0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Új szintre léptek a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek

A legújabb kísérleti eredmények részletei az eddiginél jóval szélesebb körben válhatnak ismertté: az AGROmashEXPO-n díjazzák a szakmaszervezetek a legkiválóbb fajtanemesítőket, akik munkásságáról a NAKlapban is olvashatnak majd a gazdák.

Az idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket az eddiginél is komolyabb szakmai összefogás kísérte: a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) munkáját ez évtől ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is támogatja. Egyebek mellett ennek fontosságáról is beszéltek a felek a kísérletek eredményeinek kihirdetésekor, amelyre a Fajtakísérleti Innovációs Tanács ülésén került sor.

Takács Géza, a VSZT elnökének szavai szerint a 2007-ben indult kezdeményezés folyamatos fejlődést mutatott eddig is, a NAK-kal kötött szövetséggel azonban új szintre lépett. Mint mondta,

az idei kísérletek minden eddiginél pontosabb adatokat szolgáltatnak az egyes fajtákról a gazdáknak, akik így könnyebben választhatják ki számukra a legmegfelelőbbet azok közül.

„Ezúttal külföldről is megkerestek bennünket szakemberek, hogy mondjuk el nekik, hogy csináltuk mindezt” – árulta el Takács Géza, aki szerint éppen ezért most egyfajta példát is sikerült állítaniuk a kísérleteket végzőknek.

A magyar vetőmagtermesztés hosszú évek óta tartó sikerességét hangsúlyozta Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke. „Jelenleg hatodikok vagyunk e téren a világban, ezt az eredményt azonban meg is kell tartani, ehhez pedig a kamara kész anyagi segítséget nyújtani” – hangsúlyozta. A szakember szerint a kísérletek eredményeit széles körben kell terjeszteni, hiszen azok az eredményes gazdálkodás érdekében rendkívül fontosak. Éppen ezért teszik közzé az eredményeket a kamara 340 ezer példányszámban megjelenő újságjában is, a NAKlapban, amelyhez ingyen juthatnak hozzá a gazdálkodók.

Joszt-Takács Nóra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fajtakísérleti referense szerint erre nagy szükség van, hiszen a Nemzeti Fajtajegyzékben mintegy 300 államilag elismert kukoricafajta szerepel. Mint mondta,

idén a 11 kísérleti helyen 7 fajtatulajdonos 45 hibridjét vizsgálták a szakemberek 4 éréscsoportban.

Az idei kukorica posztregisztrációs kísérletek fontosságát jelzik Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke által elmondottak is. A szakember ugyanis az ülésen jelentette be, hogy a kísérletekben részt vett fajtatulajdonosok számára ünnepélyes díjátadót szerveznek a januári AGROmashEXPO-n.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság