Back to top

Forradalom az üvegházakban. Nézze meg a paprikaszüretelő robotot!

A mezőgazdasági automatizálás fő célja, hogy átvegye a munkaigényes és ismétlődő feladatokat az üvegházakban. Itt lép be a SWEEPER (Sweet Pepper Harvesting Robot), egy az EU által finanszírozott projekt, amelynek célja egy olyan robot fejlesztése, mely elvégzi az paprika betakarítását, így csökkentve a gazdálkodók költségeit.

A projektben résztvevő szakértői csoport a közelmúltban egy élő technológiai bemutatót tartott egy holland üvegházban. A robot egy autonóm mobil platformból áll, robotizált gyümölcsszedő karokkal felszerelve.

A paprika gyűjtő robot automatizálja az üvegházakban végzendő munkát.

The SWEEPER robot (English)

 

A projekt honlapján olvashatjuk, hogy a paprika szedő robotot arra tervezték, hogy olyan egyszárú növényekről az érett termést, amely a levelek által kis mértékben van takarva, leszedje.

A teszt eredmények azt mutatják, hogy a robot össze tudja gyűjteni az érett paprikákat, egész pontosan egy darabot 15 másodperc alatt „szed le”.

A tervezés alapja az EU által kezdeményezett CROPS projekt: intelligens érzékelés és manipuláció a fenntartható termelésre és értékes növények betakarítására.  A robot operációs rendszerén alapuló CROPS szoftver modulokat a projekt részeként tartják karban és bővítik. Kifejtették, hogy a paprika betakarító kombájnok technológiáját is javította a  CROPS projekt az érzékelők és a fejlett algoritmusok bevezetésével, így javult a terméskeresés hatékonysága és érettségük felismerése.

Logisztika a betakarítás után

A csapat azt is tervezi, hogy egy szállítószalagot és gyümölcs hordó kocsit helyez a rendszerbe, és automatizálja a gyümölcs és zöldség csomagolást a betakarítás után. A projekt fő célja az üvegházi  betakarításra szánt robotok első generációjának elindítása.

A kutatók megoldást javasoltak néhány, az üvegházi kertészetben adódó problémára, úgy mint a munkaerő költség, a rendelkezésre állás, élelmiszer biztonság és minőség.

 A projektpartnerek elvárják, hogy a robot néhány éven belül elérhető legyen a piacon. Azt is jósolják, hogy a technológiát a jövőben más növények betakarítására is felhasználják. A SWEEPER csapata megjegyzi, hogy további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a robot még hatékonyabban működjön, és magasabb betakarítási hatékonysági indexet érhessen el.

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újraindul az olvasókör – agrártörténeti kuriózumokba lapozhatunk bele

Szemezgető agrármúltunk szakirodalmából címmel hirdetett olvasókört a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár: minden hónap egy-egy szerdáján egy-egy agrártörténeti kuriózumba nyerhetünk betekintést a könyvtár szakértőinek köszönhetően. Az idei első alkalom február 20-án lesz, de aki lemarad, az tavasszal még három másik olvasókörön is részt vehet.

Traktorokkal demonstrálnak a gazdák Pozsonyban

Kedden 11 órakor értek Pozsonyba traktoraikkal a gazdák, a kormány illetékes képviselőivel szeretnének tárgyalni. A mezőgazdászok követelései között szerepel a földrendezés felgyorsítása, a pótföldek zökkenőmentes kiadása, a szlovákiai termőföld, erdők és vízkészlet védelme, illetve a mezőgazdaságban tapasztalható korrupció elleni hatékony fellépés.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.