Back to top

Egymillió méh pusztult el

Legkevesebb egymillió méh hullott el Dél-Afrikában, valószínűleg a borászok által használt vegyszer lehet a bűnös.

Brendan Ashley-Cooper, a Nyugat Fokföldi Méhészeti Egyesület Alelnöke a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a borászok által használt rovarölő, a fipronil lehet a Fokváros körüli méhészeket érintő méhpusztulás okozója.

Ashley-Cooper saját méhészetében a kaptárak 35-40 százaléka érintett, ami nagyjából 100 darab. Becslései szerint 1-1,5 millió méh pusztulhatott el.

Nem tudni, összesen mennyi méh van Dél-Afrikában, azonban ez a veszteség nem jelentős az egész populációt tekintve.

A feltételezett bűnös a rovarölő hatású fipronil, melyet széles körben használnak a növényvédelemben, de még házikedvencek bolhairtóiban is megtalálható. A szer az Európai Unióban szigorúan szabályozzák, és tilos olyan állatoknál alkalmazni, amelyet emberi fogyasztásra szánnak.

A fipronil tavaly Európában is problémát okozott, amikor holland tojástermelő gazdaságokból szennyezett tojások kerültek forgalomba.

Fokvárosban azonban gyakran használják a szőlészetekben és borászatokban a hangyák ellen. Azonban ez az első eset, hogy a fiproniltól méhek pusztuljanak el – mondta Ashley-Cooper. A házi- és a vadon élő méhek is érintettek a mérgezésben.

További vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák, valóban a fent említett vegyszer okozta-e a mostani mérgezést. A borászok és a kormány is együttműködik a méhészekkel, hogy ezt a problémát megoldják.

- Nagyjából egy hete kezdtek el érkezni a bejelentések, miszerint a kaptárak előtt elpusztult méheket találtak a méhészek – tette hozzá Ashley-Cooper. – A kaptárak nagyrészét érinti ez a probléma.

Azt is hozzátette, hogy a méhpusztulás a méztermelésre is hatással lesz, és elképzelhető, hogy nem mindenkinek jut méz idén Karácsonykor.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Történelmi siker: két magyar arany és egy ezüst a horgász VB-n!

A napokban ért véget Dél Afrikában a 2019-es Horgász Világjátékok, amelyről mind a férfi, mind pedig a női feeder csapatunk aranyéremmel térhetett haza, mellettük pedig a csónakos pergetőink is brillíroztak.

Erősödő magyar közreműködés a fejlődő országok agráriumának fejlesztésében

Magyar közreműködéssel megvalósítandó afrikai agrár-szaktanácsadói hálózat kialakítására és mintafarmok kiépítésére tett javaslatot Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Gilbert Fossoun Houngbóval, az ENSZ Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) elnökével folytatott római egyeztetésén.

Tragédia Ausztráliában: félmillió szarvasmarhát sodort el az árvíz

Teljes marhacsordákat, gazdasági épületeket söpört el az árvíz Ausztrália keleti részén. A kár becslések szerint elérheti a 210 millió dollárt. Az aszályos időszak után Queensland egyes részein egy hét alatt annyi eső esett, mint máskor egész évben.

Hol terem a legjobban a szamóca?

A mezőgazdaság sokat profitál a viráglátogató méhekből és más beporzó rovarokból. A bokorsávok és az erdőszélek pedig nagyon fontos élőhelyeik ezeknek az állatoknak. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan hatnak ezek a cserjesávok, illetve azok közelsége az erdőszélhez a szamóca beporzóira.

A Trichinella-fertőzöttség jelen van, de a terjedését megakadályozzák

A NÉBIH szerint a vadon élő állatoknál a Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul. Bár sertések is fogékonyak a fertőzésre, járványtól nem kell tartani. De a háztáji (vad)húsfeldolgozás kockázatos.

Fogproblémák a lovaknál

Bár napjainkban egyre több lótulajdonos érzi kötelességének, hogy a körmölések, patkolások és vakcinázások mellett átnézesse lova fogazatát is, sajnos még mindig sok helyen lehet találkozni azzal a gyakorlattal, amikor egy nehezebben lovagolható állatnál a lovas a zablacserében keresi a megoldást.

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

Fagyállót csak zárt üvegben tároljunk!

Minden autótulajdonos tudja, milyen fontos a téli jeges időszakban a fagyálló. Azonban ami az ember számára hasznos, az az állatok számára életveszélyes anyag. Soha ne hagyjunk állatok számára elérhető helyen fagyálló folyadékot!

Beteg marhák húsa hazánkban - jelenlegi helyzet

Lengyelország 2700 tonna gyanús eredetű marhahúst exportált az Európai Unió országaiba – közölte az ország főállatorvosa. A Nébih közleménye szerint az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba.