Back to top

Még virágosabb, még vonzóbb Magyarország

Háromszáz település, hárommillió ember – ez lehetne a Virágos Magyarország idei rövid összegzése – nagy számokban. 2018-ban ennyi település nevezett és ennyi embert mozgatott meg hazánkban az idén 25 éves nemes vetélkedés, aminek a díjait november végén osztották ki. A díjátadási ceremóniának az idei város-győztes, Nagykőrös adott otthont.

Az ötvenezernél kisebb lélekszámú városok közül Nagykőrös lett a fődíjas
Az ötvenezernél kisebb lélekszámú városok közül Nagykőrös lett a fődíjas
Fotó: MTÜ
A negyedszázada elkezdett településszépítési mozgalom óriásivá, országossá nőtt, az évek során pedig tartalmi fejlődésen is átment. A kezdetben elsődleges célok, virágos kiskertek, szépen gondozott előkertek, példásan kiültetett közterek, szépen megművelt intézménykertek, a cél érdekében együttműködő közösségek mára szinte magától értetődők lettek, megjelentek viszont új fogalmak és elvárások.

A fenntarthatóság, a környezeti kultúra, a turisztikai vonzerő, az élhető település a legújabb jelszavak és szempontok, amit a szakemberekből álló zsűri tagjai a benevezett települések bejárása alkalmával szemrevételeznek, pontoznak és bírálnak.

Borbás Marcsi, a Virágos Magyarország fővédnöke szerint ismét mindenki nyert, ha díjat éppen nem is, de virágos települést, boldog lakókkal, elégedett turistákat és jó közösségeket. Együtt sikeresnek lenni nagyszerű dolog, mondta, és arra kérte a már versenyben lévőket, győzzék meg az ügyre a szomszédaikat is, legközelebb nevezzenek ők is, legyen Magyarország még virágosabb, még vonzóbb hely.

Csemő
Csemő
Fotó: Algeier Wendy

Íme a díjazottak!

Az Entente Florale ezüstérmét Lajoskomárom kapta, aranyérmet, és elnöki különdíjat Veszprém kapott.

Az Év Települése díjat Kazincbarcika, Sajógalgóc, Komárom, Várkesző, Veresegyház, Újhartyán,Szigliget,Kisbodak, Tiszafüred, Mikófalva, Mohács, Balatonboglár és Kübekháza képviselője vehette át.

Arany Rózsa díjas lett: Polgár, Paks, Sándorfalva, Cegléd, Jászfényszaru, Mosonmagyaróvár és Tatabánya.

A Legvirágosabbb Úticél kitüntetést Eger, Gyulaháza,Geresdlak, Veresegyház és Budapest XIX.kerülete kapta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) különdíját Velence és Hegykő képviselői vehették át.

Az MTÜ által alapított Az ország főtere elismerést a főváros X. kerületében lévő Újhegyi sétánynak ítélték.

Nagykőrös
Nagykőrös
Fotó: Algeier Wendy

Rozmaring díjjal vendéglátóhelyeket ismertek el, a siófoki Mala Gardent, a dunakiliti Sári csárdát, a noszvaji Csendülő vendégházat, a kecskeméti Bagatellt és a budapesti Kert bisztrót.

A MTÜ Kerttörténet, kertturizmus elismerést Hévíznek és a fejér megyei Alsószentivánnak ítélték.

A szervezőbizottság Elnöki díját Szentes, Siófok, Nagyatád és Súr vehette át.

A Virágzó Magyarország Alapítvány díját Kisharsánynak és Galgagutának, a Város és Faluvédő Szövetségét pedig Bajának és Buzsáknak adták át.

A Magyar Tájépítészek Szövetségének díját Hatvannak adta át Nagy Ildikó Réka, a Település és Tájépítészeti Kar különdíját pedig Gyula város polgármesterének.

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség (MÖFÖSZ) díját Kisújszállásnak, Hajdunánásnak és Zalakarosnak ítélte oda, az Év Főkertésze 2018-ban Vozárné Ragó Ildikó, Nagykőrös főkertésze lett.

A Magyar Kertépitők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) díját Harkánynak és Császárnak ítélte oda, a Balatoni Szövetség díját Alsóörs, Balatonszárszó és Balatonalmádi vették át. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézete Várdának adott át elismerést, a Magyar Díszkertészek Szövetsége pedig Pányok és Felsőlajos településeknek.

A Magyar Természetvédők díját Gyenesdiásnak adták át, a Vasutastelepülések Szövetségéét Keleiba kapta. A Főkert ZRt Péterit és a főváros XI. kerületét díjazta.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által felajánlott díjat Komlóskának adták át, Az agrárminisztériumét Szarvasnak és Mesztegnyőnek. Budapest Főváros Önkormányzatának különdíjasa a XXII és a XVIII. fővárosi kerület lett.

