Back to top

Biomarkerekkel a méhpusztulás ellen

A kanadai Québecben 2013-ban figyeltek meg abnormálisan magas mézelőméh-halálozási arányokat. A számos lehetséges tényező közül kiemelt fontosságúnak azonosították a méhek peszticidekkel történő érintkezését, ami növekvő aggodalomra adott okot.

A kukoricatáblákon például a vetőmag csávázásakor a bevonatolásához használt rovarirtó szerek maradékai nagy koncentációban vannak jelen, így a neonikotinoidok is, ami igen mérgező a méhekre. A neonikotinoidokkal kapcsolatos vizsgálatokból tudható, hogy ezek a vegyületek növelik egy kémiai mediátort elbontó enzim, az acetilkolinészteráz (AChE) aktivitását a gerinctelen állatokban, még akkor is, ha azok csak szub-letális dózisnak vannak kitéve. Ennek ismeretében a kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy

a mézelő méhek AChE-aktivitása megváltozott-e a neonikotinoid vegyületekkel történt expozíciót követően.

Egyben megvizsgálták a kukoricaföldeken használt egyéb vegyszerek, az atrazin és a glifozát lehetséges hatásait is.

A virágporszórást megelőzően egy héttel háromféle mezőgazdasági területtípus közelébe telepítettek méhkaptárakat. Az egyik egy minősített organikus gazdaság kukoricaföldje volt, a következő egy hagyományosan termesztett kukoricás, a harmadik táblán nem termesztettek kukoricát. Ezzel egy időben a méheket a neonikotinoid inszekticidek (imidakloprid és clothianidin) és gyomirtó szerek (atrazin és glifozát) növekvő szub-letális dózisával kezelték, ellenőrzött körülmények között. A megnövekedett AChE-aktivitást minden területen 2 hetes expozíció után mutatták ki.

A hagyományos technológiát alkalmazó kukoricatáblához közeli méhek magasabb értéket mutattak, mint az organikus gazdaság kukoricaföldjén és a nem művelt területeken. A méhekben az AChE aktivitása a neonikotinoidokra adott válaszként emelkedett, de a glifozát expozíció esetén enyhe csökkenést figyeltek meg.

A kutatók ezeket az eredményeket, azaz az AChE-aktivitás mérését potenciális biomarkernek ajánlják a neonikotinoid expozíció megítélésére.
Forrás: 
Environmental Science and Pollution Research/Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Végre hó alatt az őszi vetés

A hét végén összefüggő, változó vastagságú hóréteg alakult ki az országban, mely védi az őszi vetéseket. A héten is marad a változékony, télies időjárás: lesz kemény éjszakai fagy és enyhe nappal, napsütéses és ködös idő, valamint vegyes halmazállapotú csapadék is.

Jelentősen csökkent a vágómarha ára

A KSH előzetes becslése szerint az elmúlt évhez képest 2018-ban a mezőgazdaság kibocsájtása 3,1 százalékkal 2600 milliárd Ft fölé nőtt. A növénytermesztés és a kertészet teljesítménye 1,8, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal lett nagyobb. Az élő állatok kibocsájtása 8,1, az állati termékeké pedig 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Legjobban a baromfiágazat fokozta a teljesítményét.

Újabb csapás jön a magyar méhészekre?

Karlsruhéban több ázsiai lódarázs (Vespa velutina) fészkét semmisítettek meg. A helyi méhészek immár az invazív faj kártételeiről is beszámoltak. A lódarázs hazánkban való megjelenése és elterjedése hatékony szaporodási stratégiája miatt borítékolható. Jogos a felvetés, hogy a hazai méhészeknek okulva a francia és német tapasztaltakból átfogó stratégiával készüljenek fel a kártevő megjelenésére.

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.