Back to top

Verseny a műtrágyapiacon

Elsősorban az energiahordozók, főképp a földgáz ára határozza meg a műtrágyák árát, és a terményárakkal való együtt mozgásuk arra utal, hogy mindkét áruféleségre befolyásoló tényező az energiaár, derült ki a siófoki Agrárszektor Konferencia első napján rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A műtrágyapiac korábban a szabályozott, államilag támogatott területek közé tartozott, vámokkal, kvótákkal, csak nemrégiben vált szabaddá a verseny. A gyárak képviselői abban egyetértettek, hogy a verseny ösztönzi a fejlesztést, az új termékek bevezetését.

Az importtal a termelők sok új típusú trágyát ismertek meg, azonban ezek jobb hasznosításához az ő tudásukat is bővíteni kell.

Aranyosi Károly (IKR Agro Kft.) szerint tíz éve még senki nem gondolta volna, hogy a hazai gazdálkodók megcélozzák a 8-9 tonnás búzahozamokat, amit többek közt a tápanyagellátással kell megalapozni. Balássy Ákos (EuroChem) elmondta, hogy a cég prémium termékeivel szemléletváltást is el szeretnének érni, fontos, hogy a termelők ne a műtrágyamennyiséget figyeljék, hanem a hasznosulást is.

A magyar műtrágyapiac értéke 134 milliárd forint volt tavaly, tudtuk meg Pesti Csabától, az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársától, és a 2000-es évek elejétől kezdve folyamatos volt a növekedés, bár az üteme az utóbbi 2-3 évben lassult.

2004-hez képest ma két és félszer annyit költenek egy hektár trágyázására a termelők.

A KSH adatai szerint műtrágyaexportunk 114, importunk 39 milliárd forint értékű.

A gyárak már régóta megvannak, tette hozzá Rácz Zoltán (Nitrogénművek), a verseny során átrendeződések lehetnek. A termelők számára viszont az a legfontosabb, hogy megbízható forrásból szerezzék be a termékeket és figyeljenek a hatóanyag-tartalomra. A horvátországi Petrokemija mostantól nagyobb hangsúllyal jelenik meg a magyar piacon, mondta Suba Péter igazgatósági tag.

Fotó: Farmers Edge
Szabó Balázs családi céget vezet, szerinte a kicsik a specializáltabb termékekkel vehetik föl a versenyt. Ők előbb kezdtek precíziós gazdálkodást folytatni és csak később vágtak bele a műtrágyagyártásba, mert a 12 fontos tápelem közül csak háromnak a precíziós kijuttatása volt megoldott. A vállalkozás most több mint 30-féle speciális műtrágyát gyárt.

Az árak alakulására a földgáz árának van a legnagyobb hatása, ugyanis a nitrogénműtrágya önköltségének 65-70 százalékát ez adja.

További befolyásoló tényező a kereslet-kínálat alakulása, a termékhez jutás lehetősége, a logisztika, az árfolyam, és léteznek spekulatív kereskedelmi hatások is. Az például, hogy Kínában bezártak egy gyárat, módosította az európai pici folyamatokat is, a Duna alacsony vízállása pedig a szállítást drágítja meg, említettek néhány példát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Frontok és az évszakhoz képest enyhe idő várható

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A tárolókapacitás növelése segítheti a hagymaágazatot

A hazai hagymaágazat versenyképességének növelését célozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év a termelők szempontjából eredményes volt, a termelőket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).