Back to top

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

A projektben résztvevő szakértői csoport a közelmúltban egy élő technológiai bemutatót tartott egy holland üvegházban. A robot egy autonóm mobil platformból áll, robotizált gyümölcsszedő karokkal felszerelve.

A paprika gyűjtő robot automatizálja az üvegházakban végzendő munkát.

The SWEEPER robot (English)

 

A projekt honlapján olvashatjuk, hogy a paprika szedő robotot arra tervezték, hogy olyan egyszárú növényekről az érett termést, amely a levelek által kis mértékben van takarva, leszedje.

A teszt eredmények azt mutatják, hogy a robot össze tudja gyűjteni az érett paprikákat, egész pontosan egy darabot 15 másodperc alatt „szed le”.

A tervezés alapja az EU által kezdeményezett CROPS projekt: intelligens érzékelés és manipuláció a fenntartható termelésre és értékes növények betakarítására.  A robot operációs rendszerén alapuló CROPS szoftver modulokat a projekt részeként tartják karban és bővítik. Kifejtették, hogy a paprika betakarító kombájnok technológiáját is javította a  CROPS projekt az érzékelők és a fejlett algoritmusok bevezetésével, így javult a terméskeresés hatékonysága és érettségük felismerése.

Logisztika a betakarítás után

A csapat azt is tervezi, hogy egy szállítószalagot és gyümölcs hordó kocsit helyez a rendszerbe, és automatizálja a gyümölcs és zöldség csomagolást a betakarítás után. A projekt fő célja az üvegházi  betakarításra szánt robotok első generációjának elindítása.

A kutatók megoldást javasoltak néhány, az üvegházi kertészetben adódó problémára, úgy mint a munkaerő költség, a rendelkezésre állás, élelmiszer biztonság és minőség.

 A projektpartnerek elvárják, hogy a robot néhány éven belül elérhető legyen a piacon. Azt is jósolják, hogy a technológiát a jövőben más növények betakarítására is felhasználják. A SWEEPER csapata megjegyzi, hogy további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a robot még hatékonyabban működjön, és magasabb betakarítási hatékonysági indexet érhessen el.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2018 karácsonyán…

Az előzetes adatok alapján megállapítható, hogy a mezőgazdaság jól teljesített: 2018-ban 3,1 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Cégünk idei évének mérlegét megvonva a Magyar Mezőgazdaság Kft. ugyancsak jó évet zárhat.

Sofőr nélkül, rekord sebességgel tolta le a havat a Valtra

Országúti hóeltakarításban állított fel 73,17 km/h sebességi világrekordot Dél-Finnországban, egy vezető nélküli (autonóm) Valtra T254 Versu traktor.

Őrült pazarlás: kárbaveszett tej- és tejtermékek

Évente 116 millió tonna tej és tejtermék, vagyis az előállított áruk 16 százaléka vész kárba világszerte a szemétbe dobás és a nem hatékony tárolási, szállítási folyamatok miatt – derült ki az Edinburghi Egyetem szakembereinek vizsgálatából.

Nincs egységes uniós stratégia az elsivatagosodás ellen

Az Európai Bizottság nem rendelkezik világos képpel az Európai Unióban egyre nagyobb fenyegetést jelentő elsivatagosodásról és talajromlásról, az eddig tett bizottsági és tagállami lépések nem egységesek - állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.

Jotodeer és társai

Van a világnak egy pontja, ahol igen elterjedt a legkedveltebb típusú autómárkák másolása. Nem lehet elmenni amellett, hogy a jelenség egyre inkább kapcsolódik a mezőgazdasági gépekhez is.

A biomassza kapacitás kiaknázásához több támogatás kell

Magyarország nagyobb részesedést kér a kelet-közép-európai gazdálkodóknak az uniós kutatási-fejlesztési forrásokból - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Mi számít unfairnek, és kit kell megvédeni ellene?

Még ebben a két alapvető kérdésben sincs egyezség, így most már biztos, hogy az idén nem születik meg az uniós irányelv a tisztességtelen kereskedői gyakorlatok tiltásáról – írja a fruchthandel.de.

Nincs parkolója, ezért felszámolják a városi tetőkertet

Koppenhága Østerbro városrészének szélén, egy régi gépkocsi-aukciós ház tetején található az a 600 négyzetméteres kert, mely nyitva áll mindenki előtt, aki az organikus gazdálkodásról szeretne többet megtudni. Az ØsterGro néven ismert projekt előadásoknak, iskolai tanulmányutaknak adott helyet - eddig.

Paprikás 2018: megváltozott a piac

Nemcsak az időjárás vagy a gazdasági körülmények változnak, az évtizedekig szinte állandó paprikapiac is látványosan fejlődik az utóbbi 1-2 évben hazánkban és Európában is. A lassan lezáruló 2018-as év tapasztalatai hasznosak lehetnek a paprikatermesztő kertészeknek a jövőre vonatkozó lehetőségeiket, terveiket illetően.

Zöld hét – fókuszban a zab és a hering

A sok évtizedes hagyománynak megfelelően január derekán újra benépesül a berlini vásár több mint két tucatnyi kiállítási csarnoka: az idén január 18. és 27. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Zöld Héten ismét mintegy 60 ország több mint 1.700 kiállítója várja a vásár iránt érdeklődő 400 ezer látogatót, s – nem utolsósorban – a vásáron kiállító nemzetek szakminisztereit és agrárszakembereit.