Back to top

Még virágosabb, még vonzóbb Magyarország

Háromszáz település, hárommillió ember – ez lehetne a Virágos Magyarország idei rövid összegzése – nagy számokban. 2018-ban ennyi település nevezett és ennyi embert mozgatott meg hazánkban az idén 25 éves nemes vetélkedés, aminek a díjait november végén osztották ki. A díjátadási ceremóniának az idei város-győztes, Nagykőrös adott otthont.

Az ötvenezernél kisebb lélekszámú városok közül Nagykőrös lett a fődíjas
Az ötvenezernél kisebb lélekszámú városok közül Nagykőrös lett a fődíjas
Fotó: MTÜ
A negyedszázada elkezdett településszépítési mozgalom óriásivá, országossá nőtt, az évek során pedig tartalmi fejlődésen is átment. A kezdetben elsődleges célok, virágos kiskertek, szépen gondozott előkertek, példásan kiültetett közterek, szépen megművelt intézménykertek, a cél érdekében együttműködő közösségek mára szinte magától értetődők lettek, megjelentek viszont új fogalmak és elvárások.

A fenntarthatóság, a környezeti kultúra, a turisztikai vonzerő, az élhető település a legújabb jelszavak és szempontok, amit a szakemberekből álló zsűri tagjai a benevezett települések bejárása alkalmával szemrevételeznek, pontoznak és bírálnak.

Borbás Marcsi, a Virágos Magyarország fővédnöke szerint ismét mindenki nyert, ha díjat éppen nem is, de virágos települést, boldog lakókkal, elégedett turistákat és jó közösségeket. Együtt sikeresnek lenni nagyszerű dolog, mondta, és arra kérte a már versenyben lévőket, győzzék meg az ügyre a szomszédaikat is, legközelebb nevezzenek ők is, legyen Magyarország még virágosabb, még vonzóbb hely.

Csemő
Csemő
Fotó: Algeier Wendy

Íme a díjazottak!

Az Entente Florale ezüstérmét Lajoskomárom kapta, aranyérmet, és elnöki különdíjat Veszprém kapott.

Az Év Települése díjat Kazincbarcika, Sajógalgóc, Komárom, Várkesző, Veresegyház, Újhartyán,Szigliget,Kisbodak, Tiszafüred, Mikófalva, Mohács, Balatonboglár és Kübekháza képviselője vehette át.

Arany Rózsa díjas lett: Polgár, Paks, Sándorfalva, Cegléd, Jászfényszaru, Mosonmagyaróvár és Tatabánya.

A Legvirágosabbb Úticél kitüntetést Eger, Gyulaháza,Geresdlak, Veresegyház és Budapest XIX.kerülete kapta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) különdíját Velence és Hegykő képviselői vehették át.

Az MTÜ által alapított Az ország főtere elismerést a főváros X. kerületében lévő Újhegyi sétánynak ítélték.

Nagykőrös
Nagykőrös
Fotó: Algeier Wendy

Rozmaring díjjal vendéglátóhelyeket ismertek el, a siófoki Mala Gardent, a dunakiliti Sári csárdát, a noszvaji Csendülő vendégházat, a kecskeméti Bagatellt és a budapesti Kert bisztrót.

A MTÜ Kerttörténet, kertturizmus elismerést Hévíznek és a fejér megyei Alsószentivánnak ítélték.

A szervezőbizottság Elnöki díját Szentes, Siófok, Nagyatád és Súr vehette át.

A Virágzó Magyarország Alapítvány díját Kisharsánynak és Galgagutának, a Város és Faluvédő Szövetségét pedig Bajának és Buzsáknak adták át.

A Magyar Tájépítészek Szövetségének díját Hatvannak adta át Nagy Ildikó Réka, a Település és Tájépítészeti Kar különdíját pedig Gyula város polgármesterének.

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség (MÖFÖSZ) díját Kisújszállásnak, Hajdunánásnak és Zalakarosnak ítélte oda, az Év Főkertésze 2018-ban Vozárné Ragó Ildikó, Nagykőrös főkertésze lett.

A Magyar Kertépitők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) díját Harkánynak és Császárnak ítélte oda, a Balatoni Szövetség díját Alsóörs, Balatonszárszó és Balatonalmádi vették át. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézete Várdának adott át elismerést, a Magyar Díszkertészek Szövetsége pedig Pányok és Felsőlajos településeknek.

A Magyar Természetvédők díját Gyenesdiásnak adták át, a Vasutastelepülések Szövetségéét Keleiba kapta. A Főkert ZRt Péterit és a főváros XI. kerületét díjazta.

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által felajánlott díjat Komlóskának adták át, Az agrárminisztériumét Szarvasnak és Mesztegnyőnek. Budapest Főváros Önkormányzatának különdíjasa a XXII és a XVIII. fővárosi kerület lett.

A Belügyminisztérium díját város kategóriában Rácalmás, község kategóriában pedig Kunsziget kapta, miniszeri különdíjat vehetett át Ózd és Telkibánya, miniszteri elismerő oklevelet Mórahalom és Ozora kaptak.

A Belügyminisztérim személyi díjjal tüntette ki Kirrné Feicht Ágnest, a MÖFÖSZ elnökét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális díját Százhalombattának ítélte, oktatási díját pedig az Etyeki Nefelejcs nemzetiségi óvoda és a Budaörsi Vackor óvoda vehették át.

Fővédnöki díjban részesült Varsány és Girincs, miniszterelnöki különdíjban pedig Zalaegerszeg és Orfű.

Jubileumi díjat vehetett át Székesfehérvár, Eger, Hidvégardó és Balatongyörök. Az Aranyfa Minőségi díjat Balatonfürednek, Sárospataknak és Gyulának ítélték.

A fődíjat az ezernél kevesebb lakosú települések között Csemőnek, az ezer fős és kisebb települések közül a Vas megyei Dozmatnak adták át. Az ötvenezernél több lakosú városok kategóriájában Szolnok, az ötvenezernél kisebb népességűek közül Nagykőrös lett a fődíjas.

A Kerületek versenyét a főváros IV. kerülete, Újpest nyerte, az Entente Florale meghívólevelét pedig Nagykőrös és Csemő vehette át, ők képviselik majd hazánkat a nemzetközi virágosítási versenyben 2019-ben.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ausztria: a bio-termelés térnyerése

Az osztrák mezőgazdaságban magasabb a bio-módon megművelt termőföld aránya, mint Európa számos más országában; arányait tekintve pedig az Európában bio-módon megművelt földterület öt százaléka Ausztriában található.

Valentin-nap: még mindig a vörös rózsa a legnépszerűbb

A hazai virágüzletek forgalma megduplázódik Valentin-napkor, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-én – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogyott a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Ez a négy növény lepi el a világot

Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.

Gardenia 2019, Poznan

Sok érdekes szakmai programmal, bemutatókertekkel, kertépítési és –berendezési ötletekkel és trendekkel várja a szakmai látogatókat február 21. és 23. között a Gardenia Nemzetközi Kertészeti, Kertépítészeti és Szabadidős Szakvásár a lengyelországi Poznanban.

Írj, rajzolj és nyerj! – pályázat iskolásoknak

Szemléletformálás a Füvészkertben elnevezéssel hirdet pályázatot a Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályok számára.

Mivel készülnek a virágárusok a Valentin-napra?

Javában készülnek a hazai virágüzletek a Valentin-napra, amikor forgalmuk megduplázódik, de még az azt követő pár napban is erős. Az utóbbi években február 14-e környékén – az ilyenkor még külföldről behozott – vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Az én kertem, az én növényem

2019. február 20. és 22. között rendezik meg Milánóban Olaszország legnagyobb tavaszi kertészeti, kertépítészei és kertberendezési szakvásárát, a MyPlant&Garden kiállítást. Ez lesz az ötödik olyan alkalom, amikor a dísznövényekkel foglalkozó szakma nyolc ágazata egy helyen mutatkozik be a Milano Rho Vásárközpontban.

Tapolcán találkoznak a díszkertészek

Február 12. és 15. között immár tizedik alkalommal gyűlnek össze a dísznövény ágazat „nehéziparában”, a faiskolai termesztésben, kertépítésben és faápolásban dolgozók a szokásos év eleji szakmai találkozón, amelyre közel 400 szakembert vár a szervező hat szakmai egyesület és szövetség.

Madármegfigyelő a Törökbálinti Parkerdőben

A Törökbálinti Önkormányzat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a helyi civilek összefogásának eredményeként szépül évről évre a törökbálinti parkerdő.

Mámorító fűnyírás

Nyomasztják a sokasodó feladatok? Egy bonyolult munka, vagy egy nehéz vizsga előtt áll, emiatt rosszul aludt? Használja ki az aromás növények gyógyító erejét!