0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rómában ülésezett a Világélelmezési Program Végrehajtó Bizottsága

A globális problémákra adható helyi megoldásokról tárgyaltak a diplomaták Rómában, a Világélelmezési Program (WFP) Végrehajtó Bizottságának ülésén. Az eseményen hazánkat Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Az agrártárca helyettes államtitkára a WFP ügyvezető igazgatójának, David Beasleynek nyitóbeszédére reagálva méltatta a nemzetközi szervezet helyi megélhetés biztosítására irányuló erőfeszítéseit, amelyeknek segítségével csökkenthető az éhezés, a szegénység és a munkanélküliség, ezáltal pedig mérsékelhetők a migráció kiváltó okai.

Belánszky-Demkó Zsolt kitért arra is, hogy a szegényebb, élelmiszerhiánnyal küzdő településeken a helyi termelők munkáját segítő mezőgazdasági fejlesztések támogatása elengedhetetlen. Az elmaradottabb térségekben ugyanis a szegény sorban élő, vidéki lakosság megélhetése ezzel biztosítható.

Emellett elismerését fejezte ki a szervezet tevékenysége iránt a fenntartható élelmezési rendszerekre történő átállás előmozdítása kapcsán, valamint kiemelte a humanitárius és fejlesztési jellegű segítségnyújtás közötti összhang megteremtésében elért eredményeket is.

A helyettes államtitkár római látogatása során egyeztetést folytatott Laurent Thomas FAO főigazgató helyettessel.

A megbeszélésen áttekintették a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetét, valamint megállapodtak a FAO és a magyar egyetemek közti partnerségi együttműködés kialakításáról.

Jelentős diplomáciai előrelépést és kiemelt figyelmet jelent hazánk számára, hogy idén Kálmán Zoltán, Magyarországnak az ENSZ római székhelyű mezőgazdasági és élelmezési szervezeteihez rendelt állandó képviselője tölti be a Világélelmezési Program Végrehajtó Bizottságának elnöki tisztségét, akit a tagországok egyhangú szavazással választottak meg.

Forrás: AM Sajtóiroda