Back to top

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)
Fotó: Sebestyén Jenő
A szokásos kilovaglást végezte Szabó Erzsébet, a Füzesgyarmati Polgárőrség lovas polgárőre és járőrtársa, Tóth Laura november 15-én délután 14 órakor, amikor a két önkéntes egyszer csak nagy füstre lett figyelmes a város határában. S mivel Biharnagybajom és Füzesgyarmat között több kilométer hosszan egy száraz ér húzódik – mely tele van nádassal, száraz avarral, fával – Szabó Erzsébet és Tóth Laura vágtára fogta a lovakat. Ekkor Laura lova megsérült, ezért Erzsébet egyedül lovagolt tovább a helyszínre, ahol a nagy szél hatására addigra már több száz méteres szakaszon leégett a száraz ér, és a tűz terjed tovább Füzesgyarmat felé - írja a beol.hu.

Összesen négy tűzoltóautó vonult ki a bejelentésre, három Szeghalomról, egy a füzesgyarmati önkéntes tűzoltóságtól.

A lovas annak érdekében, hogy az oltási munkát segítse, kilovagolt a műúthoz és útbaigazította a kiérkezőket, emellett az oltási munkálatok végéig a helyszínen maradt.

– A tűzoltók egyszerre kezdték meg a lángok megfékezését mindkét oldalról, azonban voltak olyan részek, ahová nem tudtak bemenni, ezért segítettem nekik, ott maradtam és lóháton mentem be a problémás helyekre. Megnéztem, hogy hol ég még a tűz, hol aludt már el – idézte fel a történteket a polgárőr, akinek még soha nem volt még ehhez hasonló szituációban sem része. –

Ez volt az első ilyen esetem. A lovam végig nagyon készséges volt, nem ijedt meg egyáltalán, a tűzön és füstön is keresztülment.

A tűzesetet Erzsébet visszaemlékezése szerint mintegy 20 perc alatt sikerült megfékezniük a kiérkező szakembereknek. Mint, ahogy az Országos Polgárőr Szövetség oldalán is olvasható, a feltételezések szerint az eset azért történt, mert valakik ki akarták tisztítani az árkot a nádtól és a hulladékoktól, s úgy gondolták, hogy a legjobb megoldás, ha meggyújtják azt, de a nagy szél miatt elterjedt a tűz.

Takács Zuzanna az év lovas polgárőre

Zuzanna véleménye szerint Magyarországon a lovas polgárőrök alkotják a legnagyobb lovas közösséget, számuk meghaladja az ezret is - írja a kemma.hu. Ő viszont azon kevesek közé tartozik, akik

nemcsak az erdőkön, mezőkön és földutakon látnak el rendszeresen szolgálatot, de gyakran tart lovasbemutatókat is

, melyeken mindig lenyűgözi a nézőket. Ilyenkor Gandalf nevű „barátja” kápráztatja el leginkább az érdeklődőket, aki nem fél a tűztől, a füsttől, de nem ijed meg a fegyverek ropogásától sem.

Meggyőződése, hogy ezen produkciói is hozzájárultak ahhoz, hogy országos szintű kitüntetésben részesült. Önmagában viszont ez kevés lett volna. Valószínűleg sokkal többet nyomott a latban, hogy rendszeresen jár szolgálatba. Ilyenkor Oroszlányból Kisbérre szállítja lovait, vagy Komárom-Esztergom megye más településeire, de az is előfordult már, hogy az ország távolabbi pontjaira. Takács Zuzana ugyanis olyan polgárőr, akire mindenhol számíthatnak.

 

Forrás: 
beol.hu/kemma.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Haszongalambok takarmányozása (2. rész) - Takarmány-kiegészítők és természetes anyagok

Húsgalambjaink takarmányozásában az ásványi kiegészítők közül a konyhasó használata a leggyakoribb, mint erről már korábban is említést tettünk. Fontos a só tisztasága, és mivel nedvszívó anyag, gyorsan csomósodik. A galambok elé tett sóban előforduló sócsomók akár sómérgezést is okozhatnak.

Robot cowboy segít terelni a marhákat - videóval

Az USA egyik nagy marhavágóhídján egy robot is munkába állt. A távirányítású masina feladata, hogy az emberek munkáját biztonságosabbá tegye – elvégre napi 5000 darab, 600 kilónál is nehezebb marhát kell megmozgatniuk.

Kasztrálás csak teljes érzéstelenítéssel

Németországban 2021-től tilos lesz teljes érzéstelenítés nélkül állatokat kasztrálni. A 2018. decemberében elfogadott új törvény az eddigi legnagyobb lépés, amit az EU tett a malacok kasztrálásának befejezése felé.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Idén is lesz állásbörze az állatorvosoknak

A tavalyi első, állatorvosoknak szóló állásbörze sikerén felbuzdulva újabb, potenciális munkáltatóknak és lelkes pályakezdőknek szóló eseményt szerveznek idén is az Állatorvostudományi Egyetemen.

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.