Back to top

Verseny a műtrágyapiacon

Elsősorban az energiahordozók, főképp a földgáz ára határozza meg a műtrágyák árát, és a terményárakkal való együtt mozgásuk arra utal, hogy mindkét áruféleségre befolyásoló tényező az energiaár, derült ki a siófoki Agrárszektor Konferencia első napján rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

A műtrágyapiac korábban a szabályozott, államilag támogatott területek közé tartozott, vámokkal, kvótákkal, csak nemrégiben vált szabaddá a verseny. A gyárak képviselői abban egyetértettek, hogy a verseny ösztönzi a fejlesztést, az új termékek bevezetését.

Az importtal a termelők sok új típusú trágyát ismertek meg, azonban ezek jobb hasznosításához az ő tudásukat is bővíteni kell.

Aranyosi Károly (IKR Agro Kft.) szerint tíz éve még senki nem gondolta volna, hogy a hazai gazdálkodók megcélozzák a 8-9 tonnás búzahozamokat, amit többek közt a tápanyagellátással kell megalapozni. Balássy Ákos (EuroChem) elmondta, hogy a cég prémium termékeivel szemléletváltást is el szeretnének érni, fontos, hogy a termelők ne a műtrágyamennyiséget figyeljék, hanem a hasznosulást is.

A magyar műtrágyapiac értéke 134 milliárd forint volt tavaly, tudtuk meg Pesti Csabától, az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársától, és a 2000-es évek elejétől kezdve folyamatos volt a növekedés, bár az üteme az utóbbi 2-3 évben lassult.

2004-hez képest ma két és félszer annyit költenek egy hektár trágyázására a termelők.

A KSH adatai szerint műtrágyaexportunk 114, importunk 39 milliárd forint értékű.

A gyárak már régóta megvannak, tette hozzá Rácz Zoltán (Nitrogénművek), a verseny során átrendeződések lehetnek. A termelők számára viszont az a legfontosabb, hogy megbízható forrásból szerezzék be a termékeket és figyeljenek a hatóanyag-tartalomra. A horvátországi Petrokemija mostantól nagyobb hangsúllyal jelenik meg a magyar piacon, mondta Suba Péter igazgatósági tag.

Fotó: Farmers Edge
Szabó Balázs családi céget vezet, szerinte a kicsik a specializáltabb termékekkel vehetik föl a versenyt. Ők előbb kezdtek precíziós gazdálkodást folytatni és csak később vágtak bele a műtrágyagyártásba, mert a 12 fontos tápelem közül csak háromnak a precíziós kijuttatása volt megoldott. A vállalkozás most több mint 30-féle speciális műtrágyát gyárt.

Az árak alakulására a földgáz árának van a legnagyobb hatása, ugyanis a nitrogénműtrágya önköltségének 65-70 százalékát ez adja.

További befolyásoló tényező a kereslet-kínálat alakulása, a termékhez jutás lehetősége, a logisztika, az árfolyam, és léteznek spekulatív kereskedelmi hatások is. Az például, hogy Kínában bezártak egy gyárat, módosította az európai pici folyamatokat is, a Duna alacsony vízállása pedig a szállítást drágítja meg, említettek néhány példát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

Steril egyedekkel az almamoly ellen

Immár több mint 25 éve sikeresen küzdenek a kanadai Brit Kolumbia Állam alma- és körteültetvényeiben az almamoly ellen steril egyedek betelepítésével. Újabban drónokkal juttatják ki a hibernált lepkéket az ültetvényekbe, amiket ipari méretekben szaporítanak Osoyoos-ban.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.

EASY on board alkalmazás most Tasc Controller basic-kel

A CLAAS EASY on Board alkalmazásával a gép vezérlése iPad segítségével, ISOBUS-kapcsolaton keresztül lehetséges. Mostantól az adatok dokumentációjához az ISOBUS Task Controller basic (TC BAS) funkció is elérhető az applikációban. A 365FarmNet-tel ráadásul kényelmesen, online is hozzá lehet férni a megbízás-menedzsmenthez és a dokumentációhoz.