Back to top

Eső nehezíti a cukorrépaszállítást

Az 1260 hektáron termesztett cukorrépa 75 százalékát már betakarították megyénkben, az átlagtermés 61 tonna. A csapadékos időjárás következtében az utóbbi napokban lelassultak a szállítási munkák.

– Összesen 33 hektáron termesztünk cukorrépát – mondta Budai Bertalan szentgáloskéri gazdálkodó a  sonline.hu-nak.

"Persze korántsem egyszerű a munka: három hónapig alig volt eső, a most lehullott kisebb mennyiség miatt felázott a földút, s ezért néha nehezen jutnak előre a cukorrépával megpakolt kamionok."

– Sokszor nehéz a szállítás, a vizes talajon elpörögnek a teherautó kerekei, van, amikor erőgép segítségére van szükség. Remélhetően hamarosan javul a helyzet, s tervek szerint határidőre befejezzük a munkát.

A szentgáloskéri gazdaságban az összes répát felszedték, melyet a közeli depóban helyeztek el, s az árut a kaposvári cukorgyárba szállítják. A szakember úgy számol:

az előzetes becslések szerint az átlagtermés hektáronként 70-80 tonna körül alakul.

A cukortartalom néhány táblán 16,-17,2 közötti, de még további mérésekre várnak, s ha minden adat rendelkezésre áll, akkor véglegesíthető az eredmény. Budai Bertalan szerint összességében eredményesen zárják a 2018-as szezont. Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke azt mondta: cégüktől már korábban elszállították a cukorrépát, amit 35 hektáron termesztettek.

– A tavalyi 65 tonna helyett ezúttal mintegy 77 tonna volt nálunk a hektáronkénti átlaghozam – folytatta a cégvezető. – Ha az elmúlt időszakra tekintünk vissza, megállapíthatjuk: nagyon jó eredményeket értünk el. S mindent figyelembe véve – a várható 25-30 millió forint bevétel mellett – nyereséget hoz a cukorrépa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságán közölték: Somogyban az 1260 hektárnyi cukorrépa 75 százalékát betakarították.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cink- és nitrogén-ellátás összefüggései

Napjainkban a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata, hogy a fenntartható fejlődés szabályait figyelembe véve termeljen. Ennek megfelelően a legfontosabb alapelvek közé tartozik a környezet- és természetvédelmi irányelvek betartása, a mennyiség mellett a lehető legjobb minőségű termésre való törekvés.

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Figyelem! Már nem várja meg a hatóság a júliust a parlagfű-ellenőrzésekkel

Változott a jogszabály, eltörölték a jól ismert július 1-jei határidőt – mostantól a parlagfű zöldbimbós állapotának kialakulását kell megakadályozni, és ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. A módosításnak szakmai indoka volt, idővel világossá vált ugyanis, hogy a virágzást közvetlenül megelőző kaszálásnak nincs érdemi hatása, más irányban kell keresni a megoldást.

Jelentős áremelés jöhet a fuvarozóknál

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és a nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor hozzátette: ezért két számjegyű, körülbelül 10-20 százalékos fuvardíj emelésre lenne szükség.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

Aranykoronánként 10 tonna burgonya

„Feltétlenül a bankszférába mennék – természetesen csak akkor, ha újrakezdhetném az egészet. Bár hozzáteszem, hogy a mezőgazdaságtól akkor sem távolodnék el.” Puskás Ferenc zákányszéki gazdálkodó lepett meg ezzel a válasszal, amikor beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon elfelejtettem-e valamit szóba hozni.

18 ezer hektár GMO fertőzött repcét semmisítettek meg francia gazdák

Franciaországban a gazdák összesen 18 ezer hektárnyi repcét pusztítottak el azután, hogy nem engedélyezett GMO fajtát találtak a vetőmagok között.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.