A Belügyminisztérium díját város kategóriában Rácalmás, község kategóriában pedig Kunsziget kapta, miniszeri különdíjat vehetett át Ózd és Telkibánya, miniszteri elismerő oklevelet Mórahalom és Ozora kaptak.

A Belügyminisztérim személyi díjjal tüntette ki Kirrné Feicht Ágnest, a MÖFÖSZ elnökét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális díját Százhalombattának ítélte, oktatási díját pedig az Etyeki Nefelejcs nemzetiségi óvoda és a Budaörsi Vackor óvoda vehették át.

Fővédnöki díjban részesült Varsány és Girincs, miniszterelnöki különdíjban pedig Zalaegerszeg és Orfű.

Jubileumi díjat vehetett át Székesfehérvár, Eger, Hidvégardó és Balatongyörök. Az Aranyfa Minőségi díjat Balatonfürednek, Sárospataknak és Gyulának ítélték.

A fődíjat az ezernél kevesebb lakosú települések között Csemőnek, az ezer fős és kisebb települések közül a Vas megyei Dozmatnak adták át. Az ötvenezernél több lakosú városok kategóriájában Szolnok, az ötvenezernél kisebb népességűek közül Nagykőrös lett a fődíjas.

A Kerületek versenyét a főváros IV. kerülete, Újpest nyerte, az Entente Florale meghívólevelét pedig Nagykőrös és Csemő vehette át, ők képviselik majd hazánkat a nemzetközi virágosítási versenyben 2019-ben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az első környezetbarát tej Hollandiából

A holland tejipari óriás, a FrieslandCampina bejelentette, hogy piacra dobja első „fenntartható” tejét. A lényeg, hogy a tej olyan gazdaságokból származik, melyek jelentős lépéseket tettek a környezetbarát termelésért.

Történelmet ír a díszkertész szakma

Az együttgondolkodás, a díszkertész ágazat jövőképének, stratégiai elképzeléseinek fölvázolása, egy majdani kertészeti törvény alapjainak lerakása a célja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Díszkertészek Szövetsége és a térség meghatározó egyesülete által szervezett fórumsorozatnak. Az első rendezvényt a zöldfelület-gazdálkodás témájában Bükfürdőn tartották.

Már turistaúton is megközelíthető a pilisszántói Kőfülke

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó 1000 kilométeres turistaút-hálózat. A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel.

Nem dolgoznak többet a növények, hiába tavaszodik korábban

Ezzel eddig nem számoltunk. Azt hihettük, hogy a sokszor emlegetett negatív következmények mellett van legalább egy pozitív velejárója is a klímaváltozásnak: ha korábban kitavaszodik, akkor a növényeknek több idejük van szén-dioxidot megkötni és oxigént termelni. Nos, ez még sincs így, derült ki egy nemzetközi kutatócsoport munkájából.

Három juhar

A Pilis több, nehezen megközelíthető települést is rejt, talán a legeldugottabb közülük Nagykovácsi. A hegyek ölelte falu csupán egyetlen útról közelíthető meg a főváros irányából. Kanyargós utcáin a verőfényes nyári délelőttön nyoma sincs a nyüzsgésnek. Rendezett porták között találjuk meg Tankó Erzsébetét.

Angliában is a boltokba került a tücsök-snack

A Sainsbury lesz az első angliai élelmiszerlánc, ahol rovar-alapú élelmiszert fognak árusítani. A barbecue ízű, sült tücskök a leírás szerint ropogósak és finom füstös ízűek.

Ciklámen ínyenceknek

Már több alkalommal ejtettünk szót a ciklámenekről. De, mint ahogy szinte minden növénynemzetség, a ciklámeneké is több fajból áll, jelenleg körülbelül huszonnégyet tartanak számon, és azok mind különbözőek. Az itt bemutatott néhány faj leginkább ínyenceknek való.

Második fóliasátrát bontogatja a kivirágzott családi kertészet

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás. Szerencsére sokan vannak, akik imádnak gyönyörködni a csodás formákban és színekben, és természetesen mi magunk is közéjük tartozunk – fogalmazta meg mottóját Parragi Edina, aki férjével, Parragi Péterrel közösen alapította meg a Parragi Kertészetet.

A műtrágyaipar jövője

November végén az európai műtrágyagyártó vállalatokat tömörítő Fertilizers Europe szervezet „Feeding Life 2030” címmel közreadta az elkövetkező bő egy évtizedre szóló jövőképét, vízióját.

Fenntartható élelmiszertermelés: hazánk a tizedik leghatékonyabb ország, a franciák az elsők

67 országot értékelt az Economist Intelligence Unit és a Barilla Center for Food & Nutrition Foundation. A lista összeállításához szükséges index alapján vizsgálták az élelmiszerhulladék mennyiségét, a mezőgazdaság fenntarthatóságát, a népesség egészségét és táplálkozását is. Magyarországnak az előkelő 10. hely jutott ezen a listán.