0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Három százalékkal nőtt a nyerstej kiviteli ára

Az előző havihoz képest kettő, az egy évvel korábbihoz viszonyítva három százalékkal emelkedett a nyerstej kiviteli ára. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele több mint kétszerese volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 95,78 forint volt kilogrammonként idén októberben, ami szeptemberhez képest háromszázalékos emelkedést jelent, ugyanakkor a tavalyi év azonos időszakához képest háromszázalékos elmaradást – írja a magyarhirlap.hu. A nyerstej kiviteli ára 114,77 forint volt kilogrammonként ebben a hónapban, az előző havihoz képest kettő, az egy évvel korábbihoz viszonyítva három százalékkal emelkedett. A kiviteli ár húsz százalékkal haladta meg a termelői átlagárat – írta legfrissebb jelentésében az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI).

A nyerstej termelői ára az Európai Unióban hat százalékkal, az Egyesült Államokban hét, Új-Zélandon tizennégy százalékkal csökkent ez év szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest.

A világpiacon a teljes tejporé ugyanekkor tizen­nyolc százalékkal csökkent, míg az ömlesztett vajé és a sovány tejporé egyaránt öt-öt százalékkal nőtt.

A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása 2018 negyvennegyedik hetében az előző hetihez képest 0,7 százalékkal kevesebb volt. Franciaországban ugyanekkor a tejfelvásárlás az előző év azonos hetitől 4,9 százalékkal maradt el. 

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint

a nyerstej kiszállítása huszonkilenc százalékkal csökkent 2018 októberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők negyvenhat százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók száztizennyolc százalékkal több nyerstejet exportáltak.

A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele több mint kétszerese volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban. Az AKI tanulmánya szerint a hazai előállítású vajkrém feldolgozói értékesítési ára négy, az adagolt vajé három százalékkal, a tejfölé két százalékkal nőtt, míg a trappista sajté és a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós, valamint dobozos friss tejé egyaránt két százalékkal, a gyümölcsös joghurté három százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé, a natúr joghurté és az ömlesztett sajté egyaránt négy százalékkal, a kefiré és a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé egyaránt hat százalékkal, a tehéntúróé hét százalékkal csökkent 2018 októberében az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül nem változott ugyanebben az összehasonlításban.

Forrás: magyarhirlap.hu