0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kiállítás Rákosmentén immár negyvenkilencedszer

A Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete idén is megrendezte hagyományos bemutatóját a Jókai Mór Referomátus Általános Iskola tornatermében Rákoscsabán. Közel félezer kisállatot láthattunk: legtöbbjük galamb volt: a frank dobostól kezdve kingeken át a magyar díszpostáig sok szép fajta gyönyörű egyedei tették felejthetetlenné az eseményt.

A madárkollekció, bár viszonylag kis egyedszámmal bírt, mégis figyelemreméltó volt, hiszen például kormos fejű törpepapagájt is bemutattak.

Ennél a fajnál gondot okoz, hogy gyakran keverik a fekete fejű törpepapagájjal, s az így világra jött hibridek termékenyek, ezért ma már ritkán láthatjuk tisztavérű egyedeit fogságban. Ráadásul a vadonban nincs belőlük 5-10 ezernél több, s számuk egyre fogy, ezért is fontos, hogy áldozatos munkával a madártenyésztők minél nagyobb genetikai értékkel bíró állományát tartsák fent.

A nyúlkollekcióban láthattunk a színes törpe és a törpe rex nyulak mellett mecklenburgiakat is. Ezek fekete kabátrajzosak voltak, akárcsak a kiállított óriás kosorrúak.

Az angol kosorrú nyúl különösen sokak érdeklődősét váltotta ki: bámulatosan hosszú füle nem mindennapi látványt nyújtott. A díszbaromfik közül a megszokott fajták mellett olyan ritkaságokat is elhoztak a tenyésztők, mint a holland törpe nyerges változata.

Őshonos állatfajtáink közül különösen sok keringő galambot láthattunk, így például budakeszi babos keringőket is, de szegedi magasszállókból is számottevő volt a felhozatal.

Viszont a kiállításról hiányoztak a magyar óriásnyulak, pedig volt olyan időszak – igaz, közel egy évtizeddel ezelőtt –, amikor szinte az ország összes jó minőségű magyar óriásnyulát itt sorakoztatták föl a tenyésztők.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu