0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Aszály után köpönyeg: eső és lehűlés

Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart a hét első napjaiban is. Egész héten sokfelé voltak kisebb-nagyobb esők az országban, majd vasárnap országos eső érkezett, ami kedd estig jelentős mennyiségű csapadékkal öntözi a talajt, kedden már többfelé havazásra van kilátás. Ezzel együtt a hőmérséklet is visszaesik, a héten ízelítőt kapunk a télből.

Végre véget ért a hosszan tartó aszályos időszak, és a mögöttünk álló héten megváltozott az időjárás jellege –  írja a met.hu. Péntek kivételével minden nap hullott valamennyi csapadék az országban, a hét elején havazás is előfordult. Összességében 10 és 30 mm közötti mennyiség esett hétfő reggelig, és ennek körülbelül a fele az időszak utolsó 24 órájában.

Ebből adódóan a talajok felszíne jellemzően sáros, de a 20 cm-nél mélyebb rétegekbe inkább csak a Dunántúlon jutott a nedvességből, a keleti országrészben igen szárazak a mélyebb talajrétegek.

A hőmérséklet ugyan jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest, és a hét elején reggeli fagyok is sokfelé előfordultak, de a hét második felében ismét melegebb lett a sokévi átlagnál.

Az őszi vetéseknek igen jót tett a bőséges eső és az enyhe időjárás. A száraz időben vontatottan, hiányosan kelt állományok valamelyest megerősödtek, bár a további enyhe időjárás sokat segítene a fejlődésükön.

A szárazság miatt elmaradt őszi talajmunkák is felgyorsulhatnak a hét közepétől.

Mi vár ránk?

A továbbiakban kedd estig még folytatódik a borult, csapadékos időjárás. Kedden az esőt az északi országrészben havazás váltja fel, máshol eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A csapadék intenzitása azonban csökken. Szerdán felszakadozik a felhőzet, és a hétvégéig többnyire napos, száraz időre van kilátás.

Szombaton a változó felhőzetből a Dunántúlon csapadék is előfordulhat, majd vasárnap ismét száraz időre lehet számítani.

A héten hideg idő lesz a jellemző, télies hőmérsékletekkel. A lehűlés már kedden elkezdődik, ekkor napközben sem emelkedik számottevően a hőmérséklet, szerdán hajnaltól pedig országszerte fagyos reggelekre kell készülni. A hóval borított tájakon a hét második felében akár -10 fokig is lehűl reggelente az idő, de máshol is -5 fok körüli értékek várhatók, és napközben is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A talajhőmérséklet is napról napra csökkenni fog, és vasárnapra más országszerte kevéssel fagypont alatt alakul az 5 cm-en mérhető érték. A hideg miatt az őszi vetések fejlődése ismét leáll.

A jelenlegi számítások szerint azonban vasárnap enyhülés kezdődik, és a jövő hét első felében kevésbé hideg, ismét csapadékos idő várható.
Forrás: met.hu