Back to top

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)
Fotó: Sebestyén Jenő
A szokásos kilovaglást végezte Szabó Erzsébet, a Füzesgyarmati Polgárőrség lovas polgárőre és járőrtársa, Tóth Laura november 15-én délután 14 órakor, amikor a két önkéntes egyszer csak nagy füstre lett figyelmes a város határában. S mivel Biharnagybajom és Füzesgyarmat között több kilométer hosszan egy száraz ér húzódik – mely tele van nádassal, száraz avarral, fával – Szabó Erzsébet és Tóth Laura vágtára fogta a lovakat. Ekkor Laura lova megsérült, ezért Erzsébet egyedül lovagolt tovább a helyszínre, ahol a nagy szél hatására addigra már több száz méteres szakaszon leégett a száraz ér, és a tűz terjed tovább Füzesgyarmat felé - írja a beol.hu.

Összesen négy tűzoltóautó vonult ki a bejelentésre, három Szeghalomról, egy a füzesgyarmati önkéntes tűzoltóságtól.

A lovas annak érdekében, hogy az oltási munkát segítse, kilovagolt a műúthoz és útbaigazította a kiérkezőket, emellett az oltási munkálatok végéig a helyszínen maradt.

– A tűzoltók egyszerre kezdték meg a lángok megfékezését mindkét oldalról, azonban voltak olyan részek, ahová nem tudtak bemenni, ezért segítettem nekik, ott maradtam és lóháton mentem be a problémás helyekre. Megnéztem, hogy hol ég még a tűz, hol aludt már el – idézte fel a történteket a polgárőr, akinek még soha nem volt még ehhez hasonló szituációban sem része. –

Ez volt az első ilyen esetem. A lovam végig nagyon készséges volt, nem ijedt meg egyáltalán, a tűzön és füstön is keresztülment.

A tűzesetet Erzsébet visszaemlékezése szerint mintegy 20 perc alatt sikerült megfékezniük a kiérkező szakembereknek. Mint, ahogy az Országos Polgárőr Szövetség oldalán is olvasható, a feltételezések szerint az eset azért történt, mert valakik ki akarták tisztítani az árkot a nádtól és a hulladékoktól, s úgy gondolták, hogy a legjobb megoldás, ha meggyújtják azt, de a nagy szél miatt elterjedt a tűz.

Takács Zuzanna az év lovas polgárőre

Zuzanna véleménye szerint Magyarországon a lovas polgárőrök alkotják a legnagyobb lovas közösséget, számuk meghaladja az ezret is - írja a kemma.hu. Ő viszont azon kevesek közé tartozik, akik

nemcsak az erdőkön, mezőkön és földutakon látnak el rendszeresen szolgálatot, de gyakran tart lovasbemutatókat is

, melyeken mindig lenyűgözi a nézőket. Ilyenkor Gandalf nevű „barátja” kápráztatja el leginkább az érdeklődőket, aki nem fél a tűztől, a füsttől, de nem ijed meg a fegyverek ropogásától sem.

Meggyőződése, hogy ezen produkciói is hozzájárultak ahhoz, hogy országos szintű kitüntetésben részesült. Önmagában viszont ez kevés lett volna. Valószínűleg sokkal többet nyomott a latban, hogy rendszeresen jár szolgálatba. Ilyenkor Oroszlányból Kisbérre szállítja lovait, vagy Komárom-Esztergom megye más településeire, de az is előfordult már, hogy az ország távolabbi pontjaira. Takács Zuzana ugyanis olyan polgárőr, akire mindenhol számíthatnak.

 

Forrás: 
beol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Bevált az indiai dolgozó a tehenészetben

Mára az ország több tehenészetében is dolgoznak külföldi vendégmunkások, miután helyi, magyar munkaerőt nem nagyon lehet találni az állatokkal való munkára. A bevándorlók közül is kiemelkednek az indiai dolgozók, akikkel nagyon jó tapasztalatok vannak az ország több tehenészetében is. Egyikük, Sandeep Kumar nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak.

Hölgyek nyeregben

Mezőhegyes 235 esztendővel ezelőtt alapított ménesbirtoka adott otthont a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny idei döntőjének. A szervezők a hazai lovaskultúra szimbolikus helyszínének értékeit bemutatva igyekeztek ráirányítani a szélesebb közönség figyelmét e tradicionális hivatásra. Mint kiderült, a képzés különösen népszerű a hölgyek között: a döntőbe ugyanis kizárólag lányok jutottak be.

Eb a vadász kutya nélkül II.

A vadászkutyafajtákat több csoportra lehet tagolni. A különböző típusú vadászatokra más és más adottságú kutyafajták alkalmasak leginkább. A fajták a vadászaton belül eltérő feladatokra használhatók, és a bennük lévő ösztön felcsiszolásával hozható ki belőlük a legtöbb.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.