Back to top

A Mikulással érkezhet El Niño is

A jelenlegi előrejelzések alapján a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 75-80 százalékos esélyt lát arra, hogy egy gyenge El Niño hatás jöjjön létre három hónapon belül.

Ahogy korábban is írtunk róla, az év végére várják a tudósok a Déli Oszcillációt, azaz El Niñót. Ez egy természetes jelenség, aminek hatására a Csendes-óceán hőmérséklete megváltozik, és nagyban befolyásolja az időjárási mintázatokat szerte a világon.

Ha bekövetkezik, akkor Dél-Amerikában áradások, míg Afrikában és Ázsiában szárazság várható. Ennek a jelenségnek köszönhetően hőmérsékleti rekordok is dőlhetnek a csendes-óceáni térségben felszabaduló hő hatására.

A WMO adatai szerint a tengerek felszíni hőmérséklete a Csendes-óceán közép-keleti, trópusi részén már október óta egy gyenge El Niñóhoz elegendő szinten van.

A légkör azonban még nem reagált a tengerek feláramlásából származó extra hőre.

A tudósok már idén májusban megjósolták az eseményt, azóta pedig egyre nő a valószínűsége.

Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal számításai szerint El Niño decemberben érkezik, az amerikai előrejelzések szerint azonban 90 százalékos eséllyel januárban.

A WMO modelljei szerint egy teljesen kifejlődött El Niño 75-80 százalék eséllyel December és Február között alakul majd ki.

Jelenleg a WMO előrejelzése szerint az esemény erőssége valahol a meleg-semleges állapot és a közepes erősség között lesz, aminek eredményeképpen az óceán felszíni hőmérséklete átlagosan 0,8 és 1,8 Celsius fok között fog tetőzni.

Egy erős El Niño kialakulásának lehetősége egyelőre igen csekély.

„Az előrejelzett esemény nem lesz olyan erős, mint az 2015-2016-os, ami a világ különböző pontjain szélsőséges aszályokhoz, áradásokhoz és korallpusztuláshoz vezetett” mondta Maxx Dilley, a WMO klimatikus előrejelzésekért és alkalmazkodásért felelős részlegének igazgatója.

„Még így is erőteljesen befolyásolhatja a hőmérsékleti- és csapadék mintázatokat számos régióban, aminek hatása érezhető lesz a mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági ágazatokban, valamint a vízgazdálkodásban és a közegészségügyben is, mindez pedig hozzáadódva a hosszú távú klímaváltozáshoz 2019-re óriási löketet adhat a globális hőmérséklet emelkedéséhez”

- tette hozzá.

Az élelmiszerbiztonság tekintetében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részletes jelentést tett közzé azokról az országokról, amelyekben élelmiszerhiány várható a jelenség hatására. A legveszélyeztetettebb régiók Dél-Afrika, Afrika szarva (Északkelet-Afrika), a csendes-óceáni térség és Latin-Amerika.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

„Vidéki élet, fiatalok vidéken”

Az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tevékenységében az agrár szakmai érdekképviselet mellett kiemelkedően fontos a gazdák munkájának és a vidéki életformának a bemutatása, népszerűsítése. 2019-ben egy három pályázatból álló programcsomagot indít útjára, melynek legfőbb szempontja az agrárvilág bemutatása és a mezőgazdasági munka megkedveltetése a fiatal generációval.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.