0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Jogszabályi bonyodalmak helyett egyszerűbb címkézés kell

A hús- és tejtermékek újabb, a termék gyártási módját is magában foglaló címkézésének bevezetését erősen bírálja az angol sertésszövetség, a National Pig Association (NPA), mivel szerintük az félrevezetheti a fogyasztókat.

Az NPA egyik főtanácsadója szerint az ételek címkéin feltüntetett hasznos és könnyen érthető információk mennyisége korlátozott. A törvények által előírtak túlteljesítése még jobban összezavarhatja a vásárlókat. Az NPA úgy gondolja, hogy

először jobb lenne a jelenlegi címkék tökéletesítésére törekedni, mint jogszabályokkal újabb címkézési követelményeket bevezetni.

A brit sertéstenyésztők már most is egy megalapozott önkéntes magatartási kódex hatálya alá esnek. Ez a törvénygyűjtemény a termelési eljárással kapcsolatos számos kifejezést – például a „szabadban tenyésztett”, „szabadban tartott” vagy „szabadtartású” stb. – határoz meg, amelyek mindegyikét feltüntetik a sertéstermékek címkéin. Egy sertés születhetett a szabadban és azután a nevelés egyes szakaszaiban tarthatták különféle típusú beltéri elhelyezésben. Hasonlóképpen, a szabadtartású vagy kültéri tenyésztésű/nevelésű sertésből származó hús nagyrészt hagyományosan tartott sertéshúsként és szabvány áron árusítják.

Ilyen esetekre eléggé nehéz lenne valamilyen egyértelmű címkét tervezni. Arról már nem is beszélve, hogy mekkora költségvonzata lenne annak, ha más termékekben összetevőként használt sertéshúst pontosan és értelmes módon kellene megjelölni.

Bár az állat tartásának módját jelző előállítási módszerekre vonatkozó kifejezések hasznosak lehetnek, ezeket az állatok jólétének megjelölésére kellene használni.

 

Forrás: www.pressandjournal.co.uk/Magyar Mezőgazdaság