Back to top

A Fiat traktor évszázada

A Fiat Agri utódja, a New Holland, ebben az évben ünnepli, hogy az első Fiat emblémás traktor legurult a szerelő szalagról. A márka 702-es számot viselő modellje megoldást kívánt adni a gazdák számára az I. világháborút követően kialakult munkaerő-hiányra.

Sürgető feladat volt a termelékenység növelése, valamint a háború miatt elhanyagolt területek újra  művelése. A 702-es modell megoldotta ezeket a problémákat.

Számos feladat elvégzésére tervezték a négyhengeres belsőégésű motorral szerelt, hátsókerék meghajtású erőgépet, mely korának szenzációja volt.

A típus tervezői szakítottak az addigi stílussal.  A Fordtól vették át azt az önhordós  konstrukciós megoldást mely szükségtelenné tette az alváz alkalmazását. Azonban a Fordson traktorokat a széles, egyenletes területű talajokra tervezték, míg az olasz és a többi európai gazdálkodónak nehezebb talajviszonyokkal és gyakran hullámos tereppel kellett megkűzdenie. Az alapos tereptesztek után a 702-es modellt 1918 augusztus 14-én mutatták be az olasz hatóságok számára. A konstrukció már a kezdetkor kedvező benyomást tett  a döntéshozók számára, mert szántásban jobbnak bizonyult bármely versenytársánál. Ez volt a premierje a mezőgazdaság legkorszerűbb traktorának.

A következő évben a bizonyított előnyöknek köszönhetően, a Fiat aláírta a szerződést az olasz mezőgazdasági szövetkezetekkel 1000 traktorok legyártásáról. Ezzel elkezdődött az olasz mezőgazdaság gépesítésének a korszaka.

A sikerek kezdete

Ezek a traktorok írták tovább a mezőgazdaság történelmét az évek során az egész világon. A modell 700C volt az első európai lánctalpas traktor amely új távlatokat nyitott a vonóerő, a stabilitás és a biztonság tekintetében, ha lejtős és csúszós terepen kellett dolgoznia. 1932-ben, a megjelenés évében nem volt vetélytársa. A következő évtizedben üdvözölhettük a következő lánctapas traktort, a Model 40-est, mely könnyebb, biztonságosabb és gazdaságosabban üzemeltethető gép volt a többinél.

A II. világháború utáni újjáépítés első típusa a Model 50 volt, mely minden akadályt legyőzött, szinte verhetetlen volt, és a Fiat-ot a lánctalpas traktor gyártók élvonalába repítette.

 Az 1960-as években a Diamante széria felvonultatta a traktorok azon sorozatát melyek között négy 22-70 lóerős változat szerepelt. Itt jelent meg az első az első szőlőművelő keskeny traktor, mely kezdete volt New Holland márkának, mint a  különleges  traktorok gyártójának.

Az 50. évfordulóra a Fiat piacra dobta a Nastro d’Oro sorozatot, mely a kis és közepes gazdaságok szíve volt, és a különböző típusait a gazdák használni tudták a hegyvidéki területeken, a gyümölcsösekben és a szőlőültetvényeken.

A Diamante és a Nastro d'Oro sorozat traktorjainak köszönhetően a Fiat vált az európai piac vezető traktorgyártójává.

A 90-es sorozat születése

A múlt század 80-as éveiben látott napvilágot a 90-es sorozat, ami a mezőgazdasági gépgyártás történetének legkeresettebb gépei lettek.

A tervezésnél nagy gondot fordítottak a  kezelők kényelmére, úgymint: kismértékű rázkódás, 80 dB-es zajszint, légkondicionáló. Az évek során a 90-es sorozatot folyamatosan módosították és finomították, egészen az utolsó modell, a 110-90 –es „Tradition” 2002-ben történt bevezetéséig.

A szériát a teljesen üvegezett ajtók, keskeny oszlopok jellemezték, jó kilátást nyújtva minden irányba. A légkondicinoáló mellett megjelent a hűtődoboz, valamint a kabin zajszintje 75 db-re csökkent. A fedélzeti számítógép valós időben tájékoztatta a kezelőt a hektáronkénti és óránkénti üzemanyag fogyasztásról.

Húsz évvel a debütálása után lett „Winnner” sorozat fülkéje a legjobb a világon. A mezőgazdaságot megváltoztató traktorok széles választéka tükrözi a Fiat azon vízióját, hogy kielégíti azokat az igényeket, és meghaladja a várakozásokat annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők részére könnyen használható, innovatív és rendkívül hatékony gépeket tudjanak kínálni. Ez a hagyomány a jelenlegi New Holland ajánlataiban folytatódik.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Sofőr nélkül, rekord sebességgel tolta le a havat a Valtra

Országúti hóeltakarításban állított fel 73,17 km/h sebességi világrekordot Dél-Finnországban, egy vezető nélküli (autonóm) Valtra T254 Versu traktor.

Jotodeer és társai

Van a világnak egy pontja, ahol igen elterjedt a legkedveltebb típusú autómárkák másolása. Nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenség egyre inkább kapcsolódik a mezőgazdasági gépekhez is.

A biomassza kapacitás kiaknázásához több támogatás kell

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.

Balesetből az egy is sok

„Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” munkavédelmi kampány alapvető célkitűzése volt a munkabalesetek számának csökkentése, és az ágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre. A kampány eredményesnek bizonyult: az ágazatban 33 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű munkabalesetek száma.

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.