0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Feldman: jön a digitális agrárstratégia

A digitalizáció, az öntözésfejlesztés valamint az osztatlan közös tulajdon ügyében várható lépés az Agrárminisztérium részéről a közeljövőben – mondta el Feldman Zsolt szerdán a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján. Az államtitkár hozzátette: a magyar mezőgazdaság néhány téren jól teljesít, más termékek esetében egyelőre az esélye van meg a sikerre.

Magyarország egyes ipari zöldségnövények, olajos növények, valamint a baromfi és néhány más termék piacán számít versenyképesnek, de több olyan területet is lehet azonosítani, amelyben egyelőre csak a lehetőség van meg a sikerre – fogalmazott Feldman Zsolt szerdán Siófokon. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára erről a Portfolio Agrárszektor Konferenciáján beszélt. Kifejtette:

a további fejlődés, a digitalizáció, a technológiai előrelépés jelentősen segíthet abban, hogy a magyar agrárium további eredményeket érjen el.

Ezt elősegítendő a kormány hamarosan elfogadhatja a digitális agrárstratégiát, amely segíti a mezőgazdaság digitális átállását. Az államtitkár szerint az élelmiszer-feldolgozás támogatása szintén kifejezetten fontos a versenyképesség érdekében, ezért a kormányzat 2014 óta nagyobb gondot fordít erre a területre is.

A szektort érintő intézkedésekről szólva kifejtette: a ciklus végéig el kívánja érni a kormányzat, hogy rendezze a szerződéses rendszerek fejlesztését, a termelő-felvásárló viszonyokat a stabil piaci együttműködési környezet kialakításának érdekében.

Várhatóan a jövő év elején a szaktárca egy javaslatcsomaggal él majd az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás egyszerűsítése érdekében,

valamint hozzálát az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásának.

Feldman Zsolt elmondta: a Magyar Államkincstár közvetlen támogatás címen eddig 148 ezer gazdálkodónak 121 milliárd forint előleget fizetett ki, év végéig 230 milliárd forint előleg és részfizetés teljesítését tervezi.

youtube://v/yCzdHA9Da6g

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu