0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az erdélyi falugazdász-hálózat nem cél, hanem eszköz

Megtartotta első, alakuló ülését a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által foglalkoztatott falugazdászok testülete. Közel kétharmaduk, harminc év alatti, megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember.

Sebestyén Csaba RMGE-elnök az elmúlt hétvégére, a kolozsvári helyi agrártudományi egyetemre hívta össze azt a 15 + 3 (összesen 18) falugazdászt, akik az elkövetkező időszakban a gazdák és a vidéki lakosság érdekében népszerűsítési, szaktanácsadási és agrár-információs tevékenységet fognak végezni az RMGE felügyeletével – adta hírül a nak.hu. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – a magyar Agrárminisztérium pénzügyi támogatásával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségnyújtásával – Arad, Temes, Szatmár, Bihar, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér, Szeben, Beszterce-Naszód és Kolozs megyékben biztosítja a falugazdász-szolgálatot.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete közel harminc éve végzi ezt a munkát, többnyire apostoli munkaként, meghatározó szerepvállalással a területek visszaszolgáltatásában, a jövedelmező gazdálkodás kialakításában, a támogatások maximális igénybevételében folytatott tanácsadásban eljárásbeli gyakorlati segítségnyújtásban.

Főleg a szórvány magyarságban végzendő feladatok ellátása a legnagyobb kihívás, hiszen ezeken a területeken a magyar gazdák a legkiszolgáltatottabbak, nem jutnak megfelelő tájékoztatáshoz a lehetséges pályázatokról, a közösségi és hazai támogatásokról.

Sebestyén Csaba szerint a magyarországi falugazdász-szolgáltatások kiterjesztése a hátáron túli területekre nem cél, hanem eszköz, ahhoz hogy az erdélyi magyar gazdák minden közösségi, magyarországi és hazai támogatási rendszert kihasználhassanak, élhessenek a lehetőségekkel. Úgy vélte, a falugazdász-csapat összetétele ideális: közel kétharmaduk, harminc év alatti, megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember, egyharmaduk a „kovászt” jelentő idősebb nemzedékből került ki, akik korábban agrár-szaktanácsadásban vagy agrár-szakigazgatásban dolgoztak.

Sebestyén Csaba ígérete szerint az Erdélyi Gazda novemberi számában már lesz falugazdász-rovat is, amelyben minden szaktanácsadó bemutatkozhat, szakmai cikket közölhet, bemutathatja körzete agrár- és vidéki problémáit.

Forrás: nak.hu