vihette haza Olaszországba a jól megérdemelt aranyérmet. Köszönet jár Weinhardt Virágnak a kvótaszerzésért, az egész lovassport és a szakág sikere ez az eredmény, hiszen különösen nehéz a kvótaszerzés erre a megmérettetésre, mert kontinensenként csak öt lovas indulhat. Sportdiplomáciai siker volt, hogy a csapatverseny döntőjén ott szurkolt Ingmar de Vos FEI-elnök mellett Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Habsburg György, a MOB nagykövete is. Sikerült a lapzártánkkor hazatért Vincét elkapnunk egy interjúra.

Jármy Vince és Walterstown Cruise Z
Jármy Vince és Walterstown Cruise Z

Mi az az ifjúsági olimpia, hogy sikerült kijutnod, mi a kijutás feltétele?

Az ifjúsági olimpia négyévente kerül megrendezésre, minden sportágban 14 és 18 év közötti sportolók versenyeznek. Életében mindenki csupán egyszer juthat el erre a versenyre.

Az európai csapatba az olimpiát megelőző évben rendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni döntőjének legjobb öt nemzete minősül.

Ezt a kvótát Weinhardt Virág szerezte meg, de a korhatár miatt alakult úgy, hogy más képviseli Magyarországot.

Hogyan lehet erre a versenyre felkészülni, hiszen nem saját lóval versenyeztek.

Azt gondolom, hogy nincs semmiféle különleges módszer, csupán az a fontos, hogy az adott lovas korábban többféle lovon üljön és versenyezzen, amivel kellő rutint szerez, hogy az idegen lóval is boldoguljon. Szerencsére sok lehetőségem volt ismeretlen lovakra ülni, ami előnyt jelentett.

Miért hasznos egy ilyen verseny?

Mivel közel 4000 azonos korú fiatal lakik az olimpiai faluban, nagyon sok új barátot tud szerezni az ember. Az pedig, hogy a világ minden tájáról megismersz lovasokat, a későbbiekben akár hasznos kapcsolatrendszert is jelenthet.

Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői
Az ifjúsági olimpia lovas versenyzői

Mutasd be a lovat, amivel indultál! Elégedett voltál a sorsolás eredményével?

Ő egy 17 éves szürke zangersheidei herélt. Tapasztalt lónak számít, gyerekekkel is versenyzett. A sorsoláson voltak jobbak is, de azt gondolom, hogy ugyan középszerű, de hasznos és segítőkész lovat kaptam.

Mennyire befolyásolta a végeredményt itt a ló képessége?

Sajnos úgy éreztem, hogy az utolsó pályán már a ló képességén felül teljesített. A két verőhiba mellett több ugráshoz is hozzáért, emiatt úgy gondolom, egy esetleges hibátlant követően nem lett volna esélyem az összevetésben.

Mennyi idő volt összeszokni a lóval és neked ez hogy sikerült?

Az első versenynapot megelőzően mindenkinek négy napja volt az edzéseken lovagolni és megismerni a lovát. Mivel alapvetően egy segítőkész lóról beszélünk, nem telt sok időbe összeszokni vele, egyedül a kisméretű vágtáját kellett megszokni.

Volt egy sajnálatos, ám szerencsés kimenetelű baleseted. Hogyan történt?

Valóban, az első versenynapon a felszállásnál hanyatt vágta magát a ló, ezt követően pedig rám esett, amiben megsérült a bal bokám. Este szerencsére kiderült, hogy nincs törés, sem szakadás, így folytathatom a versenyzést.

Kikkel voltál egy csapatban?

A brit Jack Whitaker, a belga Simon Morssinkhof, a holland Rowen van de Mheen és az olasz Giacomo Casadei mellett szerepeltem az európai csapatban.

A dobogón a második helyezett csapat, Európa csapata: Jármy Vince, Giacomo Casadei, Jack Withaker, Rowen van den Mheen, Simon Morssinkhof

Milyen tapasztalatokat szereztél?

Teljesen más verseny volt, mint a többi. Segített szokni a csapatért való lovaglást, de talán a sorsolt ló miatt nem nehezedett ránk olyan nyomás, mint egy nemzeti csapatban való lovagláskor.

Egy ilyen verseny teljesen más kihívást jelentett mindenki számára, viszont mindenki megtapasztalta, milyen is az az olimpiai szellem.

Hogyan alakul a téli időszakod?

Egy kéthetes belga edzőtábor következik, majd itthon kezdjük a fedeles szezont. Javarészt itthon és a közeli nemzetközi versenyeken fogok részt venni.

 Fotó: Fei/Liz Gregg és Jármy Kata

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Egy rövid kilovaglás is aranyat ér a lónak

Egy új kutatás szerint már napi 25 perc kevésbé megerőltető mozgás is jótékony hatással lehet a lovak egészségére, függetlenül attól, hozzájárul-e a súlyvesztésükhöz vagy sem.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Hazai ízekben idén ismét a zalaegerszegi szakiskola győzött

A 2019. évi sertéshús-fogyasztás ösztönző kampány „Hazai ízek, hazai asztalokon” című szakképző iskolai szakácsversenyén a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata szerezte meg az elsőséget.

Mindvégig célra tartva

Itt egy róka járt nem sokkal ezelőtt, azokat pedig egy őz és egy nyúl hagyta maga után, mutatott a hóban élesen kirajzolódó nyomokra vendéglátónk. Majd nem sokkal ezután vállához emelte puskáját: csupán néhány másodperce volt arra, hogy eltalálja a magasban elsuhanó célpontot, és ő nem hibázott. E jelenet még háromszor megismétlődött, a sörétek újra és újra célt találtak.