0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lovas polgárőrök észleltek tüzet

Füzesgyarmat felé terjedő tüzet fedezett fel a szokásos kilovaglás (lójáratás) közben két lovas polgárőr november idusán a település határában, Biharnagybajom és Füzesgyarmat között.

A szokásos kilovaglást végezte Szabó Erzsébet, a Füzesgyarmati Polgárőrség lovas polgárőre és járőrtársa, Tóth Laura november 15-én délután 14 órakor, amikor a két önkéntes egyszer csak nagy füstre lett figyelmes a város határában. S mivel Biharnagybajom és Füzesgyarmat között több kilométer hosszan egy száraz ér húzódik – mely tele van nádassal, száraz avarral, fával – Szabó Erzsébet és Tóth Laura vágtára fogta a lovakat. Ekkor Laura lova megsérült, ezért Erzsébet egyedül lovagolt tovább a helyszínre, ahol a nagy szél hatására addigra már több száz méteres szakaszon leégett a száraz ér, és a tűz terjed tovább Füzesgyarmat felé – írja a beol.hu.

Összesen négy tűzoltóautó vonult ki a bejelentésre, három Szeghalomról, egy a füzesgyarmati önkéntes tűzoltóságtól.

A lovas annak érdekében, hogy az oltási munkát segítse, kilovagolt a műúthoz és útbaigazította a kiérkezőket, emellett az oltási munkálatok végéig a helyszínen maradt.

– A tűzoltók egyszerre kezdték meg a lángok megfékezését mindkét oldalról, azonban voltak olyan részek, ahová nem tudtak bemenni, ezért segítettem nekik, ott maradtam és lóháton mentem be a problémás helyekre. Megnéztem, hogy hol ég még a tűz, hol aludt már el – idézte fel a történteket a polgárőr, akinek még soha nem volt még ehhez hasonló szituációban sem része. –

Ez volt az első ilyen esetem. A lovam végig nagyon készséges volt, nem ijedt meg egyáltalán, a tűzön és füstön is keresztülment.

A tűzesetet Erzsébet visszaemlékezése szerint mintegy 20 perc alatt sikerült megfékezniük a kiérkező szakembereknek. Mint, ahogy az Országos Polgárőr Szövetség oldalán is olvasható, a feltételezések szerint az eset azért történt, mert valakik ki akarták tisztítani az árkot a nádtól és a hulladékoktól, s úgy gondolták, hogy a legjobb megoldás, ha meggyújtják azt, de a nagy szél miatt elterjedt a tűz.

Takács Zuzanna az év lovas polgárőre

Zuzanna véleménye szerint Magyarországon a lovas polgárőrök alkotják a legnagyobb lovas közösséget, számuk meghaladja az ezret is – írja a kemma.hu. Ő viszont azon kevesek közé tartozik, akik

nemcsak az erdőkön, mezőkön és földutakon látnak el rendszeresen szolgálatot, de gyakran tart lovasbemutatókat is

, melyeken mindig lenyűgözi a nézőket. Ilyenkor Gandalf nevű „barátja” kápráztatja el leginkább az érdeklődőket, aki nem fél a tűztől, a füsttől, de nem ijed meg a fegyverek ropogásától sem.

Meggyőződése, hogy ezen produkciói is hozzájárultak ahhoz, hogy országos szintű kitüntetésben részesült. Önmagában viszont ez kevés lett volna. Valószínűleg sokkal többet nyomott a latban, hogy rendszeresen jár szolgálatba. Ilyenkor Oroszlányból Kisbérre szállítja lovait, vagy Komárom-Esztergom megye más településeire, de az is előfordult már, hogy az ország távolabbi pontjaira. Takács Zuzana ugyanis olyan polgárőr, akire mindenhol számíthatnak.

 

Forrás: beol.hu/kemma.hu