0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A sárgamellényes tüntetők veszélyeztetik az élelmiszerszállítást

Az Emmanuel Macron vezette francia kormány gazdaságpolitikája ellen már hetek óta változó intenzitással tüntető sárgamellényes demonstrálók jelentős veszteséget okoznak az élelmiszer-áruházaknak, és már-már veszélyeztetik az élelmiszer-ellátást.

A perpignani Frutas Ponche France nagykereskedelmi vállalat vezetője, Charles Farran szerint a sárgamellényes mozgalom akadályozza a kereskedelmet. Az emberek attól félnek, hogy a tüntetés kiszélesedése miatt az áruszállítás akár teljesen megszűnhet.

Most még a tüntetők nem vették teljes blokád alá az utakat, az áruszállító járműveket átengedik, de a közlekedési akadályok jelentős mértékben lassítják ezek előrejutását. A spanyol termelők például attól félnek, hogy a termékeik megromlanak, amire célba érnek, és nem fizetik ki őket. Charles Farran szerint egyelőre nincs élelmiszerhiány, de a készletek rohamosan fogynak az üzletekben.

Saint-Étienne-lès-Remiremont-ban például a szupermarketeknek korábban kellett bezárniuk, mert kifogytak a frissáru-készletek.

A Leclerc bevásárlóközpont tulajdonosa személyesen szólította föl a tüntetőket, hogy ne akadályozzák az áruszállítást, ám a párbeszéd annyira elmérgesedett, hogy a rendőrségnek kellett közbelépnie.

Az immár a határokon is átnyúló tüntetés a karácsonyi bevásárlási időszakot nyitó „fekete pénteknek” is keresztbe tett az áruházakban. Egy észak-franciaországi Auchan áruházban az erre a hévégére tervezett forgalom 40 százalékát érték csak el, ami az áruházvezető szerint behozhatatlan. Óriási a kiesésük az élelmiszer-házhozszállító cégeknek is. A France Info szerint a Châteaurenard-i National Interest Market is képtelen volt teljesíteni a megrendeléseket. A tönkrement áru miatti napi kiesésük 3-4 ezer euró.

Egyesek szerint a helyzet csak fokozódik, és a tüntetők további, erőteljesebb blokádokat terveznek a szupermarketek köré.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.com