Back to top

Jogszabályi bonyodalmak helyett egyszerűbb címkézés kell

A hús- és tejtermékek újabb, a termék gyártási módját is magában foglaló címkézésének bevezetését erősen bírálja az angol sertésszövetség, a National Pig Association (NPA), mivel szerintük az félrevezetheti a fogyasztókat.

Az NPA egyik főtanácsadója szerint az ételek címkéin feltüntetett hasznos és könnyen érthető információk mennyisége korlátozott. A törvények által előírtak túlteljesítése még jobban összezavarhatja a vásárlókat. Az NPA úgy gondolja, hogy

először jobb lenne a jelenlegi címkék tökéletesítésére törekedni, mint jogszabályokkal újabb címkézési követelményeket bevezetni.

A brit sertéstenyésztők már most is egy megalapozott önkéntes magatartási kódex hatálya alá esnek. Ez a törvénygyűjtemény a termelési eljárással kapcsolatos számos kifejezést – például a „szabadban tenyésztett”, „szabadban tartott” vagy „szabadtartású” stb. – határoz meg, amelyek mindegyikét feltüntetik a sertéstermékek címkéin. Egy sertés születhetett a szabadban és azután a nevelés egyes szakaszaiban tarthatták különféle típusú beltéri elhelyezésben. Hasonlóképpen, a szabadtartású vagy kültéri tenyésztésű/nevelésű sertésből származó hús nagyrészt hagyományosan tartott sertéshúsként és szabvány áron árusítják.

Ilyen esetekre eléggé nehéz lenne valamilyen egyértelmű címkét tervezni. Arról már nem is beszélve, hogy mekkora költségvonzata lenne annak, ha más termékekben összetevőként használt sertéshúst pontosan és értelmes módon kellene megjelölni.

Bár az állat tartásának módját jelző előállítási módszerekre vonatkozó kifejezések hasznosak lehetnek, ezeket az állatok jólétének megjelölésére kellene használni.

 

Forrás: 
www.pressandjournal.co.uk/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Aflatoxin: ember és állat ellensége

Kirívóan gyakran halmozódik fel ez a méreganyag tejben és tejtermékekben, és bár kisebb mértékben, de húsban és tojásban is megtalálható. Sokan vallják, hogy a fertőzések gyakoribbá válása összefüggésben van a klímaváltozással. Megkérdeztük a témáról Győri Zoltán egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetőjét.

Sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtása: most!

Bár még nem jelent meg a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet helyébe lépő jogszabály, az Agrárminisztérium bejelentette, hogy folytatódik a sertés állatjóléti támogatási program.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.