Back to top

Eső nehezíti a cukorrépaszállítást

Az 1260 hektáron termesztett cukorrépa 75 százalékát már betakarították megyénkben, az átlagtermés 61 tonna. A csapadékos időjárás következtében az utóbbi napokban lelassultak a szállítási munkák.

– Összesen 33 hektáron termesztünk cukorrépát – mondta Budai Bertalan szentgáloskéri gazdálkodó a  sonline.hu-nak.

"Persze korántsem egyszerű a munka: három hónapig alig volt eső, a most lehullott kisebb mennyiség miatt felázott a földút, s ezért néha nehezen jutnak előre a cukorrépával megpakolt kamionok."

– Sokszor nehéz a szállítás, a vizes talajon elpörögnek a teherautó kerekei, van, amikor erőgép segítségére van szükség. Remélhetően hamarosan javul a helyzet, s tervek szerint határidőre befejezzük a munkát.

A szentgáloskéri gazdaságban az összes répát felszedték, melyet a közeli depóban helyeztek el, s az árut a kaposvári cukorgyárba szállítják. A szakember úgy számol:

az előzetes becslések szerint az átlagtermés hektáronként 70-80 tonna körül alakul.

A cukortartalom néhány táblán 16,-17,2 közötti, de még további mérésekre várnak, s ha minden adat rendelkezésre áll, akkor véglegesíthető az eredmény. Budai Bertalan szerint összességében eredményesen zárják a 2018-as szezont. Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke azt mondta: cégüktől már korábban elszállították a cukorrépát, amit 35 hektáron termesztettek.

– A tavalyi 65 tonna helyett ezúttal mintegy 77 tonna volt nálunk a hektáronkénti átlaghozam – folytatta a cégvezető. – Ha az elmúlt időszakra tekintünk vissza, megállapíthatjuk: nagyon jó eredményeket értünk el. S mindent figyelembe véve – a várható 25-30 millió forint bevétel mellett – nyereséget hoz a cukorrépa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságán közölték: Somogyban az 1260 hektárnyi cukorrépa 75 százalékát betakarították.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növénytermesztés a vadkár vonatkozásában

A vadkár a mezőgazdaságban egy egész éven át tartó jelenség. A vaddisznó kártétele folyamatos, a szarvasállomány-emelkedés pedig prognosztizálta a szarvasok által okozott erdőkár mellett a mezőgazdasági vadkár növekedését. A mezei nyúl és az őz különösen télen rágja meg a repceföldeket, de a taposási kár is jelentős ebben az évszakban.

Innovatív öntözéstechnológiai megoldásokat fejlesztenek

Magyarországon eddig még ismeretlen technológiáról, köztük egy speciális, földalatti öntözési rendszerről is képet kaphattak a PREGA látogatói a rendezvény kiállítói terében. Az innováció mögött álló cég képviselőjével beszélgettünk.

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Útvesztő is lehet a precíziós technológiák sokasága?

A modern mezőgazdasági technológiák alkalmazása a jelen s a jövő sikeres gazdálkodásának alapfeltétele, ám mindez nem jelenti azt, hogy nem futhat „lyukra” az, aki hirtelen jött ötlettől vezérelve akarja tartani a lépést. A téma szakértői a PREGA-n igyekeztek útmutatást adni előadásaikkal az innovációra nyitott gazdáknak.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.