0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kormányváltók a magángazdaságokban

A generációk közötti viták szinte elkerülhetetlenek. Ez is az egyik mondandója volt annak a generációváltást, a borászatokat elemző szekciónak, mely Siófokon, az Agrárszektor Konferencián tartottak. Bár eleinte úgy tűnt, a párhuzamosan futó előadások között elvesznek az érdeklődők, meglepetésünkre hamar megtelt a terem.

Büdi Károly – vagy ahogyan mondhatnánk, XIII. Büdi Károly – Alsódobszán már tizenhárom generáció tapasztalatával felvértezett család legifjabb sarja, akik 1868 óta ugyanazon a telephelyen gazdálkodnak. A gyökerek fontosságát hangsúlyozta az Agro-Tár Kft. ügyvezetője, hogy nyolc generáció nyugszik az alsódobszai temetőben, a ház pedig, amiben családjával élnek, a dédnagyapa által épített családi fészek volt. Az alsódobszai Bűdi Károly tudatosan készült az agrár pályára. Az 1998-ban alapított Agro-Tár Kft. mindmáig prosperáló gazdasági társaság. Ahogyan a szakember elmondta, precíziós, de helyesebben helyspecifikus termelést folytatnak.

Múltjuk nem csak az eredményes gazdálkodásra kötelezi ifjabb és idősebb Büdi Károlyt, de nagy figyelmet fordítanak a településük életére, a környezeti értékek megóvására, a jövő generációjának segítésére.

A gazdaságukban eltöltött két évtized tapasztalatával a háta mögött fogalmazta meg a generációk közötti különséget. A „legendás zöldkönyv” a régi idők szimbóluma. Jelzi az idősebb generációk számítógépes ismeretének hiányát, a hibázás lehetőségét, a tapasztalatokon alapuló gazdálkodást.

Ezt állította szembe a digitális táblatörzskönyvvel, a felhasználói szintű számítógépes ismerettel, az egyre gyarapodó adathalmazzal.

A szakember kiemelte, a tapasztalat fontosságát, ami az évek alatt összegyűlt hibás döntésekből levont következtetések végeredménye.

A gazdák jelentős része rendelkezik az alapadatokkal, de nem használják ki az ebből eredő eredményeket a termelés során. Nagyon sok olyan információszerzési csatorna áll rendelkezésre, amelyek másfél évtizede még elérhetetlenek voltak. A kérdés csak az, ezt az adathalmazt miképpen lehet az eredményes gazdálkodás érdekében kiaknázni. Itt pedig már megjelennek a generációs különbségek. Hiszen az adatok kiértékelés után jön az érzelemmentességre törekvő, objektív döntéshozatal.

Véleménye szerint a tapasztaltabb generáció feladata, hogy elismerje, soha nem késő tanulni,

Engedjenek teret az új és modern technológiai elemek térnyerésének. Talán a legfontosabb pedig, hogy bízzanak az új generációban.

Az új generáció feladata, hogy az elődök tapasztalataira építve – és nem elvetve azokat – a hétköznapokba bevonják a legkorszerűbb technológiát. Mindez pedig kitartás és szakmai alázat nélkül nem fog menni.

 

Forrás: magyarmezogazdasag