0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Látott már egytonnás tököt?

És azt tudta, hogy létezik óriástököknek kiírt Európa-bajnokság? Németországban tartják minden októberben, és az idén megosztott első helyezés született, mivel egy belga és egy olasz nevező töke fél kilóra pontosan ugyanannyit nyomott.

A Ludwigsburg melletti, Blühendes Barock nevű parkban minden októberben megrendezik az óriástök-termesztők Európa-bajnokságát, és az idén két bajnokot is avattak: a belga Jan Biermans, illetve az olasz Stefano Cutrupi egyaránt 965,5 kilogrammos tökkel érkezett a nagy megmérettetésre.

Hat ország tizennégy töktermesztője vett részt az Európa-bajnokságon, főként német versenyzők érkeztek, de volt olyan is, aki Spanyolországból szállította el a kolosszális terményt.

Nem lehetett egyszerű mutatvány, hiszen már a szántóföldről is speciális felszereléssel lehet csak kiemelni, majd raklapra tenni ezeket a hatalmas, kicsit a zsírtól „elfolyó” túlsúlyos emberekre emlékeztető tököket.

Ahogy a Stuttgarter Zeitung online kiadásának tudósításában olvasható, a világrekordtól mindenesetre messze voltak az idei győztesek.

A jelenlegi világcsúcstartó szintén egy belga óriástök-fanatikus, Mathias Willemijns, aki 2015-ben 1190,5 kilós tökkel érkezett a versenyre.

Aki ezt megdöntötte volna az idén, az 10 ezer eurós díjjal térhetett volna haza. A német rekord mindenesetre megdőlt, a Robert Jaser – Norbert Mitschke páros saját tavalyi csúcsát szárnyalta felül az idei 795 kilós tökkel. Ez az Európa-bajnokságban az ötödik helyre volt elég.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu