0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

V4 agrárkamarái: garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát

Hetvenedik ülésüket tartották a Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái 2018. november 22-23. között a lengyelországi Czerwienne-ben.

A szervezetek képviselői kiemelték, hogy garantálni kell az uniós finanszírozás folytonosságát, beleértve a gazdálkodóknak nyújtandó kifizetéseket, egyenlő versenyfeltételeket kell biztosítani a piacon, ami a közvetlen kifizetések kiegyenlítését jelenti.

A Közös Agrárpolitika (KAP) nagyobb környezeti és éghajlati ambíciói legalább e politika jelenlegi költségvetésének megtartását kívánják meg.

Az ülésen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Éder Tamás élelmiszeriparért felelős országos alelnök képviselte.

Az agrárkamarák képviselői az afrikai sertéspestis ügyben hangsúlyozták, hogy a harmadik országok által a jelentős gazdasági veszteségeket okozó behozatali korlátozások formájában bevezetett szankciók fenyegetést jelentenek a sertéságazat számára. Az EU piacán az állategészségügyi jogszabályokon túlmutató korlátozások és akadályok megkérdőjelezik az uniós szolidaritás elvét.

A V4 agrárkamarák képviselői egyetértettek abban, hogy az élelmiszertermelés fenntartható jövője megteremtésének – beleértve az élelmiszerbiztonság biztosítását -, együtt kell járnia a természeti erőforrások fenntartható kezelésének biztosításával, de nem támasztva túl szigorú környezeti követelményeket.
Forrás: NAK