Back to top

A Mikulással érkezhet El Niño is

A jelenlegi előrejelzések alapján a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 75-80 százalékos esélyt lát arra, hogy egy gyenge El Niño hatás jöjjön létre három hónapon belül.

Ahogy korábban is írtunk róla, az év végére várják a tudósok a Déli Oszcillációt, azaz El Niñót. Ez egy természetes jelenség, aminek hatására a Csendes-óceán hőmérséklete megváltozik, és nagyban befolyásolja az időjárási mintázatokat szerte a világon.

Ha bekövetkezik, akkor Dél-Amerikában áradások, míg Afrikában és Ázsiában szárazság várható. Ennek a jelenségnek köszönhetően hőmérsékleti rekordok is dőlhetnek a csendes-óceáni térségben felszabaduló hő hatására.

A WMO adatai szerint a tengerek felszíni hőmérséklete a Csendes-óceán közép-keleti, trópusi részén már október óta egy gyenge El Niñóhoz elegendő szinten van.

A légkör azonban még nem reagált a tengerek feláramlásából származó extra hőre.

A tudósok már idén májusban megjósolták az eseményt, azóta pedig egyre nő a valószínűsége.

Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal számításai szerint El Niño decemberben érkezik, az amerikai előrejelzések szerint azonban 90 százalékos eséllyel januárban.

A WMO modelljei szerint egy teljesen kifejlődött El Niño 75-80 százalék eséllyel December és Február között alakul majd ki.

Jelenleg a WMO előrejelzése szerint az esemény erőssége valahol a meleg-semleges állapot és a közepes erősség között lesz, aminek eredményeképpen az óceán felszíni hőmérséklete átlagosan 0,8 és 1,8 Celsius fok között fog tetőzni.

Egy erős El Niño kialakulásának lehetősége egyelőre igen csekély.

„Az előrejelzett esemény nem lesz olyan erős, mint az 2015-2016-os, ami a világ különböző pontjain szélsőséges aszályokhoz, áradásokhoz és korallpusztuláshoz vezetett” mondta Maxx Dilley, a WMO klimatikus előrejelzésekért és alkalmazkodásért felelős részlegének igazgatója.

„Még így is erőteljesen befolyásolhatja a hőmérsékleti- és csapadék mintázatokat számos régióban, aminek hatása érezhető lesz a mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági ágazatokban, valamint a vízgazdálkodásban és a közegészségügyben is, mindez pedig hozzáadódva a hosszú távú klímaváltozáshoz 2019-re óriási löketet adhat a globális hőmérséklet emelkedéséhez”

- tette hozzá.

Az élelmiszerbiztonság tekintetében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) részletes jelentést tett közzé azokról az országokról, amelyekben élelmiszerhiány várható a jelenség hatására. A legveszélyeztetettebb régiók Dél-Afrika, Afrika szarva (Északkelet-Afrika), a csendes-óceáni térség és Latin-Amerika.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Tudjon meg többet a növényvédelemről!

Sokan nem látnak tisztán, ha a növényvédelemről van szó – szól a Bayer tájékoztató kiadványának első mondata. A laikus közönség aggodalmait próbálják eloszlatni a modern mezőgazdaságban alkalmazott módszerek ismertetésével. A gyakori kérdésekre adott válaszokkal a Bayer a saját környezetvédelmi tevékenységét, ez irányú fejlesztéseit is ismerteti. Ebből a kiadványból szemezgetünk.

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

Meteorológusok a gazdákért

A Nap, a Föld és az időjárás a központi témája az idén már hatvan éve ünnepelt Meteorológiai Világnapnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat épületében gyűltek össze a szakma kiválóságai, hogy együtt tisztelegjenek az egyik legrégebbi tudomány, az emberiséggel egyidős meteorológia előtt.

Gyümölcsvédelem mind kevesebb vegyszerrel

Hogyan lehet megóvni a gyümölcsöket a károsítóktól, ha mind több növényvédő szert vonnak ki a forgalomból, és az üzletláncok korlátozzák a kimutatható hatóanyagok számát? A gyártók nem állnak le a fejlesztéssel és egyre inkább környezetkímélő készítmények jelennek meg a piacon. A szabályozási környezetet és az új lehetőségeket mutatták be szakértők a FruitVeB által szervezett tanácskozáson Velencén.

Növekvő agrárrészesedésre számít a Raiffeisen

Tovább növelné mintegy 150 milliárd forintnyi agrárhitel-állományát a Raiffeisen Bank, amely már most is a hazai bankpiac harmadik helyezettje a mezőgazdaság finanszírozásában – mondta el a pénzintézet vezérigazgató-helyettese lapunknak. Kementzey Ferenc szerint a nagyvállalatok körében meghatározó szereplők már most is, ezért az agrár-kkv körben van igazi tere a további növekedésnek.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Egy Földünk van, törődjünk vele! - Föld Órája 2019

Idén március 30-án lesz a WWF Föld Órája, azonban fontos, hogy környezetünkkel ne csak ezen a napon, ebben az egy órában törődjünk. A Föld Órája alkalmából indított négyhetes kihívássorozattal a WWF Magyarország azt kívánja elérni, hogy a fenntarthatósági tippek közül mindenki kiválassza azokat, amelyeket tartósan át tud ültetni mindennapjaiba.

Egyszerű, de hatékony megoldás a paradicsom-levélaknázómoly ellen

A hajtatott paradicsom növényvédelme ma már a biológiai megoldásokon alapul. A mediterrán térségből érkezett paradicsom-levélaknázómoly azonban fölborította a hasznos szervezetek betelepítésével kialakított egyensúlyt, és kémiai kezelések mellett is kockáztatja a termesztés eredményességét. A szükséghelyzeti engedéllyel hazánkban is használható feromonos légtértelítéssel megoldható a gond.

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.